Catelijne vindt wijsheid: ‘Ik zie mezelf niet als een lekker wijf’

De VPRO gids interviewde Janine Abbring. Zij is de nieuwe presentator van Zomergasten. Verfrissend, de dingen die ze zei over zichzelf. Goede input voor ‘Catelijne vindt wijsheid’.

Wat zou het een opluchting zijn. Mezelf niet langer willen zien als een lekker wijf. Dat ook niet nodig vinden. Mezelf net zo goed vinden als niet-lekker wijf. Janine Abbring zegt er prikkelende dingen over in de VPRO gids van 8 t/m 14 april 2017. De interviewer vraagt haar hoe ze denkt om te gaan met alle meningen over de Zomergastenpresentator. ‘Dat vind ik moeilijk in te schatten’, antwoord ze. (Eerlijk! Hou ik van!). En verder: ‘Opmerkingen over mijn uiterlijk interesseren me in elk geval geen ene fuck. Ik zie mezelf ook niet als een lekker wijf, ik ben meer een inhoudelijke maker dan een mooi plaatje.’

Ik hars, scheer, smeer, lak, epileer en sport me een bult

Waarom prikkelen Abbrings uitspraken mij zo? Omdat ze iets kan zeggen wat ik niet – nog niet – kan zeggen. Maar wel zou willen kunnen zeggen. Dat opmerkingen over haar uiterlijk haar ‘geen ene fuck schelen’. Welke vrouw kan dat nou? Dat is toch moeilijk!? Ik weet niet wie ik de schuld moet geven, waarschijnlijk in het algemeen de hele maatschappij en in het bijzonder gewoon mezelf, maar ik ben best veel bezig met mijn uiterlijk. Ik hars, scheer, smeer, lak, epileer en sport me een bult. Ga ik de deur uit, dan wil ik toch op z’n minst eyeliner op hebben en mijn neus gepoederd. Koekjes, chips en drop laat ik zo veel mogelijk staan. Nee, inderdaad, niet alléén vanwege mijn figuur, maar toch wel voor een groot deel.

Lekkere-wijven-dom
Abbring ziet zichzelf niet als lekker wijf, ze streeft niet naar het lekkere-wijven-dom (what’s in a name), ze is een ‘inhoudelijke maker’. De meeste vrouwen willen natuurlijk inhoudelijk zijn, maar als het even kan toch óók het mooie plaatje. Mooi zijn kent vele voordelen. Het is leuk om elke ochtend iets knaps in de spiegel te zien. Complimentjes te ontvangen (al was het maar van jezelf). Onderzoeken tonen aan mooie plaatjes op school hogere cijfers krijgen, vaker gematst worden en beter terechtkomen. Toch zou ik het zo graag loslaten, die voortdurende pogingen om mooi te zijn. Het lijkt me op allerlei fronten rustgevend. En blijkbaar kun je dan nog steeds presentator van Zomergasten worden!

Het is wijs er openlijk voor uit te komen dat zulke opmerkingen je iets doen

Het bijzondere aan het verhaal van Janine Abbring vind ik dat ze (al) haar andere kwaliteiten nuchter en helder weet te verwoorden. Ze weet wat ze kan. ‘Ik durf alles te vragen en kan iets ook wel met de juiste mate van ironie bekijken. (…) Ik ben gewend om drie uur lang live radio te maken, dus ik kan goed de tijd in de gaten houden en items afsluiten.’ Verfrissend, deze vrouw. Overigens vind ik Linda de Mol net zo goed verfrissend. Met haar totale eerlijkheid (hou ik van!) over de vijf kilo die ze kwijt wil. Omdat ze niet langer ‘de buffel’ onder de televisie-land-gazelles wil zijn. Natuurlijk zijn er grotere problemen in de wereld, dat weet ze, dat geeft ze ook toe. Maar helaas kunnen vijf kilo teveel aan-de-haak je knap chagrijnig maken, zeker als mensen je op Twitter ‘vet varken’ gaan noemen. Het is ook wijs om er openlijk voor uit te komen dat zulke opmerkingen je wat doen. Want gedeelde smart is halve smart en smart maakt dik (denk emotie-eten) dus hoe minder smart des te dunner je wordt!

Geen ene fuck
Terug naar Janine Abbring. Misschien is het voor mij persoonlijk (en voor veel vrouwen) onhaalbaar om ‘geen ene fuck’ te geven om opmerkingen over je uiterlijk (vooral ook die – opmerkingen – van jezelf). Wat wél kan, is je niet laten beperken door je onzekerheden. ‘Ik ben nog nooit een uitdaging uit de weg gegaan’, vertelt Abbring. Zo zouden wij allen in het leven moeten staan. En dan vooral al je andere kwaliteiten helder verwoorden, precies zoals Abbring dat doet: ‘Ik ben een inhoudelijk maker/ creatief schrijver / intelligent psycholoog /uitstekende kapper/ geduldige mondhygiënist, etcetera.’ Ik wed dat het helpt!

LEES OOK: PERFECTIONISME IS OVERSCHAT MENSEN. LEES HIER WAAROM.

Hoe definieer jij jezelf? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist