Gelukstip: schrijf op wat goed gaat vandaag

Je focust je bijna als vanzelf op wat er níet goed gaat. Opschrijven wat er vandaag wél goed gaat, is een bijzonder goed idee, zegt coach Krista.

We zijn er van nature op ingesteld dat we meer aandacht schenken aan het negatieve dan aan het positieve. In evolutionair opzicht is dat ook wel handig; negeerden we vroeger de mogelijkheid van een positieve uitkomst, dan gebeurde er waarschijnlijk niks ergs. Misschien miste je een mooie ervaring, maar veel erger dan dat zou het waarschijnlijk niet worden. Letten we daarentegen niet op mogelijk gevaar, dan kon dat onze dood betekenen. Voor je het weet heb je ten slotte een sabeltandtijger in je nek.

Je bent geprogrammeerd om alles wat fout loopt te vergroten

Inmiddels zijn er geen sabeltandtijgers meer. De negatieve ervaringen van nu zijn meestal niet levensbedreigend; een slechte beoordeling van je leidinggevende is heel vervelend, maar niet onoverkomelijk, toch? En dat je je versprak bij die presentatie laatst, je schaamde je rot, maar inmiddels is iedereen het alweer vergeten. Iedereen. Behalve jij. Omdat je nu eenmaal geprogrammeerd bent om alles wat fout loopt uit te vergroten.

Al die aandacht voor het negatieve kost enorm veel energie

Al die aandacht voor het negatieve kost ons enorm veel energie. We raken er niet opgeladen of gemotiveerd van, wel neerslachtig en vermoeid. Tijd om dat te veranderen. En dat druist in tegen onze oerinstincten, dus we zullen we onszelf een handje moeten helpen. Door je regelmatig bewust af te vragen waar je blij van wordt, van wat er goed ging op een dag, kom je positiever in het leven te staan en voel je je op termijn gelukkiger. De negatieve ervaringen krijgen dan wat minder ruimte. Waarmee ik niet wil zeggen dat je alles wat je niet bevalt maar moet verdringen, natuurlijk! Het is zeker belangrijk je ook te realiseren waar je nog in kunt ontwikkelen, alleen… wat meer aandacht schenken aan waar je al wel een kei in bent, mag best.

Door bewust bezig te zijn met wat er goed ging, sluit je de dag met een positief gevoel af

Daar kun je mee beginnen door elke dag eens op te schrijven waar je tevreden over was die dag. Door bewust bezig te zijn met wat er goed ging vandaag sluit je de dag met een positief gevoel af, en kun je met een glimlach gaan slapen (en dat is dan weer heel fijn, zoals je kon lezen in een eerdere tip). Bovendien, en hier zit de échte winst, staan we vaak helemaal niet stil bij alle kleine succesjes die we boeken op een dag. Die gaan ongemerkt voorbij.

Veel van onze eigen successen zien we niet eens!

Veel successen die we boeken doen we af als ‘logisch’, of ‘vanzelfsprekend’, áls we ze al zien. Zonde! Je ontzegt jezelf daarmee een hoop schouderklopjes. Terwijl je die wel degelijk verdient. Dat ben je ongetwijfeld met me eens, als je die hele lijst successen ziet. Gun jezelf die voldoening en koop vandaag nog een mooi notitieboekje. Mocht je daar geen tijd voor hebben, en los blaadje volstaat ook…
(Foto: Inna Lesyk/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl. 

LEES DOOR: DEZE OEFENING IN DANKBAARHEID VERANDERT JE LEVEN!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist