Borstkanker en burnout #4: Weer een toekomst hebben is best scary…

Rosanne Tanja kreeg op haar 29e borstkanker en ontwikkelde daardoor uiteindelijk ook een burn out. Voor stressedout.nl schrijft ze over die periode. 

In juli 2019 had ik mijn derde controlemoment sinds mijn operatie in 2016. Ik word één keer per jaar gecheckt, ze checken dan alleen mijn borsten met een MRI en een mammografie. De uitslag wordt een week later in een persoonlijk gesprek met mij besproken.

Benut de kans met een expert tegenover je

Ik wil bij zo’n nagesprek altijd ook de foto’s zien. En heb dan vragen over van alles en nog wat. Mijn tip is dan ook: heb je vragen, stel ze! Er bestaan geen domme vragen en benut de kans die je hebt met een expert tegenover je. Ik was deze keer benieuwd hoe vaak ik eigenlijk nog gecontroleerd ga worden. En hoeveel procent kans ik eigenlijk had op nóg een keer kanker in mijn lijf?

Ik hoorde allemaal dingen die ik nog niet wist

Het antwoord op die laatste vraag, van die percentages, heb ik even niet opgeslagen. Omdat ik verrast was door iets wat de dokter zei: je bent uit de gevarenzone. OKAY. Tot aan dat moment wist ik niet eens dat er een gevarenzone was, laat staan dat ik er in zat. Bleek dus dat er, voor mijn tumor-soort, in de eerste drie jaar de meeste kans op terugkomen was. OKAY. Vervolgens zei ze ook dat volgend jaar (volgens hun telling de vijfde keer, volgens mijn telling de vierde) de laatste keer zou zijn voor controle. Tenzij ik er zelf voor kies nog terug te blijven komen voor een check-up, waar ik de rest van mijn leven recht op heb. OKAY. Dat vind ik dus reuze spannend. Controle is niet leuk maar ook weer wel. Nou ja, eerder fijn dat het er is. Het is een moment in het jaar waar ik naar uit kijk en ook weer niet…

Ik voelde me blij en tegelijkertijd voelde ik een vreemd soort paniek ontwaken

Ik was op dat moment echt blij met dat nieuws, ik voelde me goed, het ging allemaal lekker in mijn leven en, oh yeah, ik was blijkbaar uit de gevarenzone. Tegelijkertijd voelde ik ook een vreemd soort paniek in mij ontwaken. De gedachte dat ik straks helemaal ‘los’ van het ziekenhuis raakte, daar moest ik nog even aan wennen. 
Nogmaals, het ging – en gaat – echt goed met me (los van mijn persoonlijke ‘reset-periode’ waar ik daarna in kwam, zoals ik het maar even noem). Ik had op dat moment allemaal mooie plannetjes, ging lekker en had het idee dat ik de hele wereld aan kon.

Ik hoef niet meer als een gek te gaan leven?

Later, maar dan ook echt weken later, kwam er een ander besef: ik hoef dus niet meer als een gek te gaan ‘leven’. Ik kan op een standje lager. Ik kan ook rustig aan doen en dingen op de lange termijn gaan schuiven. Ik word misschien tóch wel oud. Fantaseren over een toekomst zoals vele mensen om mij heen: huisje, beestje, kind, auto, reizen, carrière: rijkdom in een andere vorm dan blij zijn met jezelf en het feit dat je weer een dag/week/maand gezond bent doorgekomen.

Het besef dat je plots weer een toekomst hebt, is scary stuff

En weet je, ik kan je zeggen dat dat besef, dat het beeld van zo’n toekomst, voor mij eerder als een gevarenzone aanvoelt. THAT’S SCARY STUFF! Want je wanen in het idee dat je alles nu moet doen, want wie weet ben je er straks niet meer, is eigenlijk heel warm en veilig en makkelijk. Tenminste, in mijn geval. Want met al die dingen die bij oud worden horen, hoort ook verantwoordelijkheid en planning en een totaal andere mindset. Die transformatie, die begon en ook dat is gaaf en scary tegelijk.

 Langzaam maakte ik mij klaar om ‘de gevarenzone’ te betreden. Wat ik wil met mijn controle moment weet ik nog niet, maar wat ik wil met de rest van mijn leven weet ik inmiddels steeds een beetje beter. En ik weet dat ik veel liever ‘in de nieuwe gevarenzone’ verblijf, dan veilig met mijn kop in het zand.

VERDER LEZEN: LEES DE EERDERE ARTIKELEN IN DEZE SERIE…

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Rosanne Tanja is ervaringsdeskundige op het gebied van burn out en kanker. Wat ze zelf heeft gemist toen ze ziek was, hoopt ze nu te kunnen bieden aan lotgenoten, via Nova Me

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *