Uitgeput? Maybe you’re hanging with the wrong crowd

Je sociale leven kan je soms uitputten, daar schreef ik o.a. ook al het artikel ‘Toxic people‘ over (en dit artikel, over hoe je met toxische mensen omgaat). Het is handig om te weten dat er drie soorten mensen zijn, die stuk voor stuk iets doen met je energie. Uitgeput? Maybe you’re just hanging with the wrong crowd…

Er zijn drie soorten mensen die je kunt tegenkomen in je leven. Soms bestaat iemand uit een mix, trouwens. Maar onderstaande mensen zul je vaak treffen in je leven.

  1. De energiegevers
  2. De energie neutralen
  3. De energienemers

Energiegevers

Van deze mensen krijg je terstond een enorme berg energie als je met ze omgaat. Alsof iemand je een energy drankje heeft gegeven. Dat kan ontzettend fijn zijn! Tegelijkertijd moet je soms uitkijken, vooral als je zelf een hsp bent, zoals ik. Het kan dan namelijk zijn dat je energie overneemt van de ander en eigenlijk meteen door je eigen reserves heen brandt, tenminste, als je van jezelf vrij rustig bent. Energie, of dat nu positief of negatief is, is energie. Bij mij gebeurt dat vooral als ik moe ben, dat ik andermans energie overneem. Dan kan ik me moeilijker afsluiten en staan ‘alle poorten open’. Ik weet nu dat, als ik met iemand spreek die hoog in zijn of haar energie zit, ik daarna even tijd moet inplannen om te ‘unwinden’. Dat kan soms ook door iets simpels, bijvoorbeeld een korte wandeling, of desnoods even een ‘uitje’ naar de toiletruimte om mijn handen te wassen, gewoon even weer tot mezelf komen.

Energie neutralen

Dit vind ik zelf de meest prettige mensen om mee om te gaan. Heb je tijd met hen doorgebracht, dan voel je je qua energielevel precies hetzelfde als ervoor. Al heb je tien afspraken met dit soort mensen achter elkaar, je voelt je erna gewoon net zo goed of slecht als ervoor.

Energienemers

Deze mensen lijken als het ware een soort stekker in jouw energie te hebben gestoken, waarmee ze aftappen. Na een gesprek met hen voel je je leeggezogen en afgemat. Het kán zijn dat iemand een tijd lang niet goed in zijn vel zit, dat dat de oorzaak is. Dan, by all means, is het natuurlijk logisch dat je zo iemand steunt. Maar er zijn óók mensen, die continu alleen maar negatieve energie bij jou neerleggen en al jóuw positieve energie opslurpen. Door bijvoorbeeld te klagen, alleen maar over zichzelf te praten of elke keer weer met problemen aan te komen die jij moet oplossen, waarna ze jouw oplossing in de wind slaan. Waar je vaak aan merkt dat je met een energienemer te maken hebt, is dat je je, na een gesprek met zo iemand, verdrietig, moe, lusteloos, gefrustreerd, geïrriteerd of ‘gebruikt’ voelt. Je voelt je een soort veredelde vuilnisbak.

Drie soorten mensen dus, waartussen je een zekere balans probeert te bewaren. De energiegever zoek je op als je wel wat ‘pep’ kunt gebruiken, de neutrale is eigenlijk altijd goed, maar vooral de energienemer levert dus problemen op. Hoe je daarmee omgaat, dat lees je in het uitgebreide artikel ‘Zo ga je om met energiezuigende mensen’, dat je volgende week vrijdag op STRESSED OUT leest, dus zet hem in je agenda! 😉
(Foto: Dani Vivanco/Unsplash)

Maaike Helmer is founder en editor in chief van STRESSED OUT, dit najaar komt haar boek NIETS uit, een boek over het zoeken én vinden van innerlijke rust (zie onder).

LEES OOK: TE VEEL GEVEN, IS DAT JOUW VALKUIL? DAN WIL JE DIT WETEN!

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en haar eigen zoektocht (via o.a. een gedempte put in een klein stadje, een internationale modellencarrière, en een flinke burn out in haar journalistieke loopbaan), neemt Maaike je mee en laat je zien hoe je meer rust, meer ‘niets’, kunt vinden in deze drukke tijden van ‘alles’.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Viktor en het vuur is het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt in kindertaal. Een sprookje door Sarah Van Wolputte, met een voorwoord van psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter.

'Vergeet de kinderen niet. Dit boek nodigt uit om op een creatieve en kindvriendelijke manier in dialoog te gaan.'
- Dirk De Wachter