We leven in een tijd vol uitdagingen. En dan heb ik het niet specifiek – of niet alleen – over de ‘intelligente lockdown’ maar ook over de tijd vlak daarvóór. Rennen van hot naar her, altijd op zoek naar de next high.
Het lijkt nog zo kort geleden en tegelijkertijd lijkt het een eeuwigheid ver weg. Kinderen gingen naar verschillende sportlessen en clubjes per week. Vaders en moeders probeerden hetzelfde te doen. En singles? Die zaten van ellende op meerdere dating apps. Het was niet gek om twee dates per week te hebben want ‘anders vindt je hem of haar toch nooit’? Ik moet als ik het over dit onderwerp heb, áltijd denken aan Charlotte uit Sex And The City als ze voor de zoveelste keer een slechte date met grote teleurstellingen achter de rug heeft en met een hele hoge stem vól emotie roept: ‘I’ve been dating since I was fifteen! I’m exhausted. Where ís he?’
En nu? Nu zitten we thuis
En nu? Nu zitten we thuis. Voor velen is dat lastig. Anderen zien er ook voordelen in. Veel mensen hebben angst voor wat er zou kunnen gebeuren, met je ouders, de economie, je baan. Een grote groep worstelt zich door de week met kinderen die thuis zijn. Een partner die ineens met veel geluid aan het werk is en de hond die negen keer per dag door verschillende gezinsleden uitgelaten wordt. Introverte mensen genieten stiekem maar zijn wel bang voor wat er komen gaat. Creatieven die eindelijk kunnen doen wat ze al tijden wilden doen. Eindelijk schrijven. Een schilderij maken. Weer anderen hebben hun hele huis ge-marie-kondood. Of helemaal nergens aan toekomen en blij zijn dat je heel even rust hebt. En ineens doorhebben hoe moe je eigenlijk bent.
We leven in een uitdagende en heftige tijd
De opmerking waarmee ik het begin van dit artikel begon is nu meer dan ooit waarheid. We leven in een uitdagende en heftige tijd. Waar we gewend waren aan die belachelijke ratrace krijgen we nu iets nieuws voorgeschoteld. En hoe je het ook wendt of keert, voor iedereen op de wereld levert dit een uitdaging op. Voor iedereen in de wereld raakt dit angsten. Of ze nu klein of groot zijn. Angsten kun je sowieso niet vergelijken. Ik heb geen weegschaal waarop ik jouw en mijn angsten kan leggen en kan zien wat er erger is. Gelukkig niet. En misschien wel het belangrijkste: iedereen reageert op zijn of haar manier en er is niet een reactie beter of slechter dan een andere.
Na een heftige gebeurtenis volgt vaak een transformatie proces
Ik zou deze tijd willen vergelijken met een transformatie proces. We kennen allemaal wel iemand die een life changing experience heeft gehad en daarna het roer omgooide en dingen totaal anders ging aanpakken. Genezen van een ziekte – wat onmogelijk leek, een ontslag dat als donderslag bij heldere hemel kwam, een heftige burn out en ga zo maar door. Wat er na zo’n gebeurtenis vaak komt, is een transformatie proces. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. En dat wil je niet meer, want je ogen zijn open gegaan en je wil je leven voortaan anders indelen. Soms is een gebeurtenis zó heftig, dat je die ommezwaai in een keer maakt. Soms duurt het wat langer en gebeurt het in fasen. Bij mij persoonlijk was de ommezwaai tijdens het herstelproces van mijn burn out. Opeens wist ik en voelde ik wat al tijden sluimerde: ‘Ik hoor niet hier bij dit bedrijf en in deze baan en ik wil hier helemaal niet zijn!’ Dat was mijn eerste stap richting een ander leven.
Het voelt soms of je helemaal vast zit, jij, en alles om je heen
We zitten nu met zijn allen, wereldwijd in zo’n transformatie proces. Het voelt soms even alsof je helemaal vast zit. Jij, maar ook alles om je heen. En het volgende moment kun je heerlijk genieten van de zon op je gezicht. Kom je tot de conclusie dat het best wel lekker is om niet in de file te staan om je vervolgens weer af te vragen of het ooit nog goed komt (als je meer wilt lezen over hoe ik zélf door mijn transformatie proces ben heen gegaan en welke – concrete – stappen ik nam, in mijn boek Zout water beschrijf ik deze stappen uitgebreid).
Doe wat voor jóu belangrijk is
Wat in deze tijd het meest nodig is, is om te doen wat voor jóu belangrijk is. Zelfliefde dus. Niet te verwarren met egoïsme, zelfmedelijden of zelfgenoegzaamheid. Ook niet te verwarren met een maskertje op je gezicht en een manicure. Nee zelfliefde heeft alles te maken met doen wat goed is voor jou. Jezelf terug trekken als je al uren luistert naar anderen. Uitspreken wat voor jóu de waarheid is. Authentiek zijn, niet bang om te laten zien wie jij bent. Ook al heb je behoefte aan iets anders dan je vriendinnen of je man. Ook al kom je tot de conclusie dat dit vandaag opeens iets anders is dan gisteren of wat je altijd dacht. Ware authenticiteit hoeft niet te betekenen dat anderen moeten wijken voor jou. Wees dapper genoeg om te voelen wat jij voelt. Respecteer je eigen gevoelens, luister er naar. Spreek ze uit als dat nodig is. Wees sterk genoeg om uit te zoeken en te volgen wat voor jou belangrijk is, maar durf tegelijkertijd open en mild genoeg te zijn om de ander óók zichzelf te laten zijn. Wees sterk en wees mild. Tegelijkertijd.
LEES OOK: JE AUTHENTIEKE ZELF ZIJN, VOLLEDIG. ZO DOE JE DAT.
Annelies is eigenaar van e-Merge coaching, waarbij ze mensen duurzaam helpt zichzelf te (her)vinden. Ze werkt als (groeps) coach en trainer op het gebied van energie- en stressmanagement. Ook spreekt ze professioneel over deze onderwerpen en werkgeluk. Wil je meer lezen van Annelies? Haar eerste boek ‘Zout water’ is hier verkrijgbaar.