Misofonie: ‘Vooral als ik stress heb word ik gék van geluiden’

Anne-Beth heeft misofonie. Dat betekent dat zachte geluiden haar tot waanzin kunnen drijven. Vooral in tijden dat ze gestrest is, is het volgens haar niet te doen.

‘Vooral als ik stress heb, speelt mijn misofonie op. Vroeger dacht ik altijd dat het héél vreemd was dat ik niet goed tegen zachte geluiden kan, nu weet ik gelukkig dat het best veel voorkomt. Al zijn er nog geen echte cijfers bekend. Ik weet hoe het heet als ik me zo richt op dat soort kleine geluiden: ‘hyperfocus’. Ik weet ook dat deskundigen er nog niet uit zijn of misofonie een psychiatrische of neurologische aandoening is. Ze neigen naar het eerste.’

Als er veel speelt, komen de kleinste geluidjes binnen als een mokerslag

‘Al sinds mijn puberteit heb ik misofonie, letterlijk betekent dat: haat voor geluid. Misofonen hebben vooral last van ‘zachte geluiden’, geluiden die mensen voortbrengen. Ik kan zelf bijvoorbeeld niet goed tegen eet- of slikgeluiden. Vooral als ik moe ben of er veel in mijn leven speelt, komen de kleinste geluidjes binnen als een mokerslag. Dat was vroeger aan tafel al zo. Mijn vader kon heel erg nadrukkelijk kauwen. Dan hoorde je zijn kaken op elkaar klappen en ondertussen ook het vermengen van eten met zijn speeksel, ik kon daar echt krankjorum van worden. Zó enorm vies vond ik dat. Natuurlijk kon hij er niets aan doen, maar dat maakte het voor mij niet minder erg. Er waren ook geluiden bij mijn moeder waar ik niet tegen kon. Mijn moeder beet gewoontegetrouw haar nagels en dat geluid kon me superagressief maken. ‘Tik… kkrssst… scheur, tik…’ Ik krijg dan werkelijk zin om iemand te slaan. Zelfs al is het dus mijn eigen moeder. Het is sterker dan ik.’

Hoe ontloop je gewone geluiden die je de hele dag door hoort?

‘Als ik het zo teruglees, klinkt het allemaal heel aanstellerig. En dat maakt het ook zo’n moeilijke aandoening. Want hoe ontloop je nou heel gewone geluiden die je de hele dag door hoort? Nou… niet. Ik werk in een open ruimte, een zogeheten kantoortuin en daar kun je anderen natuurlijk niet ontlopen. Dus als ik stress heb, gaan de geluiden van etende of drinkende collega’s me extra tegenstaan. Soms probeer ik dat op te lossen met een koptelefoon, maar koptelefoons op de werkvloer vind ik tegelijkertijd heel asociaal staan. Tja, soms kan ik voor mijn gevoel echt niet anders. Want zelfs het geluid van typen kan me enorm triggeren als ik maar druk genoeg ben.’

Als hij met chips begon te kraken kreeg ik moordneigingen

Op dit moment heb ik geen partner, maar ik weet nog dat in mijn vorige relatie mijn misofonie ook een ding was. Mijn ex kon me soms wel achter het behang plakken als ik weer hard begon te zuchten op het moment dat hij een zak chips opentrok. Als hij dan begon te kraken dan wilde ik hem wel vermoorden. Wat een afschuwelijk geluid! Ik vind het me maar moeilijk voor te stellen dat anderen daar wel gewoon naast kunnen zitten. Maar ik wéét dat het bij mij ligt. Niet bij de ander. Mijn ex vroeg ook weleens of hij met zijn zak chips soms op de slaapkamer moest gaan zitten. Dan moest ik lachen. Maar feit is dat ik zelf weleens extra lang op het toilet ging zitten als hij iets zat te eten, of dat ik dan ‘even iets moest pakken in de slaapkamer’, terwijl ik me eigenlijk gewoon afzonderde om die eetgeluiden niet te horen. Dat vond ik zelf dan weer enorm hysterisch, maar als ik bleef zitten werd ik bloedchagrijnig en was mijn hele avond verpest.’

Ik kan geluiden niet weghalen, ik zal wat aan míjn kant moeten doen

‘De wereld kan ik niet veranderen. Geluiden kan ik niet weghalen. Dus zal ik iets moeten doen aan mijn kant van het spectrum. Dat betekent dat ik probeer te voorkomen dat ik al te uitgeput raak en dat ik een goede balans probeer te houden tussen gezond eten, goed slapen en regelmatig bewegen. Als ik moe en gestrest ben, is het namelijk echt veel erger. Dan zijn mijn reacties extremer. Loop ik zelfs weg, soms. Omdat ik het gewoon niet meer trek. Het zou mooi zijn als ik gewoon geluiden zou kunnen ervaren zonder er een waardeoordeel over te hebben, zonder me kapot te ergeren. De dag dat ik gewoon naast iemand kan zitten die een appel eet of die zit te typen, hang ik de vlag uit. Maar zover is het helaas nog lang niet…’

Psychiater Damiaan Denys vertelde op RTL LATE NIGHT over misofonie. Kijk hieronder de video.

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen?NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

LEES VERDER: NOG ZO’N ONBEGREPEN AANDOENING WAAR STRESS EEN GROTE INVLOED HEEFT: HET PRIKKELBARE DARM SYNDROOM. SIMONE VERTELT OVER HAAR PDS…

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist