Vast in je werk? Wat als er meer mogelijk is dan je nu denkt…

Zit je vast in je werk? Het kan best zijn dat je mogelijkheden over het hoofd ziet. Ik heb vaak door vallen en opstaan moeten ontdekken wat er allemaal mogelijk was. Elke week behandel ik een onderwerp uit mijn boek ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles. Vandaag: mogelijkheden los te komen als je het gevoel hebt dat je vast zit in je werk.

1. Jobcrafting

Toen ik als journalist bij een magazine werkte en voelde dat ik meer wilde onderzoeken, was de eerste gedachte die ik had: maar dat kán niet. Als journalist in dienst bij een tijdschrift was het  voor mij het meest logisch dat ik óf later bij een ander tijdschrift zou gaan werken, óf hoger in de hiërarchie terecht zou komen. In mijn beleving waren er niet meer keuzes dan dat. Wel merkte ik dat ik, binnen mijn baan, al begon te jobcraften. Ik zorgde ervoor dat ik een eigen column kreeg binnen het blad, werkte aan uitgeversbrede projecten en probeerde social media strategie (het was voor 2010, social was net in opkomst) en samenwerkingen met commerciële partijen (het was voor 2010, contentmarketing was er nog niet) van de grond te krijgen. En toch dacht ik nog steeds: als ik doorgroei, moet dat binnen de vier muren van dit gebouw.

2. Buiten je eigen gebaande paden

Mijn burn out maakte eigenlijk noodgedwongen (en achteraf gezien gelukkig) een einde aan deze ‘klassieke denkwijze’. In dezelfde tijd dat ik mijn burn out kreeg – of eigenlijk: net na mijn re-integratie – (hier alles wat je wilt weten over dat onderwerp), werd duidelijk dat mijn tijdelijke contract niet zou worden omgezet in een vast contract bij de uitgever. Er zat niks anders op dan de alternatieven te onderzoeken. Dat die er – ook voor mij – toch wel waren, was al een beetje in mijn blikveld gekomen toen een plaatsvervangend hoofdredacteur me eens zei dat ik ‘echt voor mezelf zou moeten beginnen, dat zou me met mijn ‘ruime denken’ weleens ontzettend veel voldoening kunnen geven’. Hoewel ik me in eerste instantie door die opmerking in mijn wiek geschoten voelde (ja maar, ben ik híer op de redactie niet goed genoeg dan?), bleek de opmerking later juist mijn redding. Dat had ze scherp gezien: uitdaging was altijd mijn persoonlijke motor op werkgebied. Toen ik ‘gedwongen’ als freelance journalist aan de slag ging, voelde ik me meteen vrij. Er was dus wel degelijk nóg een weg geweest om in mijn werk uitgedaagd te worden, alleen had ik hem niet gezien, omdat ik me vasthield aan ‘wat hoorde’.

3. Andersom denken

Later gebeurde dat opnieuw. Het idee dat ik had gehad om redactioneel samen te werken met commerciële partijen binnen een redactie, bleken ook andersom te werken. Ik ging lunchen met een copywriter, die zowel geweldig was in zijn werk als een aardig mens. In eerste instantie omdat ik dacht: ik wil ook copy gaan writen (excusez mon vrije vertaling). Enige tijd na ons contact bleek dat er braakliggend terrein was op het gebied van een journalistieke blik op commerciële content. Kortom: contentmarketing avant la lettre. Ik ging meteen áán en zat als een van de eersten inderdaad bij reclamebureaus mee te denken over contentstrategie van grote merken. Ge-wel-dig. Ik had het zó naar mijn zin.

4. Begin (het) zelf

En nóg een keer bleek er een andere weg te zijn dan ik had voorzien, in mijn werk. Ik zat al een tijdje niet zo lekker in mijn vel. Ik vond zowel mijn contentstrategie en contentmarketing als mijn journalistieke werk heel leuk, maar wat had ik, als het erop aankwam, de wereld op dit moment eigenlijk écht brengen? Er zat wel een lijn in; met alles wat ik deed, wilde ik het leven van anderen eigenlijk ‘lichter’ maken, ik wilde dat iemand zich gezien voelde door wat ik deed, zich niet alleen voelde, iets hád aan wat ik bracht. Dat gaf me de meeste voldoening. Voor het eerst in jaren besloot ik tijd voor mezelf te nemen en daarover na te denken. En toen, op een onbewaakt, bijna magische moment (wat ik daarmee bedoel is de kern van mijn boek), kwam opeens het inzicht dat ik eigenlijk áltijd, naast én vaak zelfs ín mijn werk, bezig geweest was met een zeer langlopende studie naar stress, balans en innerlijke rust. Ik had er zó veel over gelezen en bestudeerd, maar ik dacht simpelweg dat iederéén dat deed. Toen ik dit gegeven combineerde met het idee van een online magazine over dat onderwerp (ik had intussen zeer ruime ervaring met online content development), bleek dat dat nog niet bestond. Voilá, stressedout.nl was geboren.

5. Denk verder, écht verder

Toen stressedout.nl er eenmaal was, werd me al snel duidelijk dat een online magazine geweldig is, maar ik er veel meer mee wilde, omdat ik écht veel mensen wil helpen met stress en burn out om balans en innerlijke rust te vinden. Ik was intussen al wel gewend aan het idee dat er veel meer kan dan je denkt. Dus sinds 2018 is stressedout.nl een multimedia uitgeverij (van intussen twee succesvolle boeken: NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles – van ondergetekende – en Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal’ – van Sarah Van Wolputte, met een voorwoord van Dirk De Wachter. Had je me dat vijf jaar geleden verteld, dan had ik je met open mond aangestaard. Maar het kán, als je écht verder durft te denken. En er zit nog veel meer in de pijplijn.

Kortom: vaak denken we in gebaande paden, maar is er veel meer mogelijk dan we inschatten. Durf te kijken, durf te dromen, durf te bevragen, durf nieuwe paden uit te hakken en durf te denken: waar word ik nu écht gelukkig van? Je zult er geen spijt van krijgen.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte.

LEES OOK: MOET JE WERK JE PASSIE ZIJN, OF HOEFT DAT NIET PER SE?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *