Het wordt gekenmerkt als een van de stressvollere evenementen des levens: verbouwen. En: de verbouwingen nemen in deze tijd enorm toe, blijkt uit de cijfers. Het toeval wil dat zowel onze badkamer als keuken ruim veertig jaar oud zijn en letterlijk uit elkaar vallen; dus ook wij gaan verbouwen. Er zit niks anders op. Ik neem jullie elke donderdag mee van begin tot eind en geef wekelijks een verbouwingstip. Deel 2: het verbouwen begint. P.S.: deze serie is waargebeurd, maar níet altijd heel serieus van toon.
Een verbouwing is slopen en bouwen, maar ook voor onverwachte verrassingen komen te staan (zoals internet dat er twee weken uit ligt of een deur die toch echt verplaatst moet worden), overtroffen worden door wat er mogelijk is en ontdekken hoe een en hetzelfde huis opeens héél anders uit kan zien.
Je werkt ergens naartoe, maar hoe het eruit ziet, weet je nog niet
Het is heel bijzonder om langzaamaan te ervaren hoe ons huis wordt. En nu worden de eerste tekenen daarvan zichtbaar. Als je bezig bent met de beginstadia van een verbouwing, dan heb je wel een idéé van hoe het wordt, maar dat is maar een idéé. Je werkt ergens naartoe, maar hoe het er in de praktijk uit ziet, dat weet je nog niet. Nu onze badkamer af is, begint die praktijk zich te laten zien. Ik durf hem bijna niet te gebruiken, zo mooi vind ik hem.
Ik probeer systeem in de rommel te houden
Tegelijkertijd is onze slaapkamer nog steeds mijn slaap-, woon- én werkkamer. De kinderslaapkamer is opslagruimte, maar óók onze ‘keuken’, waar we op een elektrisch pitje koken. Het verschil tussen die twee kamers (toch wel rommelig, hoezeer ik ook mijn best doe om systeem erin te houden, dat is moeilijk met een heel gezin en drie huisdieren) en de nieuwe badkamer wordt nu wel héél groot.
We weten nu waar we het voor doen
Gelukkig is nu ook onze benedenverdieping aan de beurt; de vloer wordt bewerkt voor vloerverwarming, de keuken moet vervangen en het benedentoilet ook. Ook daar wordt nu naar hartelust gesloopt en binnenkort gebouwd. De komende tijd hebben we dus weliswaar een fijne badkamer, maar kunnen we nauwelijks beneden komen. Maar: we weten nu waarvoor we het doen. Voor een fijner huis, een huis waar nu eens niet alles vijftig jaar oud is en kapot gaat, een huis net zo fijn als onze badkamer nu is. En dat geeft de energie om vol te houden.
Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van het succesvolle boek ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).
Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie. In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.
Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.