Hoe faalangst jouw succes ondermijnt

‘Nou, ik weet nog niet of het wel een succes wordt hoor, ik doe ook maar wat…’ Hoor jij direct jezelf als je dit leest? Je bent niet de enige! Veel mensen zijn er een ster in zichzelf onderuit te halen, nog voordat ze überhaupt ergens aan begonnen zijn, zegt coach Krista.

Jezelf onderuithalen, soms zelfs voor je begonnen bent. Waarom doen we dat? Waarom zou je jezelf zo neerhalen? Omdat het veilig is. Stel je eens voor dat je heel hoog inzet, en uitgaat van een groot succes. Wat als het dan tegenvalt? Dan ben je enorm teleurgesteld. Als je je al op voorhand instelt op een mislukking kan het alleen maar meevallen… Op zich klinkt dat heel verstandig. Op deze manier bescherm je jezelf immers effectief tegen kwetsuren en heb je de minste kans om af te gaan, om te falen. Als het dan misloopt kun je – tegen jezelf én je omgeving – tenminste zeggen: ‘Ik zei het toch! Zie je wel, ik had gelijk.’ En zo lijd je het minste gezichtsverlies. Maar ja, je motiveert jezelf ook niet erg met die voorspellingen van mislukking. Sterker nog, je nodigt jezelf eigenlijk uit de boel in het honderd te laten lopen, niet je best te doen. Zonde. Op die manier blokkeer je je eigen groei. Je ontzegt jezelf de mogelijkheid je kwaliteiten en talenten te onderzoeken, te kijken of je je grenzen nog iets verder verleggen kunt. Je gaat uit van een faal-ervaring. Doe je dat bij je eigen kinderen ook? Als die iets nieuws proberen, zeg je toch ook niet: ‘Nou schat, waarschijnlijk wordt dat niks’? Natuurlijk, je wilt je kind behoeden voor een teleurstelling, maar dat is nog geen reden hem of haar op voorhand al te vertellen dat hij waarschijnlijk niet zo goed/slim/vaardig is als hij denkt. Waarom doe je dat bij jezelf dan wel? Hiermee schoffel je jezelf al onderuit voor je goed en wel rechtop staat.

Sta jezelf toe te geloven dat je zult slagen

Neem dus maar een beetje risico af en toe. Sta jezelf toe te geloven dat je zult slagen. Motiveer jezelf dingen te doen die je eigenlijk niet durft. Doe dingen waarvan je nog niet weet of je ze kan. En heb vertrouwen. Spreek dat uit, in de eerste plaats naar jezelf, en, als je dat gedaan hebt, ook naar de wereld. Zeg hardop: ‘Ja, ik kan dit. Ik ga hier een succes van maken.’ ‘Ik schrijf een boek, en het wordt een bestseller.’ ‘Ik geef die presentatie, en ga een dijk van een verhaal vertellen.’ ‘Ik ga mijn eetpatroon aanpassen, en dat gaat me lukken.’ ‘Ik kan dit.’

Ik maakte mezelf er druk over dat het zou mislukken – ik kreeg gelijk

Ik weet uit eigen ervaring dat dit werkt. Ik beoefen Ashtanga yoga. Een vorm van yoga die bestaat uit een vaststaande serie van opeenvolgende oefeningen. Daarin zit ook de brug. Als kind draaide ik mijn lijf moeiteloos achterover om in die houding te komen, maar tegenwoordig lukt dat me niet meer zomaar. Omdat de volgorde van de oefeningen altijd hetzelfde is weet ik precies wanneer de brug komt. Vroeger begon ik me altijd een minuut of 5 van tevoren druk te maken, mezelf te vertellen dat het vast weer niet zou lukken. En ik kreeg altijd gelijk. Het lukte me nooit. Onlangs besloot ik het anders te gaan aanpakken. Naarmate het moment voor de brug naderbij kwam begon ik mezelf steeds actiever te vertellen dat het me zou lukken. “Ik kan dit” zei ik in gedachten. Keer op keer. En jawel: ik duwde mezelf omhoog en daar stond ik. In de houding waarvan ik mezelf steeds vertelde dat ik het niet kon. Het lukte! Ik kon het dus wel.

Je kunt niet alles, maar dek jezelf niet in

Ik zou niet durven beweren dat je álles kunt, als je er maar in gelooft. Natuurlijk niet, voor sommige dingen ben je nu eenmaal niet in de wieg gelegd. Maar als jij iets heel graag wilt, ga er dan voor. Haal jezelf niet op voorhand onderuit, dek jezelf niet in, creëer geen schijnveiligheden. Geloof in jezelf, en draag dat uit. Dan zul je zien dat je veel meer kunt dan je denkt. (Foto: Ahdiat Fanada/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: BEN JIJ (STIEKEM) BANG VOOR JE EIGEN SUCCES? 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *