Thuiswerken met minder stress: 9 x tips!

Hoe zorg je ervoor dat je tijdens het thuiswerken niet tegen de plinten aan rent van de stress? In dit artikel delen we 9 x tips om thuiswerken vol te houden.

1. Zorg voor een vaste werkplek

Zorg voor een vaste plek waar je je werkzaamheden verricht. Is dat de keukentafel, zorg er dan voor dat je niet tussen de ontbijtspullen zit te werken, maar dat je er tijdens je werkuren écht een werktafel van maakt. Dit zorgt ervoor dat je in je hoofd ook een scheiding maakt tussen werk en privé.

2. Houd werktijden aan

Het is natuurlijk makkelijk om werk en privé totaal in elkaar te laten overlopen als je zo veel thuis werkt. Probeer er toch voor te zorgen dat je vaste werktijden aanhoudt. Begin rond een uur of halfnegen en rond ook op tijd af. Dit zorgt ervoor dat je hersenen én lijf daarop raken ingesteld.

3. Kleed je aan

In je pyjama werken? Het is ons allemaal weleens overkomen deze coronacrisis. Probeer je tóch aan te kleden. Hoe je je kleedt, heeft invloed op hoe je je voelt. In een nette outfit voel je je een stuk productiever dan in je onesie.

4. Neem pauzes

Op kantoor ‘breek’ je een werkdag regelmatig onbewust op, door af en toe een praatje te maken bij het koffie apparaat. Het is belangrijk dit ook te doen als je thuiswerkt, omdat het je stressniveau verlaagt en ervoor zorgt dat je even ‘uit de werkzone’ bent. Dit ‘loslaten’ brengt je vaak makkelijker tot oplossingen.

5. Wandel

Aanvullend op het vorige punt: gebruik je thuiswerktijd ook om regelmatig wandelingen te maken tussen werkzaamheden door. Een blokje om kan al heel goed zijn. Wandelen is een automatische bezigheid die je hoofd leegmaakt. Het zorgt ervoor dat er weer ruimte is voor nieuwe manieren van kijken naar een probleem (luister ook deze podcast over wandelen, lees dit artikel over de voordelen ervan en ook in mijn boek NIETS ga ik uitgebreid in op waarom wandelen belangrijk is).

6. Muziek kan helpen

Dit verschilt per persoon (of je het fijn vindt om met muziek aan te werken of juist stilte nodig hebt), maar het kan goed zijn om een ‘werk playlist’ aan te maken, met songs die jou helpen je te concentreren. Zelf heb ik er één, en zodra die aan gaat, sta ik in de werkstand. Heel handig. Ik zet deze lijst dan ook alleen op als ik ga werken.

7. Houd contact met collega’s

Vereenzamen en contact verliezen met de ‘werkvloer’ is tijdens thuiswerken een reëel risico. Dat kan ervoor zorgen dat allerlei werkprocessen frustrerender verlopen. Zorg ervoor dat je regelmatig contact hebt met collega’s. Een zoomsessie om gewoon even bij te praten en verder tools als Slack (een soort online whatsapp) of Trello (online takenlijst) kunnen je daarbij helpen.

8. Lunch? Neem het serieus

Het is ontzettend verleidelijk om achter je bureau een boterham naar binnen te proppen. Dat moet je níet doen. Ga weg van je werktafel en neem je lunch serieus. Net als op kantoor hoort je lunchtijd een rustmoment te zijn.

9. Thuiswerken en gezin? Het hoeft niet perfect

Heb je kinderen? Vergeef jezelf als het soms even niet lekker loopt als je het lesgeven en werken moet combineren. Dat is niet erg en heel normaal. Dit is een tijd waarin we doen wat we kunnen, meer kunnen we niet doen.

LEES OOK: HOE ZORG JE ERVOOR DAT JE NIET VERZUIPT TIJDENS HET THUIS LESGEVEN?

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van het succesvolle boek ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Stress, werkstress, of een burn out? Doe de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ van STRESSED OUT, gebaseerd op inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie.  In 7 weken leer je hoe je stress herkent én aanpakt. De Online Masterclass heeft daarnaast oefeningen en een handig digitaal werkboek. Veel werkgevers vergoeden deze Online Masterclass, omdat hij valt onder persoonlijke ontwikkeling en stressreductie, vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden! Meer informatie over deze Online Masterclass vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *