Kom jij wel tot je volle potentie?

Kom jij wel tot je volle potentie? Dat is een goede vraag, die we onszelf maar weinig stellen. Te weinig, zegt coach en Inner Beuaty Expert Krista.

‘Het past niet bij me.’ ‘Het is niks voor mij.’ ‘Mwah. Gewoon niet zo mijn ding.’ Je hebt zelf vast wel eens uitspraken met die strekking gedaan. Met betrekking tot je werk, of iets in de privésfeer. Vraag je je dan ook af of het waar is, wat je zegt? Of het wel klopt dat het niets is voor jou? Vaak klopt het namelijk helemaal niet. Natuurlijk, sommige dingen passen beter bij je dan andere. Waar de één een geboren podiumbeest is blijft een ander liever wat meer achter de schermen. Omdat je zo geboren bent. Maar gedurende je leven leer je ook een hoop, en dat druist soms in tegen de eigenschappen die je hebt meegekregen bij je geboorte. Je leert je op een bepaalde manier te gedragen, bepaalde dingen te zeggen, dingen te laten of juist te doen, je leert wat hoort en wat juist onbehoorlijk is. En daarbij ben je, zeker in het begin, volledig afhankelijk van wat de mensen om je heen. In eerste instantie je ouders, later ook je vrienden, je collega’s, de heersende moraal wordt ook de jouwe. Dus als jouw ouders zich graag bescheiden opstellen, en veel waarde hechten aan de mening van anderen is de kans groot dat je dat zelf ook gaat doen.

Als je het niet gewend bent, is het moeilijk je shine te pakken

Als jij al met de paplepel ingegoten krijgt dat het onbehoorlijk is om jezelf in de spotlight te zetten, je niet te veel aandacht moet vragen en er vooral voor moet zorgen dat je niet teveel opvalt in de menigte moet je van goeden huize komen om toch je kop boven het maaiveld uit te steken en je shine te pakken. In het beste geval lukt dat je wel, met veel vallen en opstaan, en veel overwinningen op jezelf. Waarschijnlijker is het dat je een beroep kiest waarbij je niet voortdurend op de voorgrond hoeft te treden, en houd je er ook bij je dagelijkse activiteiten een vrij bescheiden levensstijl op na. Op de vraag of je een keer een presentatie wilt geven is je reactie misschien: ‘Nou, dat is niet zo mijn ding…’

Is het echt niet je ding, of heb je het zo geleerd?

En dat klopt dus niet altijd. Want dat het niet zo je ding is, kan best komen doordat je het zo hebt geleerd. Je hebt geleerd je bescheiden op te stellen, je hebt geleerd niet op de voorgrond te treden, je hebt geleerd dat je niet thuishoort op een podium. Maar dat wil nog niet zeggen dat je ook met een afkeer van podia geboren bent. Misschien zit het er wel degelijk in, maar ben je, puur door je opvoeding, overtuigd geraakt van iets anders. En als dat dan zo is, zou het dan niet de moeite waard zijn dat te onderzoeken? Als jij doet wat echt bij je past, als jij doet waarvoor je in de wieg gelegd bent, dan zul je je flow ervaren. Een term die je wellicht kent. In een staat van flow lijkt alles vanzelf te gaan, komen er bergen energie vrij en voel je je alsof je de hele wereld aan kunt. Wanneer gebeurt dat? Precies, als je niet hoeft na te denken en geen aangeleerde trucjes hoeft toe te passen.

Staan de dingen waar je hart van gaat kloppen haaks op wat je nu doet?

Er zijn dingen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Zijn dat dingen die haaks staan op waar jij in het dagelijks leven mee bezig bent, zoals de gedachte aan een expositie van jouw schilderijen terwijl je jezelf keer op keer vertelt dat je niet kunt tekenen en het liefst onzichtbaar denkt te blijven, dan merk je het misschien niet eens. Dan zal dat kloppen van je hart voelen als een vlindertje wat heel snel voorbij komt vliegen en zich dan weer vlug uit de voeten maakt. In dat geval ervaar je misschien soms een wat onbestemd gevoel; het kan lijken op onvrede, een onvoldaan gevoel. Niets wat niet verholpen kan worden met een avondje Netflixen. Ga je erop letten, dan zul je merken dat die vlinder veel vaker voorbij komt dan je denkt. Dat ze, als ze merkt dat je haar ziet, ook wat langer durft te blijven hangen. Net zo lang tot jij je realiseert dat ze er niet voor niks is, dat jij misschien toch eens je penseel moet pakken om te kijken of je toch beter kunt creëren dan je denkt. Voor je het weet staat er een prachtige vlinder op papier en heb je het eerste stuk voor je expositie af.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert, luister nu ook naar haar Inner Beauty Podcast! Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *