‘De dag dat ik besloot gewoon gelukkig te zijn’

Ik worstelde al een tijd met een bepaalde pijn en verdriet. Elke dag was ik ermee bezig. Alsof het daarmee zou oplossen. Weet je, ik kwam er niet uit, en voelde ook dat het de pijn was waar ik al jaren mee liep te worstelen. En opeens… was ik er klaar mee.

Het was een bewuste beslissing. Ik wilde dit niet meer. Ik besloot me gewoon gelukkig te gaan voelen, de pijn te laten voor wat die was. Niet wegduwen, niet erin zwelgen maar het er laten zijn. Het te accepteren. En óndanks de pijn gelukkig te zijn.’

‘Ik ben gewoon gelukkig, punt.’

Met dit ene zinnetje veranderende er een heleboel. Waar ik continu eropuit was om mezelf, de omgeving, de situatie en de mensen om me heen te ‘verbeteren’, kon ik, door mezelf gelukkig te verklaren, een heleboel shit laten zitten. Want ik had ervaren dat de momenten waarop ik me echt blij en vol vreugde voelde, de pijn en verdriet er ook waren, maar totaal geen aandacht vroegen of ruimte innamen. Dat inzicht was een openbaring! Het gevecht om mijn leven naar een bepaald niveau te duwen waarvan ik dacht dat ik dán pas gelukkig zou zijn, kon ik laten vallen. Daarmee kon ik ook accepteren dat er altijd pijn en verdriet zal zijn, maar door het er te láten zijn. vormt het geen bedreiging meer voor mijn geluk. Het mag er beide zijn.

Gedachten bepalen hoe ik mijn leven zie

Ik spreek de zin ‘Ik ben gelukkig’ dagelijks uit. Niet als een affirmatie, maar puur als iets dat is. Want ik bén gelukkig. En hoewel mijn leven echt geen rozengeur en maneschijn is, is dat oké, ben ík oké! Deze woorden steeds maar weer uitspreken gaf een enorme twist in mijn denken. Gedachten bepalen namelijk hoe jij het leven ziet. Als je continu denkt aan wat er niet goed is, zal je aandacht daar ook steeds naartoe getrokken worden. Daarmee blijf je vechten tegen jezelf en tegen het leven.
Als je dagelijks denkt: ‘Het leven is goed zoals het is, ik ben gelukkig, en ik werk aan wat ik nog meer voor mezelf wil’, voelt dat al heel anders.

Het gewoon zíjn, is dat niet al een wonderlijk mooi iets?

Wat is jouw definitie van geluk? We blijven maar zoeken, denken dat we het geluk nog niet gevonden hebben. Leven met het idee dat geluk afwezigheid is van verdriet en imperfectie. Maar wat als je in dit moment de aandacht naar jezelf brengt? Als je merkt op hoe je billen de stoel raken, hoe je voeten stevig op de grond staan en hoe de adem in en uit het lichaam stroomt, ervaar je dan niet een klein beetje geluk? Het gewoon zíjn, is dat niet al een wonderlijk mooi iets? Het ademde lichaam, dat er elke dag weer is? Aandacht hebben voor dit moment geeft je zoveel liefde en aandacht voor jezelf.

Het leven bestaat nu eenmaal uit mooie en minder mooie momenten

Door te leven met geluk én ongeluk en beide te accepteren en omarmen, ervaar ik meer veerkracht, flexibiliteit en weet ik sneller waar ik wel of geen invloed op heb. Daardoor ben ik bewuster en kan ik mijn keuze mogelijkheden zien, dat geeft me houvast en stevigheid. Doordat ik elke dag uitspreek dat ik gelukkig ben, voelen ook de zware dingen in mijn leven anders. Kan ik beter dealen met het ongemak en pijn. Het leven bestaat nu eenmaal uit mooie en minder mooie momenten. Als je dat accepteert en ondanks dat feit ervoor kiest om het positieve te omarmen, geeft dat ruimte en vermindert stress en frustratie. Je ziet zelfs soms mogelijkheden die je eerder niet zag. 

Misschien voel je wel weerstand opkomen, nu je dit leest. En heb je het idee dat het niet voor jou geldt. Maar vraag jezelf af wat je te verliezen hebt wanneer je kiest om gewoon gelukkig te zijn. En als je ‘ja-maars’ voelt komen in je brein, geef jezelf dan de kans om deze ja-maars om te zetten in ‘ja en…’ Er is zo veel om dankbaar voor te zijn, en is dat niet waar geluk over gaat? Dankbaarheid? Je hebt grip, je kunt kiezen waar jij je aandacht richt. Zodat je ook kan kiezen hoe jij je voelen wilt, ongeacht of er moeilijkheden in je leven zijn. De dag dat ik me dat realiseerde, is er een wereld aan mogelijkheden voor me open gegaan. Ik ben verantwoordelijk voor hoe ik mijn leven leef, en dat is voor mij kiezen voor geluk, ook op de momenten wanneer het minder gaat.

Raffie Flasch is registered therapeut/counsellor, gecertificeerd mindfulness trainer en yin yoga teacher en heeft haar eigen praktijk: Anna-R.Binnenkort zal stressedout.nl e-courses en Masterclasses gaan organiseren
. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de Minder Stress Mail o.v.v. ‘innerlijke rust’ en jij hoort als eerste wanneer we beginnen!

LEES OOK: HOE MEER ‘NIETS’ IN JE LEVEN JE MEER LAAT LEVEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *