Verwachtingen van anderen: zo deal je ermee

Je ouders, die verwachten dat je dokter wordt, je werkgever die verwacht dat je ook in het weekend je mail beantwoordt. Je lief die verwacht dat je niet met een ander sjanst. Je vrienden, die verwachten dat je meegaat op vakantie. Kortom: mensen die iets van je verwachten. Je hebt inmiddels vast iemand op je netvlies. Hoe je ermee dealt? Dat vertelt Merel je.

First things first: ik háát verwachtingen. Ooit, toen ik een jaar of zeventien was, hoorde ik het volgende gezegde: De moeder der verwachting, is teleurstelling. Hit me right in the feels. Ik besloot ter plekke om niet meer aan verwachtingen te doen, want dan kon ik ook niet meer teleurgesteld worden. Rigoreus, ja, maar het werkt echt.
Lastig concept alleen om uit te leggen aan mensen. Dat je niet aan verwachtingen doet en dat je er ook niet aan vóldoet. Niet expres, in ieder geval. Omdat het verwacht wordt. Sterker nog: hoe meer je tegen mij zegt ‘ik verwacht dat je …’ hoe groter de kans dat ik het niet doe. Alleen voldoen aan de verwachtingen van anderen is a recipe for disaster.

Ik deed braaf wat er van me werd verwacht, uit angst dat men me anders niet meer leuk zou vinden

Vroegâh was ik er zo een die het liefst iedereen te vriend wilde houden. Ik deed braaf wat er van me werd verwacht, veel uit angst dat men me anders niet (meer) leuk zou vinden. Toen ik eenmaal inzag dat ik helemaal geen controle heb (of moet willen hebben) over de verwachtingen van anderen, en of/hoe ik daar aan voldoe, was ik 23. Afgestudeerd, single en volledig mezelf kwijt. Ik was mezelf verloren in de pogingen om te voldoen aan andermans verwachtingen. Dus ik gooide het roer om. Besloot dat dit míjn leven is en ik dus alleen aan mijn eigen verwachtingen hoef te voldoen (ik ben er nog niet uit of dat zo’n goed idee is, want ik verwacht best wel wat van mezelf. Maar goed.). Ik liet het idee dat mensen me niet meer leuk zouden vinden als ik niet aan hun verwachtingen zou voldoen los. Beste keuze ever. Hieronder deel ik vijf tips waarmee jij ook het roer om kunt gooien. Tijd om die verwachtingen een dikke middelvinger te geven en de regie over je leven terug in eigen handen te nemen!

1.    Besluit dat dit jouw leven is
Dit klinkt eenvoudig, maar voor veel mensen die gevoelig zijn voor de verwachtingen van anderen is dit de lastigste stap. Daarom tackelen we die meteen! Het zit zo: je kunt je leven inrichten zoals anderen dat van je verwachten. Kan. Maar wat je niet moet vergeten, is dat zij jouw leven niet leven. Zij dromen jouw dromen niet. Zij zitten niet in elkaar zoals jij in elkaar zit. Ondanks dat ze menen te weten wat goed voor je is en doen wat ze doen uit liefde, weten ze niet altijd wat goed voor je is. De enige die dat weet ben jij. Dus: besluit om de regie weer terug te nemen.

2.    Bedenk wat je niet wilt
Makkelijker dan te bedenken wat je wel wilt, als je ’t mij vraagt. De afgelopen jaren/maanden/levens heb je misschien wel ontelbare dingen gedaan die je eigenlijk niet wilde doen, dus dit lijstje is zo te maken. Schrijf eens op wat je nu allemaal doet, schrijf erachter wie er blij van wordt (mama, vriendin X, chef, etc.) en check dan met jezelf of jij er ook blij van wordt. Wees eerlijk met jezelf. Word je er niet blij van? KAPPEN DAN.

3.    Kap met dingen waar je niet blij van wordt
Ook dit is makkelijker gezegd dan gedaan – op sommige vlakken. Kappen met drie keer in de week bier tanken in die kroeg die je haat is vrij simpel: ga gewoon niet meer. Leg aan je vrienden uit dat je er diep ongelukkig van wordt en ga in dezelfde tijd iets doen waar je wel blij van wordt. Netflix, breien, boeken schrijven – whatever. 
Echte vrienden herken je aan de mate waarin ze je je eigen ding laten doen. 
Op andere vlakken, zoals werk, is het wat lastiger om van de ene op de andere dag te kappen. Hoe graag je het ook wil. Ik moet altijd een beetje lachen om die guru’s die je aansporen om bijvoorbeeld met je shitty baan te stoppen zodat je ‘ruimte kunt maken voor iets nieuws.’ Aan de ene kant ben ik het er mee eens, aan de andere kant denk ik ‘en de huur dan?’ 
Dus, wat ik doe is dit: ik besluit om ermee te kappen. Dat hoeft niet meteen, maar ergens in de komende maanden. Dan heb ik even de tijd om een plan te maken, een buffertje op te bouwen of een nieuwe baan te zoeken. Zet een datum in je agenda waarop je je ontslag indient – of dien ’t alvast in voor over een paar maanden, dan kun je er echt niet meer onderuit! – en werk daar naar toe.

4.    De wereld/je vrienden/je baas heeft/hebben het meest aan je als je doet waar jíj blij van wordt
Van dit inzicht moet ik een beetje huilen, zo waar is het. Zo sloeg ik laatst een promotie af omdat ik niet fulltime voor één bedrijf wil werken, omdat ik weet dat ik op mijn best ben als ik meerdere projecten tegelijk heb lopen. Dan ben ik creatiever, heb ik meer energie en ben ik dus niet alleen zelf blijer, maar ben ik ook van grotere waarde voor mijn werkgevers. Win-win, toch? Het heeft jaren geduurd voordat ik dit inzag: iedereen wordt er beter van als ik mijn eigen pad loop. Ervoor durven kiezen was ook nog een heel proces.

5.    Hey, het is okay: als je anders bent
Echt. Dat je andere dingen wilt dan de mensen om je heen, dat je anders in elkaar zit of simpelweg anders bent. Dat is je kracht. Je unieke ding wat niemand ooit van je af kan nemen. Wees er trots op, omarm het en ga ervoor staan. Dan val je nooit meer voor de verwachtingen van anderen!

Merel Lamboo leeft veel, leert veel en deelt veel. Over die ontdekkingsreis schrijft ze onder andere op haar site hoeoverleefikmijnquarterlifecrisis.nl. Meer over (en van) Merel vind je op haar eigen website, www.merellamboo.com.

ANDEREN LAZEN OOK: IK BEN NIET PERFECT, EN DAT IS HARTSTIKKE OKEE!

Heb jij aanvullende tips? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist