Multitasken, dat dat niet zo slim is om te doen, dat weten we. Maar… stiekem doen we het vaak tóch, op een verkapte manier. En dat levert stress op. Coach Krista signaleert én heeft de oplossing.
Multitasken is niet handig. De uitspraken en onderzoeken daarover buitelen over elkaar heen. Ten eerste kan het kan helemaal niet, want ons brein kan geen twee dingen tegelijk. Vrouwen kunnen het dus – in tegenstelling tot wat wij zelf vaak denken – helemaal niet beter dan mannen. Daarnaast worden we er maar onrustig en gestrest van, van dat multitasken wat dus eigenlijk geen multitasken is, maar switchtasken (lees/kijk ook dit item op NPO focus). En dat weten we inmiddels allemaal, dus we maken zelf wel heel verstandige keuzes. We doen onze klussen achter elkaar en niet tegelijkertijd, we zijn volledig aanwezig in ‘het moment’, we zijn gefocust…
Door het gebruik van het woord ‘even’ houd je jezelf voor de gek
Maar is dat wel zo? Hoe vaak doe jij nog ‘even’ iets tussendoor? Aan het einde van je werkdag loop je nog even langs bij je collega, daarna stap je nog even binnen bij je manager en op weg naar huis haal je gauw even wat te eten voor vanavond. Onderweg bel je nog even met je moeder. De dingen ‘even snel’ doen is niet letterlijk een vorm van multitasken, maar de negatieve effecten ervan zijn misschien wel vergelijkbaar. Onze aandacht raakt versnipperd. Bovendien onderschatten we door het gebruik van het woord de impact van de activiteit. Zeg nu zelf: als je zegt dat je ‘even een boodschap gaat halen’ klinkt dat als veel minder werk dan wanneer je zegt ‘ik ga boodschappen doen’. Waar of niet? En toch ben je er net zo lang mee bezig. Door het gebruik van het woord ‘even’ houd je feitelijk jezelf voor de gek. Zodat het makkelijker is om aan de taak te beginnen bijvoorbeeld. En zodat het voelt alsof je snel klaar zult zijn en verder kunt.
Dingen ‘even’ doen is eigenlijk een verkapte vorm van multitaksen
Op zich is daar niets mis mee. Er zit alleen een heel grote kanttekening aan. Al die dingen die je even tussendoor doet leggen een groot beslag op je dag. En omdat je van tevoren van die activiteiten inschatte dat ze niet zoveel tijd zouden kosten loop je het risico dat je jezelf gedurende de dag steeds verder over de kop werkt. Daarnaast is het heel moeilijk om je aandacht volledig te richten op die tussendoortjes. Je doet ze immers terwijl je eigenlijk ergens anders mee bezig zou gaan, of op weg bent naar een andere plek. Het is eigenlijk een verkapte vorm van – daar is hij weer – multitasking. Met alle bekende gevolgen van dien.
Het is prettig om het woord ‘even‘ uit je vocabulaire te schrappen
Je collega bij wie je even langsloopt verdient net zoveel aandacht als de mensen met wie je daadwerkelijk een afspraak hebt gemaakt die wél in je agenda staat. Dat geldt ook voor het gesprek met je manager, en ja, ook je moeder en de boodschappen hebben recht op die aandacht. Het is voor jezelf bovendien een stuk prettiger om de dingen gewoon volledig te doen, en het woord ‘even‘ uit je vocabulaire te schrappen. Ik heb die keuze een jaar of twee geleden ook gemaakt, ik heb met mezelf afgesproken dat ik geen dingen meer even doe. Dat betekent niet dat ik het nooit meer zeg. Ik ben ook maar een mens… Maar zodra ik mezelf erop betrap dat ik even een lunchsalade ga maken verbeter ik mezelf. Ik ga een lekkere salade maken voor mezelf. Punt. En als ik mijn moeder bel, dan doe ik dat niet even. Maar gewoon. Omdat zij dat verdient. En ik trouwens ook. (Foto: Avi Richards)
Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.
LEES OOK: HOE ZORG JE VOOR MEER RUIMTE EN ‘LUCHT’ IN JE PLANNING?