Welk excuus gebruik jij om je plannen niet uit te voeren?

De meeste mensen zijn goed in dromen, plannen maken, ideeën bespreken. Prachtige plannen smeden is geweldig…maar niet genoeg voor verandering. De energie van ‘willen’ zal omgezet moeten worden in DOEN. En dit is het punt waar veel mensen afhaken, zegt Leona.

Dat afhaken, daar kunnen veel verschillende redenen voor zijn. Je kunt twijfelen of je de juiste kennis en vaardigheden hebt om tot actie te komen. Of er juist tegenop zien om nieuwe vaardigheden te leren. Je bent wellicht onzeker omdat je niet weet wat het effect van je keuzes zal zijn en of het überhaupt gaat lukken. Je kunt bang zijn voor verandering of het eng vinden dat jij zelf de verantwoordelijkheid voor je leven en loopbaan moet nemen. Iets nieuws doen kan eng zijn en druk en stress opleveren. Alleen, vaak benoemen we deze angst niet, maar verzinnen excuses. En hiermee saboteren wij onze doelen en acties.

We hebben allemaal een lange lijst aan excuses in alle kleuren en geuren

We hebben allemaal onze eigen excuuscatalogus, met een lange lijst aan excuses in alle kleuren en geuren. Laat ik een paar voorbeelden geven ter illustratie:

–   Ik doe het morgen wel (of volgende week…of volgende maand…of volgend jaar)
–   Ik heb hier geen tijd voor
–   Het is te moeilijk
–   Het werkt toch niet
–   Ik heb het al x keer geprobeerd
–   Het mag niet van de baas (of iemand anders…)
–   Ik kan dit niet
–   Ik heb geen middelen
–   Ik krijg geen ruimte om het te proberen
–   Niemand zal mij helpen
–   Ik ben niet slim genoeg
–   Ik ben te oud
–   Het is niet helder genoeg
–   Ik moet mij eerst heel goed voorbereiden
–   Ik heb meer tijd nodig
–   Ik heb er geen energie voor
–   Ik heb het te druk
–   Ik weet het allemaal al
–   Ik heb het allemaal al gezien

Jouw excuuscatalogus
Hoe ziet jouw excuuscatalogus eruit? Welke excuses gebruik jij? Maak een lijstje voor excuses en smoesjes die je van jezelf kent (of nog niet – bewust – kent… dan wordt het de hoogste tijd om ze te ontdekken). Hoe legitiem en waar ze ook klinken, ze helpen je geen stap vooruit. Misschien ben je bang om te falen en durf je daarom geen stappen te zetten, laat staan groot te dromen. Maar wist je dat wij de 3M gele post-its te danken hebben aan een lijm die niet voldoende plakte? Of wist je dat Coca Cola in eerste instantie een experiment was met geneesmiddelen? Wist je dat Edison vier jaar van mislukkingen (of zo je wilt, pogingen) achter de rug had voordat hij de gloeilamp uitgevonden had? Voordat hij de gloeilamp had uitgevonden, werd aan hem gevraagd: ‘Waarom geeft u het niet op? U heeft al meer dan duizend mislukte pogingen gedaan en het werkt nog steeds niet.’ Edison antwoordde: ‘Nee, ik heb duizend manieren gevonden hoe het niet werkt. Als ik hiermee doorga, vind ik uiteindelijk een manier waarom het wel werkt!’

De meeste angsten zijn hersenspinsels, misvattingen en verdraaiingen van ons denken

Het wordt tijd om je angsten onder ogen te zien. Verreweg de meeste angsten zijn ‘hersenspinsels’, misvattingen en verdraaiingen van ons denken. Erken je angsten, schrijf ze op, onderzoek waar ze vandaan komen en beoordeel ze of ze al dan niet zinvol zijn. Praat erover met mensen die een heldere kijk op je situatie hebben, hoe terecht zijn je angsten? Wil je groeien: dan zul je je letterlijk uit moeten strekken, nieuwe dingen proberen en je buiten de gebaande paden begeven. Er is een gezegde: als je altijd blijft doen wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd kreeg. Als je meer wilt, zul je ook meer moeten doen. Of het op z’n minst anders moeten doen…

Leona Aarsen is bedrijfscounselor en psychosociaal therapeut, eigenaar van anderZverder. Ze richt zich op preventie, voorlichting en begeleiding bij stress- en burn outgerelateerde klachten.

ANDEREN LAZEN VERDER: ‘PERFECTIONISME IS ANGST OP HOGE HAKKEN!’ LEES HIER MEER!

Wat vond je van dit artikel? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist