Een simpele manier om problemen kleiner te maken

Stapel jij in je hoofd je problemen op? Het is een heel normale menselijke eigenschap. En toch helpt het je van de regen in de drup…

Aan elke cliënt vraag ik hoe ze zich willen voelen. De twee meest gegeven antwoorden zijn: rustig en ontspannen. Maar: hoe krijg je dat voor elkaar? Dat is simpeler dan je denkt. We vinden het namelijk normaal om overzicht te willen houden. Hierdoor maken we van onze problemen vaak één grote kluwen (weet je wat ík allemaal aan mijn hoofd heb!), waardoor we minder veerkracht en wendbaarheid hebben. Ons probleemoplossend vermogen komt onder druk te staan. Want: bij te veel input verzwakt je output.

Wij mensen zijn geneigd onze problemen op te stapelen

Wat je goed helpt om rust in je hoofd te krijgen, is om elke probleem los te zien. Wij mensen zijn geneigd om problemen in ons hoofd op te stapelen en ze dan als één grote berg te zien. Dan heb je, figuurlijk gezien, een berg zorgen. Dat is natuurlijk behoorlijk overwhelming en kan je uiteindelijk een gevoel van machteloosheid geven. Terwijl als je er los naar kijkt, zijn het vaak overkomelijke problemen. Doe dit maar eens. Het helpt je. Zie elk probleem als één probleem.

Ook je week en dag plannen ontzorgt

Daarnaast is er een tip die hier niet bij lijkt te passen, maar dat juist wél doet: het helpt het je om elke dag en elke week van tevoren zoveel mogelijk te plannen. Dat zorgt er namelijk voor dat je je geen zorgen hoeft te maken over de ‘basis’ en je ook echt energie hebt om die losse (en soms onverwachte) problemen aan te pakken. Het ontzorgt, zogezegd.

Een simpele tip: plan op zondagavond je hele volgende week. En elke avond plan je de volgende dag. Ook dat geeft je rust en ontspanning én het zorgt ervoor dat je weer wat zorgen minder hebt.

Probeer het, je zult zien dat het je helpt!

(Picture: Maycom Marmo – Pexels)

Paul Veth is coach en hypnotherapeut. Door iemand in een hypnotische staat te brengen, helpt hij mensen oude patronen naar nieuwe gezonde patronen herprogrammeren. Op zijn site zie je wat hij voor je kan betekenen. 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis

Meer innerlijke rust krijgen?

NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door éénmalig te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer óf doneer: daarmee laat je je waardering zien.

Bedrag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *