Jezelf zijn, doe dat altijd en overal

Hoe vaak ga jij over op een rol? Regelmatig? Zonde, zegt coach Krista. Volgens haar kan continu jezelf zijn je namelijk onverwacht prachtige dingen brengen…

Stel, je bent op een netwerkborrel en iemand vraagt je wat je doet. Je maakt razendsnel een inschatting van wat de persoon tegenover je zou willen horen en geeft een antwoord wat daarop aansluit. Of… je ratelt je elevator pitch af. Inmiddels al vaak genoeg gedaan, dus dat is geen moeilijke opgave meer. In beide gevallen: hoeveel ‘jou’ krijgt je gesprekspartner te zien? Niet zoveel waarschijnlijk. De kans bestaat bovendien dat de ander al tijdens je antwoord onopvallend om zich heen begint te kijken om te zien aan wie hij straks dezelfde vraag kan stellen. Klinkt als een verloren kans

Doe jij graag zaken als iemand meteen op de automatische piloot gaat?

Nu is het een beetje een cliché, mensen komen niet op netwerk events om nieuwe vrienden te maken, ze komen er om zaken te doen. Dus je hoeft geen diepgaand gesprek met iemand aan te knopen. Maar zeg nu zelf; doe jij graag zaken met iemand die al bij de kennismaking overgaat op de automatische piloot?

LEES OOK: WAT JE MOET WETEN ALS JE BANG BENT DAT JE NIET GOED OVERKOMT OP ANDEREN!

Door haar originele vraag ontstond er onverwacht een prachtig gesprek

Ik kwam eens iemand tegen op zo’n borrel die mij vroeg: ‘Waar word jij nu echt gelukkig van?’ Ik moest lachen, niet omdat dat nu zo’n grappige vraag was, maar omdat ze duidelijk oprecht geïnteresseerd was in het antwoord, en ik was aangenaam verrast door de originaliteit. Ik gaf een eerlijk antwoord: ‘Ik ben gelukkig als ik zie hoe iemand zichzelf voor het eerst écht ontmoet’. Natuurlijk, er zijn nog veel meer dingen waar ik erg gelukkig van word: een goed glas wijn, schaatsen op natuurijs, een knuffel van mijn kinderen, een lief kaartje van een vriend, maar ja, het blijft natuurlijk wel een ontmoeting op een netwerkborrel. Er ontstond een prachtig gesprek, over onze bedrijven, onze drijfveren en passies. Zowel de vraag als het antwoord waren oprecht. En daardoor konden we allebei onszelf zijn en elkaar écht ontmoeten.

Jezelf zijn maakt elke ontmoeting interessanter

Ga bij elke ontmoeting uit van jezelf. Niet uit egocentrische overwegingen, integendeel. Doe dat, om ervoor te zorgen dat de ander ook echt krijgt waar hij naar zoekt op het moment dat hij je de hand schudt; een kijkje in wie jij bent. Dat verdient hij. Als hij behoefte had aan de automatische piloot was hij wel thuisgebleven om te kijken naar Goede Tijden Slechte Tijden (sorry, GTST-kijkers. Ik heb niets tegen soaps, maar íets moet hier toch als voorbeeld dienen… ). Wees altijd helemaal jezelf. Niet alleen op netwerkborrels, maar ook bij de caissière in de supermarkt en bij het begroeten van de postbode. Het maakt iedere ontmoeting, hoe vluchtig ook, zoveel interessanter. De vrouw die me vroeg waar ik gelukkig van werd en ik zijn overigens wel vrienden geworden. Dat kan dan weer een leuke bijkomstigheid zijn van een oprechte ontmoeting op een netwerkborrel.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES MEER: AUTHENTIEK ZIJN, MAAR DAN ECHT. HOE DOE JE DAT? MET DEZE TIPS!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist