Nee danku, ik hóef geen betere versie van mezelf te zijn.

Mariette moet even iets kwijt. Ze is namelijk klaar met de zoveelste Facebook advertentie die haar vertelt dat ze de béste versie van zichzelf moet worden. He-le-maal klaar.

Een diepe zucht. Alweer zo’n Facebook advertentie die mij vertelt dat ik op dit moment niet goed genoeg ben. Of ik misschien in honderd dagen versie 4.0 wil worden? Nee, dat wil ik niet. Ook niet in twintig dagen, of één dag. En ook niet als het gratis is trouwens. Ik wil geen betere versie van mezelf zijn, want zoals ik nu ben, ben ik goed genoeg. Mariette Reineke 1.0.

Ik wil geen iPhone zijn, die jaarlijks een upgrade krijgt

Elke dag diezelfde vraag: mag het een onsje beter zijn? Die sluimerende vraag, die vaak niet direct gesteld wordt, maar die wel in vrijwel alle mediaboodschappen en workshops energetisch verborgen zit. Het lijkt wel een razend groeiende plaag, het niet goed genoeg zijn syndroom, waar veel mensen gretig op inspelen. Jij bent niet goed genoeg en niet compleet. Ik weet wat je nodig hebt. Geef me honderd dagen en dan ben je er. Dan is je lichaam in het juiste formaat, je mind vol met positieve gedachtes en dan leef je nog lang en gelukkig. Maar waar ben ik dan na die honderd dagen? En wat gebeurt er op dag 101 en 102, als ik weer iets gevonden heb wat toch echt beter of anders kan? Als ik het zelf niet denk, denkt iemand anders het wel voor mij. Ik wil geen iPhone zijn, die jaarlijks een upgrade krijgt. Versie 7.0 ligt nog maar net in de winkels of we worden alweer lekker gemaakt met versie 8.0. Ja echt mensen, het kan altijd beter, mooier, rijker, dunner, dikker, succesvoller, langer, korter, intelligenter, spiritueler, fitter, vitaler, krachtiger, leuker, gezelliger, fijner, en ga zo maar door. Wil jij in 365 dagen succesvol zijn? Dan regelen we dat voor jou. Maar wat ben ik nu dan?

Dat er zoveel onsjes beter worden aangeboden, zegt iets over ons

Het feit dat er zoveel onsjes beter worden aangeboden, zegt iets over ons. Waar aanbod is, is vraag. Wat houden we met elkaar in stand? Waarom geloven we die mooie doch lege woorden en rennen we van de ene workshop naar de andere, lezen we het ene boek en dan alweer het volgende, of allebei tegelijk, en vertellen we onszelf en elkaar continu: wanneer komt versie 2.0 van jou uit? Liever gisteren dan morgen. Ik wil geen onsje beter, en ook geen onsje minder trouwens. Ik wil gewoon mezelf zijn met mijn imperfecties, die overigens in schril contrast staan met alle wat er wel is. Ik wil geen ons beter zijn in een wereld die er alles aan doet om mij te vertellen dat ik nu in dit moment niet voldoende ben. Een wereld waarin alles om verbeteren gaat in plaats van leven vanuit waarheid. We mogen veel eerlijker kijken naar wat het is dat we verbeteren en hoe het komt dat we zo weinig gericht zijn op wat er wel is.

Ga eens een dag focussen op wat er wel is, één dag

Ik heb een plan. Het kost niks en het duurt geen honderd dagen. Het is niet altijd even makkelijk en soms best een uitdaging, maar zeker de moeite waard. Ga eens een dag focussen op wat er wel is, één dag. Richt je volledig op je versie 1.0. Waardeer die, omarm die en ben simpelweg meer dan tevreden met wie je bent. Eén dag kan best lastig zijn, ik spreek uit ervaring. Soms ben ik het na vijf minuten al kwijt. Wat dat betreft is het veel makkelijker om je honderd dagen te richten op wat er beter en anders moet. Maar ja, wie wordt daar uiteindelijk beter van? Niemand, behalve de portemonnee van de mensen die het organiseren. Het leven gaat niet om beter te worden. Met die overtuiging leef je voor je het weet je hele leven in een droom, waarbij niemand ooit te zien krijgt wie je werkelijk bent. Het gaat erom dat we wakker worden, ons realiseren dat alles er al is en dat we dit bij elkaar activeren. Dat is zoveel meer dan een onsje beter.

Mariette Reineke is freelance journalist voor nieuws.nl, ze deelt haar dagelijkse leven op heartstorm.nl, is lifestyle coach en is mede-initiatiefnemer van Stichting Verkering met Jezelf.

LEES OOK: WAAROM WE BLIJVEN DENKEN DAT WE NIET GOED GENOEG ZIJN...

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en haar eigen zoektocht (via o.a. een gedempte put in een klein stadje, een internationale modellencarrière, en een flinke burn out in haar journalistieke loopbaan), neemt Maaike je mee en laat je zien hoe je meer rust, meer ‘niets’, kunt vinden in deze drukke tijden van ‘alles’.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist