Meer ruimte in je hoofd: een keuze maken doe je zo!

Een keuze maken, soms voelt het zo onherroepelijk dat het idee alleen al je lam legt. Met als gevolg dat je maar helemaal niks doet. Organizer Monique komt het regelmatig tegen in haar praktijk en laat zien hoe je wél verder komt…

Francien kan niets wegdoen. Ze weet niet waarom, maar het voelt niet goed om spullen weg te doen. Ze kan ze gewoon niet loslaten. Hoewel haar verstand haar zegt dat het volkomen onzin in, voelt het alsof ze dan een stukje van zichzelf wegdoet. Ze begrijpt er niets van en verontschuldigt zich voor dit in haar ogen stupide gevoel. Maar het is wat het is. En daar hoef je je nooit voor te verontschuldigen.

Ze is bang voor wat ze zal tegenkomen als ze hierin duikt

Met Francien onderzoek ik wat hier aan de hand is. Het is heel duidelijk dat ze last heeft van de onrust die het teveel aan spullen teweegbrengt. Ze wil minder spullen, zodat er meer orde is, waardoor ze verwacht meer ruimte in haar hoofd te krijgen. In een intensief coachgesprek geeft Francien aan dat ze bang is voor wat ze zal tegenkomen als ze hierin duikt. Ze is bang om zichzelf tegen te komen. Bang dat ze geen keuzes kan maken, bang dat ze het niet goed zal doen. Ze weet niet goed wat ze kan verwachten of waar het eindigt… Dat is een belangrijk inzicht en het is moedig dat ze dit durft toe te geven. Veel mensen zijn bang voor wat ze zullen tegenkomen, zonder zich dat te realiseren. Als je daar niets mee doet, laat je je (onbewust) tegenhouden door die angst. Dat leidt ertoe dat je geen stappen zet en ondertussen verwijt je jezelf dat je niets doet. Het gevolg: een negatieve spiraal waar je niet zomaar uit stapt. Tot nu toe ging dat bij Francien ook zo. Maar nu snapt ze dat zelfverwijt niet helpt. Nu snapt ze dat ze eerst verder moest kijken dan de oppervlakte om te zien wat er echt speelt. Nu ze dat weet, kan ze daarmee aan het werk.

We oefenen met het maken van een keuze

Ik begeleid haar bij het uitzoeken van haar spullen. We starten met spullen die niet al te beladen zijn en oefenen met het maken van een keuze. Francien kan hierdoor op haar eigen tempo leren hoe ze te werk kan gaan en ervaren hoe dat is. Mild zijn voor jezelf en het jezelf zo makkelijk mogelijk maken staan centraal in de begeleiding bij Francien, waardoor haar zelfvertrouwen groeit en haar angst langzaam maar zeker afneemt. Stap voor stap zoekt ze haar spullen uit. Stukje bij beetje gaat ze de uitdaging aan. Als je naar het grote geheel kijkt, kan dat heel beangstigend zijn. Maar door met de juiste insteek en in het juiste tempo aan de slag te gaan en alleen te kijken naar de stap die je nu te zetten hebt, wordt het minder overweldigend. In dit voorbeeld van Francien gaat het natuurlijk om haar huis, maar het inzicht gaat veel verder. Je kunt het in wezen op alle niveaus van je leven toepassen.

Natuurlijk is niet elke keuze ineens eenvoudig

Ik zeg altijd: je hoeft niet direct in het diepe te duiken en een onomkeerbare ingrijpende keuze te maken. Ga eerst eens pootje paden. Zet een klein stapje en kijk wat er gebeurt. En zet dan het volgende stapje. Dat is precies wat Francien deed en nog steeds doet. En met elk stapje dat ze zet, groeit haar vertrouwen. En met elk stapje dat ze zet, komt ze dichter bij die rust en die ruimte waar ze zo naar verlangt. Het feit dat ze het op haar manier en in haar tempo mag doen, werkt heel bevrijdend en motiverend. Natuurlijk twijfelt ze soms welke keuze ze moet maken, natuurlijk is niet elke keuze ineens eenvoudig. Maar dat is niet erg. Daar help ik haar bij. Het gaat erom dat je naar je doel toewerkt en dat je jezelf niet saboteert om dat te bereiken.
(Foto: A.Xromatic/Unsplash)

Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen.

LEES OOK: KEUZES NEMEN IN TIJDEN VAN STRESS IS ENORM MOEILIJK. DIT ARTIKEL GEEFT JE 4 BRUIKBARE TIPS!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist