Transactionele Analyse Driver: Doe de ander ‘n plezier! (3/5)

Fauzia vergeet nooit een verjaardag. En binnen het team zorgt ze altijd voor een persoonlijke noot wanneer er iets te vieren is, zoals een lief kaartje en een zelfgebakken taart. Maar… soms vergeet ze zichzelf. Coach Jildou Oostenbrug, vertelt over de Transactionele Analyse Driver: ‘Doe een ander ‘n plezier.’

Allereerst een overzicht van álle Transactionele Analyse Drivers:

De vijf Drivers uit de Transactionele Analyse zijn:

1.   Wees sterk
2.   Maak voort
3.   Doe (de ander) een plezier
4.   Wees perfect
5.   Doe je best

Vaak heb je één of twee dominante Drivers.

Dit keer focussen we op Transactionele Analyse Driver 3: Doe een ander ‘n plezier.

Fauzia heeft veel aandacht voor anderen, en vraagt graag naar ieders persoonlijke omstandigheden. Bij vergaderingen geeft ze elke deelnemer de gelegenheid iets te zeggen. Ze spreekt zelf met zachte stem en houdt van harmonie. Wanneer de gemoederen hoog oplopen tijdens vergaderingen, probeert ze mensen bij elkaar te brengen. En als dat niet lukt heeft ze de neiging om zich terug te trekken.

Alles voor de lieve vrede

Iemand met de Doe een Plezier (ook wel Doe een Genoegen) driver wil het graag iedereen naar de zin maken. Het zijn de mensen die op een verjaardag rondgaan met de hapjes en altijd komen helpen bij een verhuizing. Nee zeggen is erg moeilijk, waardoor ze vaak te veel hooi op hun vork nemen of dingen doen waar ze eigenlijk geen zin in hebben. Conflicten gaat deze driver liever uit de weg, en ze zal er alles aan doen om niemand tegen het hoofd te storen. Aardig zijn is een must. Anderen zien haar wel eens als een ‘pleaser’, die met alle winden mee waait.

Met deze Driver denk je vooral: wat heeft de ander nodig?

Deze driver is zeer sterk gericht op de ander: wat heeft de ander nodig? Doe een Plezier Drivergedrag kan je herkennen aan verschillende signalen. Zoals een zachte, hogere stem en het eindigen van zinnen met een omhooggaande toon (als een vraagteken). Het veelvuldig checken van de mening van anderen met teksten als ‘oké?’ en ‘Vind je ook niet?’ Een naar voren gerichte lichaamshouding (uitgestoken handen) die gericht is op de ander, veelvuldig knikken en het hoofd een tikje schuin, zijn ook typische Doe een Plezier herkenningssignalen.

Een grote happy family

Positieve kanten van deze Driver zijn juist de grote gevoeligheid (voor signalen uit de omgeving) en het vermogen om af te stemmen om de ander(en). Mensen met een Doe een Plezier Driver zijn vaak erg vriendelijk, meegaand en makkelijk in de omgang. Ze geven anderen graag de ruimte, stellen mensen op hun gemak en brengen een prettige sfeer mee.

Anderen gaan altijd voor

De keerzijde van de Doe een Plezier Driver is het miskennen van de eigen behoeften. Doordat ze moeilijk nee kunnen zeggen en veel tijd investeren in de zorg voor anderen, lopen ze zichzelf voorbij. Ze vergeten hun eigen doelstellingen, of hebben deze niet eens bedacht. Het vermijden van conflicten kan zorgen voor het inslikken van boosheid en ongenoegen. Ze vergeten hun eigen mening te geven en passen zich te veel aan.  Het risico van een sterke Doe een Plezier Driver is dat je langzaam maar zeker opbrand. Eenvoudigweg omdat je vergeten bent je eigen koers te varen en verstrikt bent geraakt in het meebewegen in de koers van een ander, of alle anderen.

Van ik MOET naar ik MAG

Herken je jezelf in het Drivergedrag van de Doe een Plezier? Dan zijn dit tips om deze Driver te neutraliseren (wanneer je merkt dat je erin schiet), zodat niet je Driver maar jijzelf de touwtjes in handen hebt:

•    Neem de tijd om af te stemmen op je eigen wensen en gevoelens
•    Stel jezelf regelmatig de vraag: ‘Wat wil ik?’ of ‘Wat vind ik hiervan?’
•    Doe regelmatig heel bewust iets voor jezelf waar je heel blij van wordt
•    Vraag mensen wat ze willen i.p.v. te raden wat ze willen of in te vullen
•    Leer je eigen wensen, grenzen en prioriteiten kennen en vertel ze aan anderen
•    Leer ‘nee’ zeggen en geef je mening
•    Geef jezelf de permissie om zo te handelen als jij goed acht, ook als dit anders is dan wat anderen willen of doen
•    Stop met nadenken over wat anderen van je vinden (makkelijker gezegd dan gedaan)

Allower

En wanneer je last ondervindt van je Driver kan je ook bewust je gedachten her-programmeren met een Allower, daar is ie weer!  Een Allower is een toestemming die je aan jezelf geeft om ander gedrag te vertonen. Iets wat je MAG van jezelf. Dus in plaats van tegen jezelf te zeggen dat je de ander een plezier MOET doen, bedenk je een tegenhanger die begint met: ‘Ik MAG … (vul maar in)’. Bijvoorbeeld: ‘Ik MAG mezelf een plezier doen’ of ‘Ik MAG nee zeggen.’

Twijfel je of je deze Driver inzet? Vraag dan eens aan iemand uit je omgeving: ‘Wat zie je mij doen als ik gestressed ben?’

Jildou Oostenbrug heeft haar eigen coachingbureau.

LEES OOK: HOUD JIJ JE STERK? DIT IS DE ‘WEES STERK’ DRIVER. HERKEN JE DIE OOK?

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist