Weet jij wel waaróm je doet wat je doet?

Soms doe je dingen omdat je in elke vezel van je lijf voelt dat het juist is, dat het klopt, dat dit is wat je te doen staat. En soms… doe je dingen omdat je hebt gehóórd dat ze goed voor zijn, ook al word je er zelf, persoonlijk, niet zo blij van. Yoga bijvoorbeeld kan zoiets zijn. Of groene smoothies drinken als ontbijt.

Kijk, ikzelf houd van yoga en groene smoothies als ontbijt, maar wees eens eerlijk: houd je die dingen die in de tweede categorie thuishoren, ‘ik hoorde dat dit goed voor me is’, lang vol als het niet ‘jij’ is? Ik denk het niet. Sterker nog, de kans is groot dat je er een groeiende weerstand tegen voelt, dat je er elke dag minder zin in krijgt. Met als gevolg dat je de dag al misselijk begint omdat je tegen heug en meug een halve liter groene gezondheid naar binnen hebt gewerkt. Of dat je op je yogamat ligt te balen en er van ontspanning al helemaal geen sprake meer kan zijn. Heel jammer, want laat ontspanning nu net een van die positieve effecten zijn die de beoefening van yoga met zich mee brengen. En dat vitamientjes goed voor ons zijn, dat weet ook iedereen. Uiteindelijk gooi je waarschijnlijk uiteindelijk de handdoek in de ring. Gewoon omdat het niet zo lang vol te houden is om de dingen puur op wilskracht te doen.

Wat voor een ander werkt, werkt niet per se voor jou

Natuurlijk, je steekt altijd iets op van wat anderen zeggen, het is altijd wijs om te luisteren naar de beweegredenen van anderen om dingen te doen. Omdat het je inspiratie kan opleveren om er je eigen draai aan te geven. Maar wat voor een ander werkt, werkt niet per se onaangepast voor jou. Je houdt nieuwe gewoonten vol als je er met de juiste motivatie aan begint. En die juiste motivatie begint niet met: ‘Men zegt dat…’ Ga op zoek naar wat jíj wilt bereiken, en kijk welke gewoonte daar het beste bij past. Wil je meer ontspanning in je leven? Dan is yoga best een goede manier. Maar misschien bereik je dat doel ook wel door iedere dag 5 minuten te gaan mediteren. Of door je huis eens grondig op te ruimen (rommel in je huis is immers rommel in je hoofd), de televisie je slaapkamer uit te doen of elke dag een mooie wandeling te maken.

De manier zoeken die bij jou past, maakt het veel makkelijker

Zoek de manier die het beste bij past bij jouw leefstijl, bij wie jij bent. Dat maakt het ontzettend veel makkelijker om je nieuwe gewoonten vol te houden. En, misschien wel het allerbelangrijkste advies wat ik op dit vlak geven kan, blijf altijd toetsen of datgene waar je mee bezig bent nog wel aansluit op de behoefte die je in eerste instantie had. Voor je het weet ben je je doel uit het oog verloren en werkt dat wat je doet alleen maar averechts, en lig je te balen op je yogamatje. Ik ga nu trouwens even wél op mijn yogamatje liggen, want ik vind het heerlijk. En straks maak ik misschien nog wel een groene smoothie…
(Foto: Timothy Meinberg/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: STA JIJ EIGENLIJK ZELF WEL AAN HET ROER VAN JOUW LEVEN?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *