Gut feeling: luister jij daar wel genoeg naar?

Je gut feeling, hoe zit het daarmee? Als je daar niet genoeg naar luistert, kan het weleens zijn dat je in de verkeerde ‘band’ terechtkomt, zegt Jildou. En dan… wil je liever niet het podium op.

Ik sprak laatst een ondernemer in mijn praktijk, die twijfelde of ze wel de juiste samenwerkingspartners had gevonden. Op papier klopte het helemaal: super intelligente en ervaren vakmensen. Ze mocht trots zijn om met hun te kunnen werken.

Energie lekkende overleggen

Ergens knaagde er iets, maar ze wist niet precies wat het was. Ze kon er de vinger niet op leggen. Wat ze wel merkte, was een gebrek aan energie en inspiratie bij zichzelf. Ze liep een beetje leeg op de overleggen die ze met elkaar hadden. Na enige tijd haar vraagstuk te hebben onderzocht, vroeg ik: ‘Durf je met deze twee mensen het podium op? Ben je dan trots op de ‘muziek’ die jullie samen maken?’ Ze zakte wat verder in haar stoel en zei met lichte verbazing: ‘Nou nee… niet echt.’

Een band van professionals

Je kan samenwerken zien als een band. Een band bestaat uit uiteenlopende persoonlijkheden met elk hun eigen expertise. Soms ook een tikje eigenwijs met een fijne portie ego. Muziek klinkt alleen goed als je echt samenwerkt. En als je op elkaar kunt bouwen. Als je weet dat de ander ook de goede dingen doet. De hamvraag bij samenwerken is dan ook: zie je jezelf met deze mensen het podium opgaan? En hoe voel je je dan? Ben je dan trots? Til je elkaar naar een hoger niveau? Met trots samen optreden is heerlijk. Wanneer het klopt kan je met elkaar dansen in je vak.

LEES OOK: OVER GUT FEELING GESPROKEN, WE DENKEN ALTIJD DAT WE IETS MOETEN ‘AFMAKEN’, MOETEN DOORZETTEN. JILDOU LEGT UIT WAAROM DIT ONZIN IS…

Valse noten kun je moeilijk wegpoetsen

Soms weet je bij voorbaat al dat het niet helemaal klopt, dat je eigenlijk niet zo lekker samen speelt. Maar dat gevoel komt even niet zo goed uit. Er moet ook gewoon brood op de plank. Of vanuit loyaliteit, want je had het beloofd. En dan ga je toch het podium op… Een drummer vertelde mij dat hij zichzelf in zo’n situatie wel voor z’n kop kon slaan. Hij zag het aankomen, maar had er niet naar gehandeld. Met als resultaat dat hij zich – eenmaal op het podium – kapot zat te schamen. Drum dat nog maar eens weg. Je kan natuurlijk extra leuk gaan drummen en je volledig uitsloven in de hoop dat de matige muziek dan minder opvalt. Maar dat neemt het rotgevoel, dat je met de verkeerde mensen op het podium staat, niet weg.

Gut feeling

Eigenlijk gaat het om het serieus nemen van je ‘gut feeling’. Dat stemmetje wat ergens vanbinnen roept of fluistert, wanneer je iets doet wat tegen je eigen waarden in gaat. Vaak wuiven we deze intuïtieve gevoelens en gedachten onbewust weg. Het vergroten van je bewustzijn over je jezelf en je waarden helpt bij het kunnen inschatten wat je ‘gutfeeling’ je wil vertellen.

Luisteren naar het fluisteren

Leren luisteren naar het fluisteren van je intuïtieve gevoelens en gedachten lukt beter wanneer je stil bent. Dus voel je onrust, sta je voor een dilemma, twijfel je aan je keuze? Ga de natuur in, neem een bad, zoek de stilte en stel jezelf de vragen:
• Waar heb ik echt zin in?
• Wat moet ik nu weten? Of: wat weet ik eigenlijk al lang?
• Wat is mijn behoefte?
• Wat is de volgende stap?

Geef jezelf vervolgens een dag (of paar dagen) de tijd en luister naar je ingevingen. Het kan zijn dat je gedachten en gevoelens een bepaalde richting opgaan, waardoor je een keuze kunt maken. En kan je zeker weten of je gevoel klopt? Echt garantie krijg je niet. De enige manier om daar achter te komen is je besluit in praktijk te brengen. En reken er maar op dat als je dat podium op gaat, dat het dan vanzelf helder wordt. Ben je trots? Zit je in de flow? Of piept en kraakt het? De muziek liegt niet.
(Foto: Maaria Lohiya/Unsplash)

Jildou Oostenbrug is ondernemer en organisatieadviseur/coach bij Berckeley Square,  een eigenwijs adviesbureau voor sociale innovatie, transformatie en zelforganisatie.

LEES VERDER: EEN HEEL MOOI VOORBEELD VAN GUT FEELING: SERENDIPITEIT. WAT DAT IS (EN HOE JE ER JE VOORDEEL MEE DOET) LEES JE HIER!

 

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist