In mijn boek NIETS, waarin ik inga op het Japanse ma-concept, gaat het over durven stilstaan. Vertragen en stilstaan kan zo veel innerlijke rust geven. Daarom deel ik in dit artikel een aantal tips uit het boek.
1. Leg. Je. Telefoon. Weg.
Ontzettend veel tijd gaat verloren aan door Facebook of Instagram scrollen. Je herkent vast wel dat je Facebook opent en het opééns twee uur later is. En je wordt er lang niet altijd gelukkiger van, vaak zelfs het tegendeel. Leg je telefoon weg. De tijd zal langzamer gaan, I promise.
2. Doe dingen met toewijding
Of het nu breien is, praten met je kind, een boek lezen, simpelweg naar buiten staren, doe het met toewijding. Zorg dat je er volledig bij bent, in het moment. Op dat soort moment zullen je ook dingen opvallen die je normaal niet ziet, omdat je eroverheen kijkt.
3. Verwonder je
In mijn boek, ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’, gaat het eigenlijk over verwondering en de tussenmomenten van het leven (het thema is dan ook een quote van neuropsycholoog Oliver Sacks: ‘Verwondering is de mooiste emotie’). Het leven is vol met kleine wondertjes, waar we eigenlijk geen oog voor hebben. Durf open te staan voor de kleine wonderen.
4. Waardeer de tussenmomenten
De geconcentreerde blik die mijn dochter heeft als ik haar leer breien. De geur van verse koffie. Het geluid dat mijn man maakt als hij in een deuk ligt. De blik van mijn hond, als hij weet dat hij gaat wandelen. De boom aan het einde van onze tuin, die rustig meegeeft met de wind. Het zijn zomaar wat dingen die ik zie, en waar wij mensen normaal niet mee bezig zijn. Maar wat als je die nu wél weet te waarderen? Er zit zoveel schoonheid en rust in, in dit soort momenten zit de magie van het leven (dat is ook waar het ma-concept mee te maken heeft in mijn boek, als je wilt kun je hier een trailer bekijken die het uitlegt).
5. Vertraag de tijd
Door momenten als bovenstaande in je hoofd te ‘benoemen’ terwijl je het meemaakt, lukt het om gevoelsmatig de tijd te vertragen. In mijn boek noem ik dat ‘Bellenblazen van tijd’.
‘Later in mijn leven speelt tijd pas een rol. Maar op dit moment kan ik het nog oprekken als de kauwgom in mijn mond. Ik blaas er grote bellen van en kijk naar hoe de tijd langzaam groter en rekbaarder wordt en dan weer, hop, in meetbare minuten verdwijnt, omdat mijn moeder me roept. ‘Over vijf minuten eten we!’ Ik heb nooit haast, volwassenen wel, iets wat me bevreemdt. Soms laat ik me meezuigen in hun wereld van vlugvlugvlug, om me vervolgens weer terug te trekken in mijn kamer, in de speeltuin of op de dijk. Dat is heerlijk.’
Bron: ‘Niets, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’
6. Wees eens niets. Maar dan echt
Wees eens niets. Gewoon, doelloos, simpelweg zíjn. Niet ‘niksen’, met als doel te ontspannen, maar gewoon alleen maar zijn. En niks meer.
Als mijn moeder me vraagt wat ik aan het doen ben, zeg ik vaak: ‘Niets’. Mijn ‘niets’-antwoord kan veel betekenen. Dingen die volwassen niet begrijpen. Ik vind ‘niets’ een mooi woord, er ligt zoveel rust en een zekere energie in besloten, de rust en energie die ik ervaar als ik opga in spelen, het liggen, eigenlijk in veel wat ik doe.
Bron: ‘Niets, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’
LEES OOK: DIT ZIJN 9 X TIPS OM GOED VOOR JEZELF TE ZORGEN
Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van het succesvolle boek ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).
Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd .