Beslissingen nemen (bij stress): zo doe je dat

Op het moment dat je gestrest bent, kun je niet meer helder denken. Wat zou je kunnen doen om te voorkómen dat je op het moment zelf een verkeerde beslissing neemt?

Psycholoog en neurowetenschapper Daniel Levitin heeft wel een interessant punt met deze TEDX video over het ‘vooruit-terugkijkend handelen’. Wat kun je onder anderen doen om een zo goed mogelijke beslissingen te nemen als je gestrest bent?

1. Wees je ervan bewust je dat stress je gedachten beïnvloedt

Stress legt als het ware een soort ‘mist’ over je gedachten. Rustig blijven ademhalen en weloverwogen een beslissing maken is er dus vaak niet bij. Je hiervan bewust zijn, helpt al enorm, weet ik uit eigen ervaring. Ik vraag me regelmatig af: vind ik dit, of vindt mijn stress dit? Is het laatste het geval en is het geen zaak van leven of dood, dan neem ik op dat moment geen beslissingen.

2. Bekijk vooraf hoe je achteraf op beslissingen terugkijkt

Deze pas ik zelf regelmatig toe, omdat ik nogal chaotisch kan zijn in het dagelijks leven (in mijn werk ben ik op de één of andere manier beter georganiseerd). Dan denk ik bijvoorbeeld: hoe denk ik morgen terug op de dingen die ik vandaag allemaal moest regelen? Wat zou ik dan waarschijnlijk écht zijn vergeten? En het helpt. Probeer maar eens.

3. Verzamel informatie

Het klinkt zo logisch, maar we vergeten eigenlijk altijd objectieve informatie te verzamelen vooraf (schrijf het op, dan vergeet je het niet). Als je gestrest bent, is je systeem zó bezig met overleven, dat de kans dat je nog logisch nadenkt minimaal is. Je beslist dan niet zelden puur op emotie en dat is niet altijd handig. Het verzamelen van informatie zorgt er vaak ook voor dat je al rustiger wordt, je hebt meer het gevoel dat je controle hebt over de situatie en dat je een beslissing maakt die is gebaseerd op feiten.

4. Zorg dat je bent voorbereid

Oké, ik ben áltijd mijn sleutel kwijt, dus heb ik me daarop voorbereid, door zowel een sleutelkastje op te hangen als een vast vakje in mijn tas te hebben waar-ie ingaat. Ook weet ik van mezelf dat ik te snel ‘ja’ zeg op dingen zonder de gevolgen te overzien, dus bouw ik tegenwoordig automatisch tijd in bij het nemen van beslissingen. (Foto: Warren Wong/Unsplash)

LEES OOK: KEUZES MAKEN ALS JE EEN BURN OUT HEBT, HOE DOE JE DAT?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist