Deze is voor alle ouders die op hun wenkbrauwen lopen

Sarah Van Wolputte schrijft over haar ervaringen met stress, burn out en het (her)vinden van balans. Sarah is auteur van het boek ‘Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal van uitgeverij STRESSED OUT. Het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt op kinderniveau. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek.

Ik luister aandachtig naar het verhaal alsof het het mijne is, of was. Een mama met drie jonge kindjes gevangen in de race. Een man die zelden aanwezig is en zij die dreigt te verdrinken. Het is zo herkenbaar, zeg ik. Ik voel zo goed waar ze doorheen gaat. ‘Maar wat doe je dan het best in zo’n situatie?’, vraagt haar bezorgde collega aan mij. ‘Wat moet ik zeggen dat ze moet doen?’ Op dat punt sta ik altijd even met mijn mond vol tanden omdat het antwoord hierop niet altijd hetzelfde is. Het antwoord is ook altijd heel persoonlijk en door alleen oppervlakkig het verhaal te kennen, kan je weinig nuttige tips geven.

Ik denk aan de vele ouders die op hun wenkbrauwen lopen

Ik neem het mee de nacht in. Ik denk aan die vele ouders die op hun wenkbrauwen lopen. ‘Ik pik ze er zo uit’, had ik gezegd in het gesprek. Ik zie aan alles wanneer iemand over de grens aan het gaan is. Alleen is iemand stoppen niet zo makkelijk. Omdat het racen zo een gewoonte is geworden, dat mensen vaak pas de ernst er van inzien als ze tegen een muur knallen. Soms is dat de enige optie. Althans dat was het voor mij.

Diep ademhalen en als een helikopter boven je leven gaan hangen

Deze ochtend werd ik wakker en ik dacht: ik weet wat ze moet doen. Ze moet gewoon even gaan zitten. Diep ademhalen en als een helikopter boven haar eigen leven gaan hangen. Liefst langer dan een minuut. Het systeem waar ze in zit observeren. Voelen waar het stroomt, voelen waar het stropt. Voelen waar er hulp mag komen, voelen waar er een betere structuur kan worden aangebracht.

Het stoppen, het gaan zitten, is de moeilijkste stap

Het liefst van al, zit er dan iemand naast haar, die meehelpt de kluwen te ontwarren. Die opschrijft wat ze ziet vanuit de lucht en samen met haar kijkt waar het anders kan. En dat elke week, tot je boven je eigen veld kan gaan hangen en je buik niet meer pijn doet van wat je ziet. En van daar uit volgen de next steps. Maar alles begint met even te gaan zitten. En weet je: dat is de moeilijkste stap, want als je uit het rad komt, kan het zijn dat de wereld nog een hele tijd blijft draaien, ook al sta jij stil.

Goede moed voor iedereen die vast zit in structuren. Ik hoop dat je ook even de tijd neemt om door de lucht te vliegen en kan zien waar je het voor jezelf mag verlichten.

Sarah Van Wolputte schreef het boek Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal van uitgeverij STRESSED OUT, een sprookje, en het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt op kinderniveau. Psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter schreef het voorwoord, omdat hij zich schaart achter het belang van dit boek. Het boek kun je hier direct bestellen. Sarah is auteur en moeder van 3 kinderen.

LEES OOK: HOE WIJ ALS MAATSCHAPPIJ ONZE KINDEREN GEK MAKEN…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *