Zo helpt muziek tegen stress

Hoe helpt muziek je om stress te bestrijden en je rustig te voelen? Susanna vertelt je wat stress met je doet, wat muziek doet en hoe muziek je stressniveaus kan verlagen…

Het gaat allemaal om balans in het leven. Bij burn out of verhoogde stress, ben je tijdelijk uit balans. Je fysiologische systemen gaan de langdurende hersteltekorten compenseren. Je sympathicus, het onderdeel van je autonome zenuwstel dat aanzet tot activiteit, maakt overuren en dimt maar niet. Gevolg; constante onrust en slecht slapen. Jij bent slim maar je lijf is nog veel slimmer! Je lichaam gaat in zekere zin ook wennen aan wat je van je lijf vraagt…

Muziek en chronische stress – een topcombinatie

Je parasympaticus, dat deel van je autonome zenuwstelsel dat de fysiologische activiteit in je lichaam remt, wordt enorm blij van muziek. Ademhaling en daarmee je hartslag en innerlijke rust kun je actief beïnvloeden door naar rustige muziek te luisteren. Je ademhaling gaat namelijk op een gegeven moment vrij automatisch mee met het ritme van de muziek die je luistert. Van trage klassieke muziek word je rustig en je lichaam maakt oxytocine aan waardoor je ontspannen wordt. Oxytocine remt de activiteit in je emotionele brein, de amygdala. En angst wordt onderdrukt.

Tip: luister bij voorkeur naar een ritme dat trager is dan je natuurlijke hartslag. In rust is je gemiddelde hartslag 60 tot 70 slagen per minuut. Hoe hoger je hartslagfrequentie, hoe meer stress je voelt. Plan ook rust en stilte in als activiteit na het luisteren voor meer effect.

Deze kun je bijvoorbeeld op je Spotify playlist zetten:

Air – Bach
Clair De Lune – DeBussy
Raindrops – Chopin
Watermark – Enya

Een terugkerend patroon helpt

Uit onderzoek blijkt dat muziek met een herhaaldelijk terugkerend patroon het meest effectief is voor een gevoel van minder stress. Wist je dat er zelfs een muzieknummer gecomponeerd is op basis van deze wetenschappelijke kennis? Het heet Weightless en is van Marconi Union. Beluister de muziek in bijgaande video (onderin dit artikel, muziek die trouwens ook betoverend rustgevend is) en je zult zien dat je langzaam rustig wordt…

Susanna Reuhl is loopbaanadviseur en burn out coach en oprichter van loopbaan adviesburo 100%IK. Burn out benadert zij praktisch en concreet en vanuit de nieuwste wetenschappelijke inzichten wat betreft de neurofysiologische benadering.

OOK ZIEN EN LUISTEREN: MUZIEK OM INSTANT VROLIJK VAN TE WORDEN? VIND JE HIER!

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist