Toxische contacten: slecht voor je stresslevels

Er zijn mensen van wie je energie krijgt, mensen die je gewoon helemaal prima vindt en mensen die, na contact met jou, voor jouw gevoel als een dracula energie uit je hebben gezogen. Gelukkig: daar kun je iets aan doen.

Sommige mensen hebben een toxische uitwerking op je. Daar kunnen verschillende manieren voor zijn. Bijvoorbeeld een vriend, die jou gebruikt als haar probleemprullenbak. Een vriendin die je telkens aan jezelf doet twijfelen, met complimenten die tegelijk een belediging kunnen zijn (oh… the mindfuck!). De collega, die het altijd maar over zichzelf heeft en zich enorm opblaast. Je zus, die wat jij doet altijd nét niet goed genoeg vindt.

‘Je overdrijft wel hoor’, zeggen ze dan. Daar is een woord voor: gaslighting

Je voelt je na toxische contacten als een lege ballon

Hoe herken je toxische contacten? Nou,  je voelt je na contact met hen als een leeggelopen ballon. Of als je met hen in contact komt, levert het je stress op. Je voelt, hoe dan ook, ergens diep vanbinnen, dat dit niet goed voor je is. Soms probeer je dat rationeel de ander te verexcuseren: hij of zij heeft het ook zó zwaar. Ergens ontslaat dat jou ervan actie te ondernemen of er iets van te zeggen.

Gaslighting kan heel subtiel zijn

Het kan zijn dat ze de neiging hebben om, áls je dan aankaart waar je mee zit, dit af te doen als ‘je overdrijft wel hoor’, ‘jij bent wel erg gevoelig’ of simpelweg ‘wat zeg jíj nou?!’. Daar is een woord voor: gaslighting. Bij gaslighting, een vorm van manipulatie, laat iemand je aan je eigen waarnemingsvermogen twijfelen. Gaslighting kan heel subtiel gaan, je zult niet de eerste zijn die de acties van de ander vervolgens weer vergoelijkt en aan zichzelf gaat twijfelen of denkt: overdrijf ik inderdaad niet?

Het ligt soms ook (een beetje) aan jou

Nu denk je: ‘Oké, ik heb wat toxische contacten… Wat is dat toch rot voor mij! Wat zijn er toch vervelende mensen in de wereld.’ True, true. Maar… het probleem ligt namelijk ook gedeeltelijk… bij jou. Als jij bovenmatig vaak het gevoel hebt dat je met toxische mensen te dealen hebt, is er waarschijnlijk een issue waar je zelf mee worstelt.

Duidelijk grenzen stellen.

Zeer waarschijnlijk heb jij nogal de neiging jouw eigen behoeften ondergeschikt te maken aan die van de ander. Je houdt er niet van om confrontaties aan te gaan. Je verplaatst je veel in de ander. Je wilt aardig gevonden worden. Heel nobel en lief allemaal. Vast en zeker. Maar laten we eerlijk zijn: je komt steeds  verder bij jezelf vandaan te staan.

Oprah heeft ooit al gezegd: ‘You teach people how to treat you’

Die keer dat jij die berg werk aanneemt omdat je ego is gestreeld door je collega, leert haar dat dat ‘t de volgende keer ook oké is. En de keer erop ook. Dat jouw vriendin urenlang over zichzelf kletst, altijd, leert haar dat zij het middelpunt van het universum is, en blijft. Dat je baas je beledigt en complimenteert tegelijkertijd, leert hem dat dat prima is. Oprah heeft ooit tijdens een show gezegd: ‘You teach people how to treat you’ (<- zie hier een tekstje van Dr. Phil over dit onderwerp). En dat is precies wat je doet als jij mensen telkens je grenzen laat passeren. Wat jij voelt, is even belangrijk als wat iemand anders voelt, daarvoor hoef je geen ‘goedkeuring’ te hebben. Jouw gevoelens mag je dus wel degelijk toelaten en ventileren. Wie doet het anders voor je? Toxische mensen dagen je eigenlijk in zekere zin ook uit. Neem die uitdaging aan. Of loop weg. Want dat is ook nog een optie.

ANDEREN LAZEN OOK: NEE ZEGGEN MOEILIJK? OP DEZE MANIER LUKT HET WEL!

Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). In dit boek komt digitale gezondheid ook uitgebreid aan de orde. 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Jeroen schreef:

  Erg herkenbaar ook voor mezelf.
  Heb zelf ook jarenlang last gehad van toxische contacten, zoals voormalig vriendschappen.
  Moet ook concluderen dat ik zelf te weinig grenzen heb gesteld en alles maar steeds liet gebeuren.
  En dat ik niets anders deed dan pleasen en me meegaand opstellen.
  Daardoor werd ik op den duur ook een soort van speelbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *