Waarom je de vraag ‘wat wil ik’ soms los moet laten

Demi verbaast zich over dat mensen vaak verdrinken in de vraag ‘Wat wil ik?’ We zijn er zó veel tijd aan kwijt en zijn er zo paniekerig mee bezig… Ze wil graag een alternatief aanreiken.

Ik sta op het perron, te wachten op mijn trein en ik kijk om me heen. ‘Ik weet niet zo goed wat ik wil, en dat vind ik eigenlijk vooral heel irritant’, hoor ik een jonge vrouw naast me gefrustreerd zeggen aan de telefoon, terwijl ik stiekem mee luister met het gesprek.

Wat we willen lijkt zo belangrijk te zijn

Het valt me op dat de vraag ‘wat we willen’ zo belangrijk lijkt te zijn. Het is alsof ik het overal om me heen zie en hoor. Het komt voorbij in gesprekken op straat, ik hoor het in mijn eigen omgeving en ik krijg ontelbaar veel berichtjes met onderwerpen als deze.

Misschien ligt het aan de ontelbaar veel mogelijkheden die er zijn in onze huidige maatschappij, bedenk ik me. Hierdoor is er een oneindigheid aan keuzes die we kunnen maken. Zo kunnen we uit nog meer studies en banen kiezen dan we ons kunnen voorstellen, hebben we alle informatie tot ons beschikking doordat alles online te vinden is, is de andere kant van de wereld niet heel ver meer en is de hamvraag niet ‘of’ maar ‘wanneer’ je op wereldreis gaat. Terwijl dit lijkt op niets minder dan een luxepositie, raken we verwikkeld in een web van keuzes waarbij we continu bang zijn de verkeerde te maken en steeds weer uit lijken te komen op de vraag: ‘Wat wil ik?’

De jonge vrouw rent achter haar vraag aan, alsof dit de laatste trein is

Ondertussen zie ik de jonge vrouw van het gesprek achter haar vraag aan rennen, met een haast alsof dit moment de laatste trein is die ze ooit zou kunnen pakken. Alsof ze het antwoord op de vraag ‘wat wil ik’, liever gisteren dan vandaag heeft. Ergens maakt het me verdrietig. Ik vraag me af of ze er ooit achter zal komen wat ze wil, in al haar haast het te wíllen weten.

Terwijl zij gefocust is op haar vraag, kijk ik om mij heen. Ik zie hoe de zonnestralen zich steeds meer opdringen aan de wolken en langzaam hun weg proberen te vinden op het perron. Een oranje ochtendgloed weerkaatst op het spoor. Naast me hoor ik het een ritselend geluid. Het is een duif die net begint aan zijn ontbijt en worstelt met kruimeltje brood wat iemand zojuist heeft laten vallen.

Het is soms helpend om de vraag los te laten

Een stukje verder ben ik getuige van een hereniging van een verliefd koppel. Het lijkt alsof ze elkaar een jaar niet hebben gezien, maar misschien is het nog maar een uur geleden, glimlach ik. Ik denk terug aan de jonge vrouw en hoe zij al deze momenten heeft gemist, vasthoudend aan het willen krijgen van antwoorden. 

Ik zou haar graag vertellen dat het helpend kan zijn om de vraag los te laten. Gewoon eens te ‘zijn’. Met alles wat nu al is. Te voelen in plaats van te denken en te willen. De rust te ervaren. Ik wil haar het vertrouwen geven dat antwoorden dan vanzelf aan het oppervlak komen te liggen. Ze het dan alleen nog hoeft te zien en rustig hoeft beet te pakken. Alleen zij. Zij is al weg. Dus vertel ik het jou. (Foto: Joshua Rawson Davis/Unsplash)

Demi heeft Psychologie gestudeerd, werkt als ambulant begeleider bij kinderen en jongeren met psychiatrische problematiek. Zij deelt inzichten over het leven op stressedout.nl.

LEES DOOR: TRANSACTIONELE ANALYSE DRIVERS, WAT DRIJFT JE EN MAAKT JE KAPOT?

Help stressedout.nl en doneer nu!

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer, doneer, daarmee laat je je waardering zien.

Doneer nu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *