Wat tarot voor jou kan doen

Er bestaan een hoop misverstanden over de tarot. Zo is een veronderstelling dat tarot de toekomst zou voorspellen (huuu, eng), maar de tarot gaat bij uitstek juist over het nú. 

Tarot is eigenlijk net zo is als yoga en meditatie; toegankelijk, laagdrempelig en voor veel mensen behulpzaam. Veel mensen denken dat het gaat over ‘toekomst’ voorspellen, maar de tarot brengen je juist inzicht in wat er nú speelt in je leven – wel kun je daar in de toekomst natuurlijk iets mee doen. Alleen als je het lef hebt om zelf de kaart te leggen, kun je dit ervaren. Ik, Fidessa Docters van Leeuwen, schreef onlangs een boek over de tarot: De tarotcoach.

De tarot en het leven gaan hand in hand. Duh, hoor ik je zeggen. De tarotkaarten weerspiegelen de levenscyclus van de mens. Door dagelijks een kaart te trekken krijg je inzicht in wat er op dat moment speelt. Weet je waar je staat, wat je verlangens zijn, maar ook waar je even vastloopt in het leven. De tarot kan je bijvoorbeeld ook helpen je eigen talenten te ondersteunen.

We beslissen zelf wat we met de inzichten doen

Overigens: at the end is altijd nog zo dat wij mensen over een vrije wil beschikken en dus zelf beslissen wát we met onze inzichten doen. Of we ervoor open staan ze te integreren en misschien veranderingen in ons leven aan te brengen die ons en onze persoonlijke groei ten goede kunnen komen.

Het voert iets te ver om in dit artikel de hele tarot en het ontstaan ervan uit te leggen – gelukkig is er het boek! Ik kies er daarom voor om je mee te nemen om nu aan mijn hand direct in de wereld van de tarot te stappen. Heb je toevallig ergens nog een pak Rider Waite (of ander traditioneel tarotdeck) kaarten liggen; haal ze dan tevoorschijn. Het eerste onderscheid dat je opvalt is de verdeling van de kaarten. Voor nu houden we het even bij de grote arcana. Dat zijn de kaarten die een nummer en een naam dragen. Leg ze in een cirkel, het symbool van de schepping, op volgorde. Heb je momenteel geen deck bij de hand, kijk dan bijvoorbeeld online naar de grote arcana om ze beter te leren kennen. De grote arcana geven bij een legging onze levenshouding, onze – hoogste – idealen aan.

Heb je je weleens afgevraagd in hoeverre je jezelf aanvaardt? Zoals je vandaag bent? Probeer het eens en neem dat als uitgangspunt.

Tarotkaarten laten zien dat we steeds een andere positie innemen in het leven

Ik zei het al: de tarotkaarten laten zien dat wij als mens steeds een andere positie in het leven innemen (of in terechtkomen). Goed om te weten is dat we voortdurend veranderen (én de wereld om ons heen ook). Die steeds veranderende mens is de rode draad om de tarotkaarten en hun volgorde beter te begrijpen en te onthouden. Jij bent diegene die steeds in een andere fase belandt. Van De Dwaas tot De Wereld. En weer opnieuw. De door jou getrokken kaart geeft aan waar je vandaag staat.

Nu je dit begrijpt voegen we een element toe. Je kunt voor het trekken van de kaart een vraag stellen aan de kaarten. De kaart die je trekt laat jou het antwoord zien. Je hoeft hiervoor niet de betekenis van alle kaarten uit je hoofd te kennen. Ga er relaxed met om en kijk gewoon eerst eens naar de afbeelding en ervaar wat het plaatje bij jóu losmaakt en waar ze je raakt. Je kunt er gerust van uitgaan dat dat het thema is wat er op dat moment bij jou speelt.

Met de tarot kun je jezelf de ruimte geven voor bezinning in een wereld die nooit stilstaat

Tarotcoach jezelf door het leven. ‘Hertaal’ de plaatjes en geef op een heldere manier woorden aan datgene waar de tarotkaarten voor staan. Het enige wat je hierbij nodig hebt is een enigszins ontspannen houding. Help jezelf herinneren dat het gaat om het proces. Hoe vaker je je het doet, hoe makkelijker het gaat. Eventueel kun je vijf minuten voor het trekken van de dagkaart of een legging de ogen sluiten de ademhaling volgen. Of zet een muziekje op. Ga even naar buiten. Datgene wat jou helpt is sowieso de beste manier.

Voor mij zijn de tarotkaarten mijn beste vrienden. Wil jij ze intussen ook beter gaan leren kennen? Bekijk dan eens één kaart een week lang, elke dag. Lees erover, leef ermee. Gaandeweg zal de kaart je bekender voorkomen dan de eerste keer dat je haar zag. Eigenlijk is het net als in het echte leven: eerst is iemand een vreemde, zie je diegene weer dan is ze een kennis, ga je elkaar vaker ontmoeten dan groeit het mogelijk zelfs uit tot een vriendschap. Je hoort het, ik ben een echte tarotfan. Misschien sta jij op de drempel om de tarot te omarmen en als instrument voor persoonlijke ontwikkeling aan je leven toe te voegen. In mijn boek vind je gelukkig ook antwoorden op de veelgestelde vragen over de tarot – ik kan me best voorstellen dat je die hebt.
Enfin. Met de tarot kun je jezelf de ruimte geven voor bezinning in een wereld die nooit stilstaat. Er is een mooi tarotversje dat dit onderschrijft:

TARO
TORA
ROTA

De vertaling luidt: het universum als draaiende wet. Niemand van ons kan eraan ontkomen. De tijdsgeest is voortdurend in beweging. En daar hebben we ons toe te verhouden op onze eigen manier, die we prettig vinden, die ons past. Dit betekent dat we ons eigen onderbewustzijn voortdurend hebben te onderzoeken. De tarotkaarten kunnen je hierbij ondersteunen. Ze geven je inzicht en de mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen. Wie wil dat nu niet?

LEES OOK: TAROT ALS NUCHTER REFLECTIEPUNT IN JE LEVEN? ZO WERKT DAT!

Over Fidessa Docters van Leeuwen
: Fidessa is auteur/artist en geeft sinds jaar en dag tarotleggingen én cursussen. Het boek ‘De tarotcoach’ is bij elke (online) boekhandel te koop. Fidessa doet ook privé leggingen. Interesse daarin? Neem contact met haar op via haar site (alhier) of Instagram @fidessadoctersvanleeuwen.

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *