8 x tips om de feestdagen van 2020 door te komen

Het worden andere feestdagen dan we gewend zijn. Minder uitbundig, to say the least. We houden het noodgedwongen klein. Daarom wat tips. Hoe kom je de feestdagen van 2020 door?

1. Maak het warm en gezellig in huis

Warmte geeft een veilig gevoel. En je huis éxtra huiselijk (lees hier tips over het hygge maken van je huis) te maken draagt bij aan positieve gevoelens. Dus zet aan die (geur)kaarsen, pak de extra dekentjes van zolder en zet die kerstmis playlist aan.

2. Leg je telefoon weg

Je telefoon wegleggen is een goed idee. Geen geruzie online over de (on)zin van coronamaatregelen, geen slecht nieuws, geen foto’s van mensen die vooral een droombeeld van hun leven in lockdown willen tonen: leg je telefoon weg. Lekker rustig in je eigen, telefoonloze cocon.

3. Pak een goed boek

Wij van WC-eend raden natuurlijk ‘Niets, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ aan. Maar sowieso: ook een (ander) boek dat je een goed gevoel geeft, waarin je kunt wegkruipen en waar je, idealiter, ook nog iets van leert, het is fijn om te kunnen wegkruipen in een heel andere wereld.

4. Kijk opbeurende films

Gelukkig zijn er voldoende feelgoodfilms te vinden rond kersttijd. Een van de classics that never get’s old, wat mij betreft, is de knullige en schattige ‘Elf’. Maak vooral een playlist met films die  je tijdens de kerstdagen wilt kijken

5. Maak gebruik van digitale ontmoetingsmiddelen

Het pijnlijkste van deze tijd is dat we onze dierbaren niet persoonlijk kunnen treffen. Oké, het is beslist niet hetzelfde (ondergetekende kan het weten, die kan haar ouders die in Frankrijk wonen al héél lang alleen nog op deze wijze spreken), maar maak gebruik van de digitale ontmoetingsmiddelen. Facetime, Zoom, Google Hangouts, Skype, er zijn legio mogelijkheden.

6. Doe iets voor een ander

We schreven in dit artikel ook al over wat je voor een ander kunt betekenen in deze moeilijke tijd. Een boodschap doen, een luisterend oor bieden, bellen, een kaartje sturen…. Door iets voor een ander te doen, maak je niet alleen de ander blij, het zorgt bij jou ook voor bindingshormonen die vrijkomen die je een fijn gevoel geven (oxytocine).

7. Ga uitgebreid koken

Als je dan toch thuis zit, kun je de tijd nemen om uitgebreid te koken. Het hoeft nu eens niet zo groots en meeslepend als tijdens ‘normale kerstdagen’, maar misschien vind je het wel leuk om nu eens iets te maken wat je anders niet zou maken wegens veel te ingewikkeld. De tijd heb je. En als het mislukt, zit er niet een hele tafel met mensen naar te kijken, scheelt weer.

8. Zorg voor een fijne geur in huis

Al hierboven werden geurkaarsen genoemd. Geur is bewezen belangrijk voor je gemoedstoestand. Spuit dus bijvoorbeeld je favoriete geurtje op het kussen op je bank waar je graag tegenaan hangt. Een andere truc, om vooral een extra kersachtige geur in je huis te krijgen, is wat kaneel op de vloer uit te strooien en dit met de stofzuiger op te zuigen, de geur wordt dan via de achterkant van de stofzuiger weer verspreid. Snelle truc, voor dat ultieme kerstgeurtje door je hele huis.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van het succesvolle boek NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).

Stress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek.

Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Help stressedout.nl en doneer nu!

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer, doneer, daarmee laat je je waardering zien.

Doneer nu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *