Uitstellen? Dit is wat het echt met je doet.

Uitstellen? Het is de meest makkelijke en adequate manier om je doelen niet te bereiken. Wat het écht met je doet en hoe je het oplost, weet coach Krista gelukkig helder uit te leggen…

Laatst las ik een buitengewoon inspirerende column van Aaf Brandt Corstius in Flow Magazine. Haar columns lees ik altijd met veel plezier, ze schrijft met een grappige ondertoon en weet haar boodschap toch zo over te brengen dat ik haar serieus neem en word aangezet tot denken. Dat is een kunst! Deze column zette me niet alleen aan tot denken, ik besloot zelf ook een artikel over het onderwerp te schrijven, omdat het iets is waar veel mensen – waarschijnlijk dagelijks – mee kampen: gedraal en getwijfel als het gaat over het oppakken van iets wat je moeilijk vindt. Ook wel bekend onder de noemer ‘uitstellen’.

Ja hoor, toen kwam M&M’s ook nog met de limited editions aanzetten…

Niets menselijks is mij vreemd, ik heb er ook regelmatig last van. Al maanden voel ik me fysiek niet zo lekker. Mijn spijkerbroeken zitten strak, mijn buik voelt opgeblazen en ik heb weinig energie. Nee, ik ben niet zwanger. Het is allemaal begonnen met de pepernoten die al in september in de winkel lagen. Lang kon ik er weerstand aan bieden, maar uiteindelijk ging ik toch voor de bijl. Daarna kwamen de chocoladeletters. En dan de kerstvakantie; opeens leek een glas wijn op een doordeweekse avond ook helemaal niet zo’n gek idee. Kaasje erbij… En laten we het dan maar niet hebben over alle heerlijkheden die rondom de kerstdagen op tafel kwamen. In januari bleek het moeilijker dan ik dacht om weer normaal te doen. Ik had ten slotte nog een chocoladeletter liggen, en toen kwam M&M’s ook nog met limited editions aanzetten. Ik ga nu eenmaal niet zo goed op veel suiker. Ik word er vreselijk moe van.

Ik maakte me er druk over, en toch deed ik niets

’s Avonds viel ik steeds vaker op de bank in slaap, mijn psoriasis speelde op, en ik was niet blij met hoe mijn lichaam voelde en eruit zag. Nu heb ik ooit een fantastische detox kuur gekocht, waarin ik drie weken lang de meest heerlijke dingen eet, maar dan wel hoofdzakelijk groente, fruit, noten en zaden, en gezonde vetten, in week één en drie aangevuld met peulvruchten, havermout en zilvervliesrijst. De kuur doe ik ongeveer twee keer per jaar, waarna ik me werkelijk fantastisch voel. Ik barst dan van de energie, mijn huid straalt, de psoriasis plekken verdwijnen als sneeuw voor de zon en ik hoef na afloop geen enkele moeite meer te doen om van de paaseitjes en andere suikerbommen af te blijven. En toch, ondanks de wetenschap dat ik dat resultaat kon boeken, kon ik me er dit keer niet toe zetten aan de kuur te beginnen. Erover nadenken deed ik wel. Heel erg veel. ‘Eigenlijk zou ik nu…’ Ik maakte me er druk over. En toch deed ik niets. Elke keer kon mijn innerlijke duiveltje voldoende argumenten aandragen om er toch vooral maar niet aan te beginnen. Al dat gedenk kostte me zeeën van tijd. En toen was daar de column van Aaf. Waarin ze beschreef dat ze eens had gelezen dat je heel veel energie kunt verspillen aan gedachten over wat je eigenlijk zou moeten doen, maar dat je ook gewoon afspraken met jezelf kunt maken over wanneer je wat gaat oppakken. En daar zit natuurlijk wat in.

Zo lang je er alleen over nadenkt, verandert er niets

Je herkent in dit verhaal misschien wel iets. Of het nu gaat over je eetpatroon, zoals ik nu beschrijf, over je sportgedrag of het opruimen van je bureau, zo lang je er alleen maar over nadenkt verandert er verder niets, blijft datgene wat je wilt veranderen je dwars zitten en creëer je bij jezelf vooral een heel machteloos gevoel. Want al die keren dat je denkt ‘eigenlijk zou ik nu moeten…’ geef je het stille signaal af dat je er niet toe in staat bent. Dat je niet bij machte bent een keuze te maken, dat iets, wat sterker is dan jij, voor jou bepaalt wat je wel of niet kunt doen. En daar kun je je vraagtekens bij zetten.

Jij staat aan het roer en bepaalt hoe je je leven inricht

Natuurlijk kan het zo zijn dat er echte obstakels zijn die je in de weg staan om datgene te doen wat je graag zou willen. Maar die obstakels zijn er niet voor eeuwig. Onderzoek dan wanneer het wél kan. Ter illustratie: het is natuurlijk niet handig om te beginnen aan een detoxkuur als je diezelfde week nog op vakantie gaat. Wat wél kan, is starten met de kuur als je terugkomt. Ook niet ideaal: je bureau opruimen op de dag dat je hele agenda na het eerste halve uur vol zit met afspraken. Maar misschien kun je de dag erna wel ruimte maken. Maak daarover dan een afspraak met jezelf. Zet het in je agenda. Maak een plan. En houd je eraan. Zo geef je direct heel duidelijk aan jezelf aan: ik ben de baas over mezelf. Ik sta aan het roer en ik bepaal zelf hoe ik mijn leven inricht.
Na het lezen van de column heb ik direct de detox ingepland voor twee weken later. Alle ‘ja, maars…’ kon ik makkelijk van tafel vegen, want echte bezwaren bleken er helemaal niet te zijn. Ik ben net begonnen aan week twee. De energie voel ik alweer volop bruisen.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: HOE JOUW OVERTUIGINGEN JE KLEIN HOUDEN – EN WAT JE DAARAAN DOET!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *