Uitgeput? Maybe you’re hanging with the wrong crowd

Sommige mensen kunnen je volledig uitputten. Maar hoe komt dat toch? Het heeft te maken met hoe (jullie) energie zich tot elkaar verhoudt. Uitgeput? Maybe you’re just hanging with the wrong crowd…

Voel je je regelmatig leeggelopen na een gesprek? Dat kan goed liggen aan de mensen die je in je omgeving het meeste tegenkomt. Er zijn drie soorten mensen die je kunt tegenkomen in je leven. Soms bestaat iemand uit een mix, trouwens. Maar onderstaande mensen zul je vaak treffen. Overigens is het goed om te weten, dat wat voor de ene persoon een energiegever is, voor de ander juist een energievreter kan zijn.

De 3 types:

1. Energiegevers

2. Energie neutralen

 

3. Energienemers

Dan nu de uitleg. Hoe voel je met welke je te maken hebt?

Energiegevers

Van deze mensen krijg je terstond een enorme berg energie als je met ze omgaat. Alsof iemand je een energy drankje heeft gegeven. Dat kan ontzettend fijn zijn! Tegelijkertijd moet je soms uitkijken, vooral als je zelf een hsp bent, zoals ik. Het kan dan namelijk zijn dat je energie overneemt van de ander en eigenlijk meteen door je eigen reserves heen brandt, tenminste, als je van jezelf vrij rustig bent. Energie, of dat nu positief of negatief is, is energie. Bij mij gebeurt dat vooral als ik moe ben, dat ik andermans energie overneem. Dan kan ik me moeilijker afsluiten en staan ‘alle poorten open’. Ik weet nu dat, als ik met iemand spreek die hoog in zijn of haar energie zit, ik daarna even tijd moet inplannen om te ‘unwinden’. Dat kan soms ook door iets simpels, bijvoorbeeld een korte wandeling, of desnoods even een ‘uitje’ naar de toiletruimte om mijn handen te wassen, gewoon even weer tot mezelf komen.

Energie neutralen

Dit vind ik zelf de meest prettige mensen om mee om te gaan. Heb je tijd met hen doorgebracht, dan voel je je qua energielevel precies hetzelfde als ervoor. Al heb je tien afspraken met dit soort mensen achter elkaar, je voelt je erna gewoon net zo goed of slecht als ervoor.

Energienemers

Deze mensen lijken als het ware een soort stekker in jouw energie te hebben gestoken, waarmee ze aftappen. Na een gesprek met hen voel je je leeggezogen en afgemat. Het kán zijn dat iemand een tijd lang niet goed in zijn vel zit, dat dat de oorzaak is. Dan, by all means, is het natuurlijk logisch dat je zo iemand steunt. Maar er zijn óók mensen, die continu alleen maar negatieve energie bij jou neerleggen en al jóuw positieve energie opslurpen. Door bijvoorbeeld te klagen, continu conflicten aan te gaan in een gesprek, alleen maar over zichzelf te praten, jou een slecht gevoel over jezelf geven of elke keer weer met problemen aan te komen die jij moet oplossen, waarna ze jouw oplossing in de wind slaan. Waar je vaak aan merkt dat je met een energienemer te maken hebt, is dat je je, na een gesprek met zo iemand, verdrietig, moe, lusteloos, gefrustreerd, geïrriteerd of ‘gebruikt’ voelt en het gevoel niet helemaal kunt thuisbrengen.

Drie soorten mensen dus, waartussen je een zekere balans probeert te bewaren. De energiegever zoek je op als je wel wat ‘pep’ kunt gebruiken of als je het prima vindt er nog wat extra energie bij te krijgen, de neutrale is eigenlijk altijd goed, maar vooral met de energienemer moet je wel weten dat je zélf voldoende energie overhoudt (en sommige negatieve energienemers moet je misschien maar gewoon weren uit je leven). Hoe je daarmee omgaat, dat lees je volgende week.

Voor een adequate behandeling van stress – helpt bij burn out herstel, doe je de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie en gemaakt door psycholoog Roos Vader, die bovenstaande artikel schreef. In 7 weken ontdek je wat je kunt doen om stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek. Meer informatie vind je HIER.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van het succesvolle boek ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

LEES OOK: TE VEEL GEVEN, IS DAT JOUW VALKUIL? DAN WIL JE DIT WETEN!

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist