Stop nou eens met vergelijken!

Jezelf vergelijken met anderen, je doet het continu. Het kan je een rotgevoel geven en dus voegt het niets toe, maar het kan óók iets zeggen, legt coach Krista uit. Door er iets uit te leren, is het niet alleen maar vervelend.

We zijn er hartstikke goed in; om ons heen kijken om te zien hoe een ander zijn of haar zaakjes heeft geregeld, en dat dan proberen na te doen. Je ziet de mooie nieuwe auto van je buren of die prachtige handtas van je collega en voelt een steek van jaloezie. Je denkt dat je gelukkiger wordt als jij ook zo’n auto hebt, of zo’n tas. Want de ander ziet er toch ook zo gelukkig uit met die nieuwe aanwinst? Helaas, zo werkt het niet. Wat voor een ander werkt, werkt niet per se voor jou. Nog los van de vraag of die auto de buren echt geluk heeft gebracht; het is hún aankoop, een vervulling van hún wens. Jouw wensen zijn anders, jij hebt andere geluksbrengers.

Het kan dat je een aantal ‘geluksbrengers’ gewoon al bij je hebt

Het zou overigens heel goed kunnen dat je een aantal van die ‘geluksbrengers’ gewoon al bij je hebt, dat je ze alleen niet ziet. Omdat je bijvoorbeeld zo gefocust bent op wat de ander heeft, en wat aan jouw leven dus nog ontbreekt. Daarmee focus je je aandacht vooral op het negatieve (dat wat er nog niet is), en daar is natuurlijk nog nooit iemand gelukkiger van geworden.

Vergelijk je niet met anderen, bedenk wat jíj nodig hebt

Vergelijk jezelf niet met anderen. Bedenk wat jíj nodig hebt om gelukkig te zijn en schenk daar dan aandacht aan. Meestal gaat het helemaal niet om materiële zaken, goede sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling geven je vaak veel meer voldoening. Dus spreek weer eens af met die vriendin tegen wie je al zo lang roept dat het echt de hoogste tijd wordt om eens bij te praten, ga lekker op stap, kruip met een goed boek op de bank of ga punniken (helemaal hygge, die laatste twee). Zolang je maar checkt bij jezelf of jij blij wordt van wat je doet, dan ben je op de goede weg. Volg je eigen hart. Niet dat van een ander.

LEES OOK: GRATIS EN VOOR NIETS HELEMAAL TOT JEZELF KOMEN? MET DEZE TIPS LUKT HET!

Onder je jaloezie ligt waarschijnlijk een verborgen verlangen

En wat nu als het niet lukt, dat stoppen met vergelijken? Wat nu als je, ondanks al je goede intenties, toch gefocust blijft op wat de ander heeft? Gebruik dat dan in je voordeel. Merk op waar jouw aandacht vooral naar uit gaat. Zijn het al die moeders op het schoolplein die slanker lijken te zijn dan jij? Is het de promotie van je collega, terwijl jij maar niet vooruit lijkt te komen? Is het de mooie nieuwe bank van je vriendin? Onder je jaloezie ligt waarschijnlijk een verborgen verlangen.

Kijk naar het verlangen dat verstopt zit ónder de afgunst

Het is niet zozeer het maatje 34 van die andere moeders waar je behoefte aan hebt, maar misschien zou je wel gewoon wat slanker willen zijn, om je fitter te voelen en lekkerder in je vel te zitten. Die nieuwe functie van je collega is jou misschien niet op het lijf geschreven, maar misschien ben je wel toe aan een carrièrestap, omdat je al een paar jaar op dezelfde plek zit. Die nieuwe bank; zou je zelf weer eens iets aan de inrichting van je huis willen veranderen? Kijk naar welk verlangen er verstopt zit onder al die afgunst, en beslis wat je vandaag kunt doen om een stapje dichterbij het vervullen van dat verlangen kunt komen. Je bent dan op een positieve manier bezig om jezelf te helpen groeien.

Stop met vergelijken!

We zijn er hartstikke goed in, kijken wat de ander heeft en dan denken dat wij dat ook nodig hebben om een beetje meer geluk te ervaren. Heeft je collega een nieuwe tas? Die wil jij ook! Staat er bij de buren een nieuwe auto voor de deur? Kon jij je dat op dit moment nu ook maar veroorloven, dan zou je je vast fijner voelen… Helaas. Zo werkt het niet. We spiegelen ons vaak veel te veel aan anderen, en vergeten daarbij voor het gemak om bij onszelf te checken of dat wat voor een ander werkt, ook is wat we zélf op dat moment nodig hebben. We gaan er maar klakkeloos van uit dat dat zo is.
(Foto: Avery Woodard/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl. 

LEES OOK: WAAROM WILLEN WE ALTIJD IETS ANDERS DAN WAT WE HEBBEN?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist