5 x redenen waarom je hond goed is tegen stress

Huisdieren zijn goed tegen stress. Een hond kan je stresslevels flink doen dalen én je vrolijker maken. Om maar liefst 5 verschillende redenen. 

1. Je moet met een hond uit wandelen

Wetenschappelijk is bewezen dat regelmatig buiten wandelen in de natuur goed is voor niet alleen je gezondheid, maar ook tegen stress (zie bijvoorbeeld deze bron). Met een hond móet je wel drie keer per dag uit wandelen. Ook al heb je niet altijd zin, je zult zien dat het je goed doet, elke dag opnieuw. Tijdens mijn burn out moest ik inderdaad tóch elke dag een paar keer naar buiten. Eerlijk is eerlijk, dat heeft me echt geholpen bij mijn herstel.

2. Je hond aaien maakt oxytocine bij je vrij (stress verlagend!)

Het is waar: dieren aaien (mensen ook, trouwens) maakt oxytocine vrij, een verbindingshormoon dat je een fijn gevoel geeft en waar je blij van wordt. Het schijnt dat het oxitocyne level bij de hond zelf ook stijgt. Ik vind het trouwens soms gewoon ook fijn om naar mijn hond te kijken. Als ie ligt te slapen of jaagt op niet bestaande wezens in de polder. Kan ik niet zonder te glimlachen.

3. Een hond haalt je even uit je hoofd

Jij zit de hele dag in je hoofd? Malend? Piekerend? Een sukkelige actie van je hond (de mijne loopt regelmatig ergens tegenaan, vanwege al-net-zo-onhandig-als-ik) maakt je aan het lachen en haalt je even uit je hoofd. Of die lieve kop op je schoot… Daar kun je geen weerstand tegen bieden…

4. Je hond geeft je een thuisgevoel

Kom je thuis nadat je even bent weg geweest, dan is je hond áltijd blij om je te zien. Een kwispelende hond die je verwelkomt, geeft je een enorm thuisgevoel.

5. Je hond oordeelt niet

Een slechte dag gehad en ben je hondschagrijnig (oké, vergeef me de slechte woordgrap)? Je hond oordeelt nooit. Hij vindt je net zo lief als anders en dat geeft je het gevoel dat je hóe dan ook goed bent zoals je bent.
(foto: Patrick Hendry/Unsplash)

Maaike Helmer is de founder van STRESSED OUT, de eerste (online) uitgever ter wereld op stress gebied. Ze kreeg zelf 9 jaar geleden een burn out. Eind 2018 verscheen bij uitgeverij STRESSED OUT haar boek ‘NIETS’, over meer innerlijke rust in tijden van alles, dat meteen veel landelijke media aandacht kreeg.

LEES OOK: JE VANDAAG VROLIJKER VOELEN? DAN HEBBEN WE 8 X TIPS VOOR JE!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *