Luister jij naar je ego of naar je ziel?

Luister jij naar je ego of naar je ziel? We luisteren vaker naar ons ego dan we willen toegeven. Met alle gevolgen van dien…

‘If you don’t feel and feed your soul, you’ll get a burn out.’ Het zijn de wijze woorden van de coach bij wie ik een groepstraject doe. We hebben er al een groepssessie van anderhalf uur op zitten, en ik ben moe. Ik merk dat mijn aandacht verslapt. En dan zegt ze dit. Ik ben direct weer helemaal alert. Wow. Deze uitspraak komt binnen.

Zolang je luistert naar jezelf, naar je ziel, kun je het aan

Het is zó waar, wat ze zegt. Natuurlijk; werkdruk, sociale druk, druk in het algemeen, het zorgt allemaal voor een verhoogd burn out risico. Maar dat kun je allemaal aan, zolang je maar luistert naar jezelf. Zolang je maar luistert naar wat je ziel je te vertellen heeft. Je ziel is wijs. Zolang je maar luistert en voelt, focust op wat goed is voor jou. Alleen dan kun je de juiste keuzes maken. Alleen dan kun je op goede grond bepalen waar jij bij gebaat bent. Luister je niet naar je zelf, of je ziel, om bij de terminologie van de coach te blijven, dan drijf je af van wie je bent, dan drijf je af van je essentie. En hoe verder je afdrijft, hoe moeilijker het wordt om goed te luisteren.

We luisteren te vaak vooral naar ons ego

Zorg er dus voor dat je goed luistert naar jezelf, goed luistert naar dat stemmetje in je hoofd. Dat stemmetje wat zich meestal als allereerste laat horen, hoe zacht ook. Het weet wat het beste voor je is. Vaak zijn we geneigd om het te negeren, en vooral te luisteren naar ons ego. Het ego kiest graag voor veiligheid, of status. Het kiest voor die zaken die in eerste instantie misschien heel positief lijken, maar op de iets langere termijn niet per se goed voor ons zijn. Beter is het te luisteren naar wat dat zachte stemmetje je te vertellen heeft. Te voelen, wat zegt je intuïtie? Dan hebben we ook nog het ‘voeden’. Wat betekent dat dan precies? Iedereen weet dat goede voeding essentieel is voor een gezond lichaam, dat het niet verstandig is om drie keer per week naar McDonalds te gaan. Maar hoe zit dat dan met voeding voor de ziel, voor je geest of je innerlijke mens? Daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde. Dat gaat niet zozeer over een hamburger meer of minder, het gaat over de vraag of je jezelf genoeg voldoening schenkt. Als je ziel behoefte heeft om te dansen, dans je dan? Schilder je? Zing je? Lach je? Richt je je gezicht af en toe naar de zon voor een paar momenten niets?

Mijn ziel uit een behoefte, maar mijn Ego bemoeit zich ermee…

Goede voeding voor de ziel betekent voor mij dat ik elke ochtend mediteer, zo nu en dan een verfrissende wandeling maak en regelmatig door de kamer dans. Vooral bij dat laatste is het belangrijk om eerst goed te luisteren. Soms hoor ik een fijn liedje en merk ik dat mijn lichaam direct reageert. Het wil in beweging komen. Het wil dansen. Mijn ziel uit een behoefte; bewegen, genieten van het liedje. Die eerste reactie duurt maar een fractie van een seconde. Vrijwel direct daarna komt mijn ego zich ermee bemoeien: ‘De mensen die langslopen kunnen zo naar binnen kijken, wat zullen ze er wel niet van denken? En trouwens, je was de tafel aan het afruimen. Hoef je dat soms niet af te maken?’ Het is dan aan mij om een duidelijke afweging te maken, en dat gaat me echt niet altijd even makkelijk af. Ik merk wel dat het steeds minder moeilijk wordt mijn ego te overrulen en toe te geven aan die innerlijke stem. Dan leg ik neer waar ik mee bezig ben, en dans ik. De energie begint dan direct te stromen, ik voel hoe zeer ik erbij gebaat ben. Als het liedje is afgelopen ga ik weer verder met waar ik mee bezig was, en voel ik me superblij.

Je ziel wil gehoord en gevoed worden

Je ziel wil gevoed en gehoord worden. En als je daar voldoende aandacht aan schenkt zul je beloond worden met een heerlijk gevoel van voldoening. Overigens, wat geldt voor ‘gewone’ voeding geldt ook hier: wat voor de één werkt, werkt niet per se voor een ander. Dat dansen werkt voor mij wil niet zeggen dat dat voor ook zo is voor jou. Misschien moet jij het wel zoeken in het bezoeken van een kunstgalerie, het aanleggen en bijhouden van een moestuin of het lezen van een boek over spiritualiteit. Het is vooral belangrijk dat je jezelf goed leert kennen, zodat je weet wat goed is voor jou. En als je daar vervolgens aan toegeeft, al is het maar een paar keer per dag, dan zul je merken dat alles veel minder moeite kost en gemakkelijker gaat.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: WAT ER GEBEURDE TOEN IK MIJN WEIRDNESS OMARMDE…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *