Eerste hulp bij te hoge verwachtingen

Hoge verwachtingen, daar heb je vaak alleen jezelf mee, zegt coach Krista. Daarom schreef ze dit artikel: eerste hulp bij te hoge verwachtingen.

Je geeft een feestje en stelt jezelf van tevoren voor hoe gezellig het zal zijn. Je ziet voor je hoe iedereen de sterren van de hemel danst, er vreselijk veel gelachen wordt en hoe alle hapjes waarop je hebt staan zwoegen in de smaak zullen vallen. Dan is het eindelijk zo ver. In plaats van gedanst wordt er hoofdzakelijk gepraat, je hapjes worden afgeslagen want ‘ik heb net gegeten en ik ben ook op dieet’ en de gesprekken die worden gevoerd zijn serieus en diepgaand, dus gelachen wordt er ook al niet. Tot overmaat van ramp laat je beste vriendin haar glas rode wijn vallen op het vloerkleed en heb je jezelf over de voorbereidingen zo druk gemaakt dat je al doodmoe bent voor het feestje überhaupt begint. Als iedereen naar huis is ruim je de boel op en stort je jezelf teleurgesteld in bed. What happened?

Door je strak gespannen verwachtingen, kon het alleen maar tegenvallen

Heel kort? Je had veel te strak gespannen verwachtingen. Daardoor kon het eigenlijk alleen maar tegenvallen. Het feestje kon al helemaal niet meer voldoen aan het beeld wat je ervan in je hoofd had, omdat je het allemaal al zo in detail had uitgewerkt. Alles wat er in werkelijkheid gebeurde heb je afgemeten aan het ideaalbeeld dat je voor jezelf had geschetst, en toen bleek dat de werkelijkheid daar niet mee overeenkwam, was je teleurgesteld. Want zo had je het toch niet bedacht?

Jij was druk bezig te controleren of voldaan werd aan je ideaalbeeld

Hartstikke zonde. Want zeg nou zelf; er is misschien niet zoveel gelachen als je had gewild, maar hoe mooi is het als jouw gasten zich zo op hun gemak voelen dat er een mooi diepgaand gesprek op gang komt? En dat je hapjes niet allemaal zijn opgegaan is natuurlijk jammer, maar is het daar echt minder gezellig van geworden?
Iedereen had een fantastische avond. Behalve jij. Omdat je zo druk bezig was te controleren of voldaan werd aan jouw ideaalbeeld.

Stel je open voor wat er gebeurt zonder verwachtingen te scheppen

Nu zijn hier twee lessen te leren. De eerste: stel je open voor wat er op je af komt zonder allerlei verwachtingen te scheppen. Het is het allermooiste als je het voor elkaar krijgt zo’n feestje – of iedere andere situatie – zonder verwachtingen in te gaan. Je geeft een feestje. En je hebt er zin in. Punt. Wat er gebeurt laat je gewoon gebeuren, en je bent er helemaal bij, op dat moment. Er zullen mensen komen die belangrijk voor je zijn, en dat is onbetaalbaar. Als je er met die instelling instapt, geef je jezelf de kans te genieten. Wat er verder ook gebeurt tijdens het feest.

LEES DOOR: WIL JIJ ALTIJD ALLES PERFECT HEBBEN? DIT DOE JE ERAAN!

Kijk welke les jij kunt leren van een tegenvaller

En de tweede les? Er valt altijd iets te leren. Geen verwachtingen hebben is niet makkelijk, en het zal ook echt niet altijd lukken. Wat kun je dan doen als het toch tegenvalt? Kijk welke les je eruit kunt leren. Dat zal voor iedereen, op elk moment, weer anders zijn. Kijk wat jóuw les is op het moment dat je te maken krijgt met een tegenvaller. En accepteer wat er is. Je ervaart tegenslag doordat je de situatie niet accepteert zoals hij is. Je maakt je druk over iets wat je toch niet kunt veranderen. So: why worry? Monnik/motivational speaker Gaur Gopal Das heeft dat goed begrepen (tekst loopt door na de video!):

Geniet van wat er wél is. In het geval van de niet-dansende gasten? Misschien is jouw les dat rust en een goed gesprek net zoveel voldoening kunnen geven. Neem deel aan het mooie gesprek. Eet je hapjes de volgende dag lekker zelf op. Dep de wijn op van het vloerkleed en verschuif je salontafel zo dat je de vlek niet meer ziet. Heb je gelijk een heel ander, vernieuwd interieur. (Foto: Valentin Antonini/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: DEZE 5 EMOTIONELE GEWOONTES ONDERMIJNEN JE GELUK!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist