Waarom het erg is als je geen bevlogenheid voelt in je werk

Ben jij eigenlijk wel bevlogen in je werk? In de week van de bevlogenheid gebruikt Krista een simpele rekensom om je met de neus op de feiten te drukken wat er gebeurt als je dat níet bent…

Het is de week van de bevlogenheid. Maar… wat is bevlogenheid eigenlijk?
‘Bevlogenheid is de haast magische state-of-mind die ontstaat wanneer mensen:
1. Sterk betrokken zijn bij het werk omdat het bijdraagt aan het gezamenlijke hogere doel/purpose (toewijding);
2. Datgene doen waar ze plezier aan beleven en helemaal opgaan in het werk (absorptie/flow-ervaring);
3. Hierbij bruisen van energie en zich krachtig en trots voelen (vitaliteit).’
(Bron: weekvandebevlogenheid.nl)

Herken jij je in bovenstaande? Of barst je al in lachen (of huilen…) uit bij het idee alleen al? Neem deze week eens de tijd om stil te staan bij hoe het er wat dit betreft bij jou voorstaat. Houd jij van je werk? Doe jij wat je leuk vindt? Voel je je gezien? Allemaal vragen die je jezelf regelmatig zou mogen stellen. En vragen waarop het antwoord bij voorkeur ‘ja’ zou moeten luiden. Is dat niet het geval, dan is het tijd je eigen situatie eens onder de loep te nemen.

Als jij werk doet wat bij je past, merk je dat ook als je niet werkt

Als jij werk doet wat bij je past, merk je dat de hele dag door, ook als je niet aan het werk bent. In tegenstelling tot wat veel mensen lijken te denken is het niet zo dat je werk “maar een manier is om geld te verdienen”. Je brengt ongelooflijk veel tijd door op je werkplek. Hoe zonde is het dan als je in die tijd niet gelukkig bent? Als je alle energie die je opbouwt in je vrije tijd weer laat wegvloeien als je aan het werk bent? En dat is dus óók zonde als je parttime werkt.

Een simpel rekensommetje…

We gaan even een rekensommetje maken. Daarbij gaan we uit van een part-time baan van 3 werkdagen van 8 uur. Stel je voor dat je op die dagen op een plek bent waar je het niet of nauwelijks naar je zin hebt, waar je op zijn best geen energie uit haalt, maar alleen maar in investeert. Dat is toch hartstikke zonde? En natuurlijk kun je dan tegen jezelf zeggen: ‘Ach, het is maar 24 uur in de week, ik heb nog 144 uur over…’ Van die 144 uur slaap je er zo’n 49. Wat blijft er dan over? 88 uur om de rest van je leven te leiden. Waarin je dan ‘energie kunt opdoen.’ In die 88 uur doe je dan ook nog allerlei dingen die niet bepaald bekend staan als energiegevend, zoals daar zijn: de boodschappen, het heen en weer taxiën van de kinderen, het huishouden (hier wat hacks, trouwens), enzovoort. En dan zit je ook nog een uur of 6 op de wc. Laat ik het nog maar eens benadrukken, we hebben het hier over een situatie waarin je ‘maar’ drie dagen werkt. Hoe het rekensommetje uitpakt als het gaat om een fulltime baan, kun je zelf wel nagaan. Wanneer ga je dan die energie bijtanken die je nodig hebt om die werkdagen door te komen?

De uren op je werk zijn kostbaar. Té kostbaar om niet van te genieten

De uren die jij doorbrengt op je werk zijn kostbaar. Té kostbaar om er niet van te genieten. Doe jezelf een plezier en schenk deze week aandacht aan waar jij blij van wordt. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Hoe kun jij zorgen dat je die bevlogenheid ervaart waar het deze week over gaat? Kijk naar wat jij nodig hebt en vind uit wat je nu al kunt doen om in die richting te bewegen. Waar ligt jouw passie? Waar droom jij van? Wanneer ben jij op je blijst? Wat kun je doen om van dat alles zoveel mogelijk te integreren in je dagelijkse leven? Geef dat om te beginnen deze week eens de ruimte. Schrijf het op, teken het uit, maak het zichtbaar voor jezelf. Kom je er niet uit? (Foto: Beth Solano/Unsplash)

LEES OOK: WANNEER IK WEER MOET WERKEN? NOU, NOOIT…

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist