Meer ruimte in je hoofd: wat zit er áchter je probleem?

Marleen heeft een probleem – een overvol huis met bergen boeken, papieren, en magazines. Maar wat is er nu daadwérkelijk aan de hand? Meestal zit er een probleem áchter het (schijnbare) probleem. Organizer Monique kijkt met Marleen wat nu het échte issue is.

Kasten vol boeken, planken vol ordners, stapels papieren en tijdschriften vol informatie zie ik in de woonkamer, de slaapkamer en de werkkamer. En ook op de vloer van de werkkamer liggen ze. Marleen is onderzoeker op een universiteit en heeft een brede interesse. Een veelvoud van al deze boeken, ordners en papieren is gerelateerd aan haar werk. Daarnaast heeft ze het idee om nog eens een boek te schrijven over haar familiegeschiedenis (waar ze dus alles van verzamelt) en bestudeert ze in haar vrije tijd van alles over voedingsleer, oosterse levenswijzen en de ontwikkeling van de mens van geboorte tot overlijden én ze wil de actualiteit bijhouden.

Zoals altijd, blijkt er iets achter te zitten

Marleen is gescheiden, haar zoon en dochter zijn volwassen en wonen op zichzelf. Ze woont in een eengezinswoning en heeft dus veel ruimte, die gevuld wordt met informatiedragers. Als ze niet aan het werk is, zit ze met haar neus in de boeken of verzamelt ze nóg meer informatie. Eerst laat Marleen me zien wat haar probleem is en legt ze me uit dat ze niet meer wil dat alle kamers vol liggen met boeken, tijdschriften en papieren. Daarna gaan we in gesprek. Zoals altijd blijkt er iets achter haar hang naar informatie te zitten. Marleen was een gemiddelde leerling op de basisschool. Ze deed het aardig, maar blonk niet uit. Doordat een paar kinderen steeds tegen haar zeiden dat ze dom was, ging ze dat uiteindelijk geloven. Toen ze op de middelbare school eens een spreekbeurt moest voorbereiden, beet ze zich erin vast tot ze er alles over wist. Dat hielp haar zich zekerder te voelen en behalve een mooi cijfer leverde het haar waardering op van haar klasgenootjes.

Onbewust is een patroon ontstaan

Onbewust is bij Marleen een patroon ontstaan; zich verdiepen in een onderwerp helpt haar zelfvertrouwen te hebben en oogst waardering bij haar toehoorders. Omdat het een positief effect heeft, herhaalt Marleen dit proces steeds vaker, waardoor het een patroon wordt dat haar helpt. Soms heeft Marleen geen zin of tijd om zich ergens in vast te bijten en krijgt haar onzekerheid de overhand weer. Op die momenten wordt ze bevestigd in haar idee dat ze dom is. Door deze ervaringen ontstaat de overtuiging dat ze alleen gewaardeerd wordt als ze echt volledig op de hoogte is, als ze echt kennis van zaken heeft. Het heeft haar leven op een positieve manier beïnvloed; het heeft haar zelfvertrouwen gegeven en ze heeft er haar studierichting en carrière aan te danken.

Als je het probleem niet bij de kern aanpakt, zal het blijven terugkomen.

Maar… als gevolg van haar scheiding steekt haar onzekerheid weer volop de kop op, met alle bijbehorende overtuigingen. ‘Je bent dom’ en ‘Je bent niets waard’ zijn de belangrijkste. Na de eerste periode van overleven en alles regelen na de scheiding, wordt het patroon dat eerder zo goed werkte, versterkt: Marleen slaat door in het vergaren van informatie. Hoe onzekerder ze zich voelt, hoe meer boeken ze koopt. Het lukt haar niet meer om ze allemaal te lezen en ze raakt erdoor overspoeld. Ik adviseer Marleen om eerst aan de slag te gaan met deze onderliggende problematiek. Je kunt organizen wat je wilt, maar als je het probleem niet bij de kern aanpakt, los je niets op en zal het blijven terugkomen. Marleen is heel blij met de inzichten die ze heeft gekregen en start een traject bij een lifecoach om de scheiding te verwerken en aan de slag te gaan met haar zelfvertrouwen. Na een paar maanden belt ze me op om onze samenwerking te vervolgen.

Ruimte voor andere dingen in haar leven

Marleen besluit om alleen in de werkkamer nog boeken, tijdschriften en dergelijke op te bergen. Dat betekent dat er veel boeken, tijdschriften, ordners en papieren weg moeten. Doordat ze nu weet waar haar behoefte aan al die informatie vandaan komt en ze daar in de kern iets aan gedaan heeft, lukt het haar om weg te doen waar ze niet echt behoefte aan heeft. Om het in een breder perspectief te plaatsen, gaan we ook op zoek naar andere dingen die ze leuk vindt om te doen, naast lezen. Door de afgenomen behoefte aan informatie en door meer ruimte te nemen voor andere leuke dingen, lukt het Marleen om alle leesvoer uit haar woonkamer en slaapkamer te verbannen en zelfs haar werkkamer een stukje leger te maken. En… ze maakt ruimte voor ándere dingen in haar leven. (Foto: Tyler Nix/Unsplash)

Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen.

LEES DOOR: NIET MAKKELIJK, WEL HET BESTE: NEEM JE VERANTWOORDELIJKHEID.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist