Wat waren wél lichtpuntjes in 2020? Doe deze oefening.

We zijn bijna aan het einde van het verbijsterende jaar 2020. Een vreselijk jaar voor iedereen, ik denk dat we het daar wel allemaal over eens kunnen zijn. Dat gaan we ook niet mooier maken dan het is. Toch denk ik dat het nuttig is om onszelf ook af te vragen, wat ging er wél goed, in 2020? Alleen al om het jaar af te sluiten met lichtpuntjes, in plaats van donkerte. Je focussen op lichtpuntjes is zo belangrijk, voorál als er zware tijden zijn. Ze slepen ons erdoorheen en laten ons zien wat er nog wél is. 

Als je je focust op wat er nog wél is, kan dat je de kracht geven om jezelf door een moeilijke periode heen te slepen. Daarom wat vragen die je jezelf kunt stellen om voor jezelf te bepalen: dit waren mijn lichtpuntjes in 2020.

Pak er vooral een boekje bij om de vragen én de antwoorden te noteren. Dan kun je deze er weer bij pakken op momenten dat je het even nodig hebt om de lichtpuntjes weer te zien.

Stel jezelf de volgende vragen over lichtpuntjes in 2020:

1. Bij wie kon ik dit jaar mijn verhaal kwijt?

2. Welk moment voelde ik me dit vreemde jaar best gelukkig?

3. Waar kon ik dit jaar van genieten, wat ik eerder vaak vergat?

4. Wat maakte me dit jaar dankbaar?

5. Waar had ik dit jaar tijd voor?

6. Waarvan dacht ik dit jaar: het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat ik dit heb (bijvoorbeeld: een dak boven je hoofd, je gezondheid, familie)?

7. Welke bezigheid, binnen of buiten, maakte me dit jaar blij?

8. Wat, wat ik buiten (in de natuur) zag, vond ik mooi?

9. Welke positieve eigenschap ontdekte ik dit jaar van mezelf?

10. Wie verbaasde me dit jaar op een positieve manier?

11. Welk liedje gaf me dit jaar hoop?

12. Welke wens en hoop heb ik voor 2021?

Zo kun je nog een aantal vragen voor jezelf bedenken: het enige belangrijke is dat ze focussen op wat er wél is, op wat je een positief gevoel geeft. Op die manier kun je je weer even optrekken aan de mooie dingen die het leven in 2020, ondanks alles, óók kent.

Liefs,

Maaike

LEES OOK: NIET ALLES IN HET LEVEN HOEFT PER SE EEN ZILVEREN RANDJE TE HEBBEN…

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van het succesvolle boek NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *