Waarom we als maatschappij onze kinderen gek maken

Sarah Van Wolputte schrijft over haar ervaringen met stress, burn out en het (her)vinden van balans. Sarah is auteur van het boek ‘Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal van uitgeverij STRESSED OUT. Het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt op kinderniveau. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek.

‘Wat ga je volgend jaar doen?’ vraag ik hem. ‘Houtbewerking,’ zegt hij, ‘omdat ik niet goed ben in wiskunde.’  ‘O,’ zeg ik, ‘maar toch ook omdat je dat leuk vindt, hoop ik?’ Hij kijkt me aan vanonder zijn wenkbrauwen, een licht verlegen blik. ‘Ja, ik vind dat heel leuk’, zegt hij aarzelend. ‘En mama gaat een kast van mij kopen, als ik het goed kan.’ Ik voel een blij gevoel in mijn buik. ‘Niet alleen je mama,’ zeg ik hem, ‘alle mensen hebben kasten nodig, toch?’ ‘Ja’, zegt hij, hij fonkelt nu. Ik ook.

We zijn bij de essentie

We zijn bij de essentie, hij gaat iets doen wat hij leuk vindt en goed kan. ‘Ik zou dat ook wel tof vinden, zo’n kast van jou’, zeg ik. En ik meen dat ook. Wiskunde is ook niet aan mij besteed hoor, lach ik. Tot tien kan ik nog net tellen. Dingen maken, heerlijk. ‘Wat goed dat je dat gaat doen’, zeg ik. Wat maken ze die kinderen hun hoofd toch gek. En dat begint al zo jong tegenwoordig, op de lagere school. En dit is het resultaat. Dat hij zich niet trots voelt en zich bijna verdedigt met ‘omdat ik niet goed ben in wiskunde‘. Zo jammer. Alsof houtbewerking er alleen maar is voor als je faalt in het O, Zo Belangrijke Vak Wiskunde. Alsof tellen het lieve leven is en alles daarbuiten voor kneusjes is.

Ik hoor het ouders vaak zeggen: ja, hij doet maar iets praktisch

Ik hoor het ouders vaak zeggen – een beetje verlegen – ‘Ja, hij doet maar iets praktisch.’ Máár iets praktisch?! Daar gaan we mee stoppen, oké? Ze doen niet zomaar iets, samen zorgen we er voor dat alles in deze maatschappij blijft draaien. Het één is niet beter dan het andere. Het is even veel waard. Wij zijn evenveel waard. Het onderwijs kan mede aan de basis liggen voor het welbevinden van een kind, samen met de ouders. Want als je mag worden wie je bent, hoef je je later niet te ontdoen van al die opgelegde lagen. Voorlopig is het Ministerie van Onderwijs nog niet helemaal mee in dit denken, maar we kunnen als ouders en leerkrachten al heel veel betekenen.

Ieder zijn talent.

Sarah Van Wolputte schreef het boek Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal van uitgeverij STRESSED OUT, een sprookje, en het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt in kindertaal. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek. Het boek kun je hier direct bestellen. Sarah is auteur en moeder van 3 kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *