8 x gedachten die een overthinker herkent

Overthinking, wat kan het lastig zijn als je dat doet. Hoewel overthinkers meestal ontzettend consensieuze mensen zijn, kan het ook soms best wat gedachtenruimte opeisen en niet zelden zit je zelfs jezelf een beetje in de weg. Ben jij een overthinker? Dan herken je onderstaande gedachten.

1. Wat bedoelde hij/zij nou precies?

Mensen die overthinken, hebben vaak de neiging om heel lang na te denken over de mogelijke motivaties en beweegredenen van anderen. Ze vermoeden al snel een diepere drijfveer, omdat ze van zichzélf weten dat hun beleefwereld nogal diep kan gaan. Dit kan ervoor zorgen dat ze gaan piekeren over wat een ander heeft gezegd of hóe die persoon het heeft gezegd.

2. Had ik niet beter iets anders kunnen zeggen/doen?

L’esprit d’escalier, wordt dit ook wel genoemd: de gedachte/het gevoel op de trap. We hadden het hier al over in dit artikel over overthinking.

3. Ben ik de enige die er zo over denkt?

Ben je een overthinker, dan reflecteer je vaak óók nog eens veel op het eigen denken. Dat kan tot gevolg hebben dat je denkt dat je de enige bent die denkt dat je denkt zoals jíj denkt (volg je het nog?). Dat kan eenzaam voelen.

4. Hij/zij vindt vast iets van me…

Yup. Mensen vinden inderdaad veel van anderen. Daar doe je niks aan. Maar overthinkers kunnen zich hier opvallend en overmatig druk om maken.

5. Waarom zou iemand zoiets zeggen/denken/doen?

Waar veel mensen gewoon agree to disagree, willen overthinkers eigenlijk altijd graag weten waaróm iemand iets denkt, doet, of zegt. Feit is (surprise, surprise) dat mensen dat vaak zelf ook niet weten, ze zeggen dan bijvoorbeeld ‘het is een gevoel’, terwijl overthinkers zich nu juist graag beroepen op de ratio. Bij overthinkers is het dan niet zelden zo dat ze óf in gesprek blijven gaan (wellicht tot vervelens toe), óf hun eigen conclusies trekken, óf zich gaan inlezen in de redenen waarom de ander denkt zoals hij/zij denkt – niet dat daar dan per se een antwoord op komt…

6. Moet ik mezelf niet nóg beter uitleggen?

Overthinkers willen graag compleet zijn. Dat betekent óók  dat zij een totaal beeld willen scheppen van bijvoorbeeld de manier waarop ze tot een bepaalde conclusie zijn gekomen. Feit is dat niet iedereen daarin geïnteresseerd is. Dat is soms een hard gelag, als jij juist het gevoel hebt dat dat de kern van communicatie is, de ander écht willen begrijpen en jezelf zo volledig mogelijk uitdrukken.

7. Waarom lijkt de ander me niet te begrijpen?

Deze sluit goed aan bij punt #6 én punt #5. Omdat het voor de overthinker zo belangrijk is de ander te begrijpen én begrepen te worden, is het heel frustrerend als je je dan zelf niet begrepen voelt.

8. Is het normaal dat ik overthink?

Dit is misschien wel de meest ironische van het rijtje. Antwoord: ja, je bent heel normaal. Er zijn mensen die overthinken en mensen die dat niet doen.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *