Na de burn out: wat als je werk niet (meer) bij je past?

Ik krijg regelmatig vragen van lezers: wat als je na je burn out moet concluderen dat je baan niet meer bij je past? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Because life is too short…

Luister naar je buik

Toen ik na mijn burn out meer werk in de advertising wilde doen, merkte ik de voorkeur daarvoor doordat ik telkens als ik erover las, ik vlinders in mijn buik kreeg. Ik had door de burn out weer naar signalen van mijn lichaam leren luisteren, iets wat ik iedereen kan aanraden (een haptonoom kan je daar bijvoorbeeld bij helpen). Dat gold ook in de periode vóór ik met STRESSED OUT begon. Ik voelde in mijn onderbuik: dit is echt iets wat ik héél graag wil doen. Niet zelden uiten voorkeuren zich, naast interesse, via signalen van je lichaam (afkeuren trouwens ook!), je moet alleen wel de stilte nemen om ernaar te luisteren.

Erken de gevoelens

De eerste stap naar een gelukkiger toekomst is te durven luisteren naar je gevoel. En dat is soms best eng. Er kan namelijk veel tegenstrijdigs naar boven komen. Angst bijvoorbeeld: kan ik dit wel? Of frustratie: waarom bedenk ik me dit nú pas, is het niet te laat? Woede misschien zelfs: waarom heeft het zo moeten lopen? Maar ook dankbaarheid: dit is een nieuwe kans op geluk. Of nieuwsgierigheid: ik móet weten of dit wat is. Erken al die gevoelens. Neem ze serieus, maar realiseer je ook dat veel van de negatieve gevoelens gebaseerd zijn op beperkende overtuigingen. En die laatste houden je klein. Opschrijven welke gevoelens bij je opkomen en deze rationeel proberen te bekijken (weet je zéker dat je het niet kan, is het écht te laat) kan enorm helpen om door de bomen het bos weer te zien.

Verdiep je in het vak dat je trekt en ontdek een patroon

Toen ik na mijn burn out merkte dat ik ook meer richting advertising wilde, heb ik koffie gedronken met mensen die al in dat vakgebied zaten, zoals met een copywriter die ik bewonderde. Dat leerde me veel. Over de mogelijkheden en onmogelijkheden bijvoorbeeld, en over mijn eigen toegevoegde waarde aan het vak. Wat betreft STRESSED OUT: onbewust was ik al enorme tijd richting de oprichting van STRESSED OUT aan het bewegen, ik verdiep me al jarenlang in stress en balans en heb daar eindeloos over gepraat met deskundigen en er ontzettend veel over gelezen. En ik groeide al een tijd van print richting online. Het kan dus ook zijn dat je zelf nú pas ziet dat je al jaren naar iets toe beweegt. Zoals Steve Jobs ooit zei in zijn commencement speech bij Stanford University (die sowieso de moeite waard is, dus die deel ik even hieronder): ‘You can only connect the dots looking backwards‘. Probeer ook dit soort patronen te ontdekken, ze kunnen je veel vertellen (tekst loopt door onder de video!).

Je hoeft niet metéén het roer om te gooien

Veel mensen denken dat als je het roer omgooit, dat van het ene op het andere moment moet, met één dramatische beweging. Maar je wilt je niet laten leiden door gevoelens van paniek, je wilt beslissingen nemen vanuit rust (en sowieso: zorg dat je goed bent hersteld van je burn out voor je überhaupt nadenkt over een grote verandering). Daarnaast is het roer omgooien vaak ook gewoon een kwestie van richting je doel bewegen in stappen. Stapsgewijs naar een doel levert vaak het meest duurzame resultaat op is mijn ervaring, en je weet dan zéker dat het geen bevlieging is.

Sommige dingen kunnen niet, veel dingen wél

Ik heb weleens de opmerking gekregen ‘ja, makkelijk praten, we kunnen niet allemaal onze baan opzeggen en gelukkig worden door iets anders te gaan doen.’ Dat is misschien waar, maar je erbij neerleggen dat je voor altijd ongelukkig zult zijn, lijkt me geen wenselijk alternatief (en bovendien een recept voor nog een burn out). Probeer te kijken naar wat er wél kan en er blijkt soms meer mogelijk dan je op het eerste gezicht denkt.

Neem de tijd en zet kleine stappen richting je doel

Het roer omgooien gebeurt vaak niet in één dag. Toen ik begon met STRESSED OUT, heb ik dat in het begin vooral gedaan náást andere werkzaamheden. Elke dag werd het een stapje meer STRESSED OUT en een stapje minder ‘andere zaken’. Zo kwam ik stapje voor stapje dichterbij mijn uiteindelijke doel: met STRESSED OUT veel mensen helpen dealen met stress. (Foto: Tyler Nix/Unsplash)

Maaike Helmer is founder van STRESSED OUT en schrijft daarnaast voor diverse landelijke media over stress en persoonlijke ontwikkeling, met als doel: niemand meer een burn out. Zelf kreeg ze negen jaar geleden een burn out.

LEES DOOR: HOE KOM JE DICHTER BIJ JEZELF? MET DIT INZICHT!

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en haar eigen zoektocht (via o.a. een gedempte put in een klein stadje, een internationale modellencarrière, en een flinke burn out in haar journalistieke loopbaan), neemt Maaike je mee en laat je zien hoe je meer rust, meer ‘niets’, kunt vinden in deze drukke tijden van ‘alles’.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist