Ode aan alle huisdieren

Lief huisdier,

Het lijkt me de hoogste tijd om een ode aan je te brengen.

Jij bent er altijd voor me geweest. Geduldig legde je dan je hoofd op mijn schoot, of kwam je bij me zitten. Alsof je het voelde. Toen ik een burn out had, en er helemaal doorheen zat. Op de momenten dat ik dacht dat het helemaal niet meer goed zou komen. Maar ook op andere momenten.

Je kan niet praten en toch zeg je alles op het juiste moment

Je kan niet praten, en toch weet je altijd precies het juiste te communiceren op het juiste moment. Wat je eigenlijk altijd overbrengt, is dezelfde boodschap: ‘Ik vind jou leuk, omdat jij jij bent.’

Je bent altijd oordeelloos over me, houdt van me ongeacht, zelfs als ik een moment mezelf heel stom vind. Je hebt geen verwachtingen van me, en al helemaal geen hooggespannen verwachtingen. Voor jou ben ik altijd goed zoals ik ben. Of ik nu vrolijk ben of chagrijnig, verdrietig of boos, jij bent totaal onaangedaan en begroet me elke keer met evenveel enthousiasme en levenslust.

Of het netjes is of niet, het zal jou aan je staart roesten

Hoe mijn huis er ook uitziet, jij vindt het allemaal dikke prima. Of het nu super opgeruimd is of een enorme bende, gezellig of juist niet, het zal jou aan je staart roesten. Hoe druk ik het ook heb, jij vindt het fijn om me te zien. En ook als ik juist languit op de bank lig te hangen, is dat voor jou oké. Ik hoef voor jou niets te zijn, om van waarde te zijn.

Ik ben niet vaak meer gestrest, maar áls ik het ben, of het leven gewoon even tegenzit, zoals dat nu eenmaal gaat, is jouw aaien helend. Ik weet dat dat wetenschappelijk zo is. Het aaien van dieren verhoogt het bindingshormoon oxytocine en verlaagt bloeddruk en hartslag. Maar daarnaast voelt het inderdaad ook gewoon zo. Kom je binnen na een regenbui buiten, kom je thuis na een rotdag, hoe dan ook klaart de lucht op zodra die grote blije ogen je aankijken.

LEES OOK: DEZE HUISHOUDHACKS WIL JE, WANT JE HEBT AL GENOEG TE DOEN

Soms sloop je iets, kots je op de vloer of eet je uit de vuilnisbak

Lief huisdier, soms sloop je iets, zoals mijn bank, of trek je per ongeluk de stofzuiger uit onze bezemkast, die met een enorme klap op de vloer terechtkomt zodat iedereen zich lens schrikt. Trek je de prullenbak omver en sleept de troep door het hele huis, waardoor ik lege boterverpakkingen en karnemelkpakken achter de tv kast vandaan moet trekken. Houd je me ‘s nachts wakker omdat je wilt spelen, of je even té alleen voelt in jouw ogen. Soms kots of poep je ergens en dan moet ik dat opruimen.

Maar lief huisdier, dat maakt allemaal niks uit. Want die blik, die alleen een huisdier kan hebben, die kopjes, die alleen een huisdier kan geven, die heel speciale dierenknuffel, waar huisdieren zo goed in zijn, die maken alles goed. Die maken het leven nóg leuker.

Dankjewel, lief dier…

Eens? Delen mag natuurlijk. Er mag best wel wat meer aandacht voor al die lieve dieren komen.

LEES MEER: DIT IS WAAROM HONDEN GOED ZIJN TEGEN STRESS…

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *