Ik ben zo iemand voor wie we nu thuisblijven, en ja, ik kan hier dood aan gaan

Ja, ik ben nogal direct. Maar soms is dat de beste manier om de ernst van een situatie uit te leggen. Maar ik vind het op dit moment zó belangrijk dat deze boodschap wordt gebracht, dat ik mezelf niet aan kan kijken als ik in mijn positie niet mijn verantwoordelijkheid neem. We zijn totnutoe nogal gelaten, als het gaat om het corona virus gaat. Dat wil zeggen: niet als het toiletpapier betreft. Of hamsteren. Er zijn bepaalde mensen die eerder in het ziekenhuis terecht kunnen komen, omdat ze ouder zijn maar ook omdat ze bijvoorbeeld een chronische ziekte hebben die ervoor kan zorgen dat hun ziekteverloop ernstiger is dan bij ‘gezonde’ mensen (zelfs potentieel fataal). Ik ben zo iemand. Maar denk ook aan jezelf en jóuw naasten, ook al ben je nu gezond. We doen dit namelijk ook om een andere reden. 

Zoals het er nu voor staat, zal een groot deel van de Nederlanders fysiek te maken krijgen met het corona virus, een beheerste aanpak voor het ontstaan van groepsimmuniteit. Berichten dat de meesten er gelukkig (nog) lichamelijk niet zoveel last van hebben, maakt dat sommige mensen denken dat het wel meevalt allemaal. Ik merkte dan ook gelaten reacties: gelukkig, de meeste mensen lijken gematigde verschijnselen te krijgen.

We moeten niet fucking luchtig doen, alsof het een generale repetitie betreft

De gelaten houding en het ronduit laconieke gedrag merk ik ook in mijn eigen fysieke omgeving. Mensen die gewoon gezellig hoestend buiten staan te keuvelen, jongeren en kinderen die rondhangen in groepen, vaak mét volwassen toezicht te dicht in de buurt, alsof er niks aan de hand is. Helaas. Ik zeg helaas, omdat er wel degelijk erge gevolgen kunnen zijn van deze nonchalante houding. En niet alleen voor mij, iemand voor wie deze ‘relaxte‘ houding letterlijk fataal kan aflopen.

Alle (spirituele) positivo’s ten spijt; we hebben nu wel echt te maken met héél serieuze shit

Alle (spirituele) positivo’s en mindset masters die hier een gezellige kans in zien voor dingen als een ‘hogere frequentie’ en ten spijt; we hebben nu wel echt te maken met serieuze shit, die we het hoofd moeten bieden en waarover we niet luchtig moeten doen alsof het een generale repetitie betreft. Ik ben liever realistisch en duidelijk, that is my middle name. We dealen hier met de werkelijkheid en zullen ons aan regels moeten houden. Voor de veiligheid van ons allemaal.

We doen dit niet alleen voor ouderen en chronisch zieken

Luister. De voornaamste reden dat we met zijn allen fysiek afstand moeten houden, is om te voorkomen dat de groei van het virus exponentieel toeneemt. Het zogeheten ‘flatten the curve effect‘. Op het moment dat het virus exponentieel groeit, is de kans groter dat er meer mensen in het ziekenhuis terechtkomen. Dat heeft mogelijk tot gevolg dat het zorgsysteem zodanig overbelast raakt, dat de ziekenhuizen, net zoals in Italië, verschrikkelijke en hartverscheurende keuzes moeten maken: wie nog wel en wie niet te helpen, omdat de medische zorg niet meer toereikend is.

Er zijn bepaalde mensen die eerder in het ziekenhuis terecht kunnen komen, omdat ze ouder zijn maar ook omdat ze bijvoorbeeld een chronische ziekte hebben die ervoor kan zorgen dat hun ziekteverloop ernstiger is dan bij ‘gezonde’ mensen (zelfs potentieel fataal).

Ik ben zo iemand.

Ik kan hier dood aan gaan

Ik wil het niet dramatiseren, maar wil daar ook niet te licht over doen. Door mijn diabetes type 1 (die goddank sinds een nieuwe insulinepomp behoorlijk goed gereguleerd is!) behoor ik tot een risicogroep. In mijn geval betekent dat concreet: als ik een longontsteking zou ontwikkelen door het corona virus, is de kans groter dan gemiddeld dat ik ziekenhuiszorg nodig heb. Het risico zou in mijn geval zijn dat mijn diabetes door de ontsteking alsnog onreguleerbaar wordt; dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat een ontsteking kan escaleren, nou ja, enzovoort. Ik wil het woord niet per se in de mond nemen, maar ja, als mijn insulinepomp ontstekings-glucosewaarden niet meer kan opvangen: ik kan hier dood aan gaan. Denk overigens niet dat omdat jij gezond bent, jij dus géén risico loopt.

Omdat ik echt niet de enige ‘kwetsbare’ persoon ben in Nederland (denk ook even aan je eigen ouders bijvoorbeeld), is het van het allergrootste belang dat we met zijn allen inderdaad ons best doen om dit virus zo veel mogelijk op een ‘gecontroleerde’ manier te laten rondgaan zoals Rutte al aangaf in zijn speech, en daarbij de kwetsbaren te sparen. En ironisch genoeg niet eens alleen voor mij, maar voor iedereen.

Ik wil de mensen die wél fysieke afstand betrachten bedanken

Wij doen hier alles om ervoor te zorgen dat we gezond blijven. Ik leef niet echt in de illusie dat het mij niet alsnog kan treffen (ik ben weliswaar alert, maar niet angstig), maar op het moment dat we met zijn allen de verspreiding vertragen, is de kans dat IC’s overbelast raken en geen zorg meer kunnen bieden aan dringend hulpbehoevenden (niet alleen mensen met corona, maar ook iemand die een hartaanval krijgt of een ongeluk) het kleinst.

Dus. Wil ik de mensen die nu fysieke afstand betrachten bedanken. Niet alleen omdat jullie mensen zoals ik beschermen tegen besmetting met dit virus; mensen voor wie een hand geven of bij anderen in de buurt komen nu letterlijk life threatening is geworden. Maar ook omdat we op deze manier ons samen beschermen tegen een van de grootste rampen die Nederland kan treffen de komende tijd, als we niet sámen werken. Compassie en mededogen is belangrijk. Juist op dit moment. Nú kunnen we laten zien wat wij als maatschappij waard zijn als het er écht om spant. Doe het voor mij, maar óók voor jou en je eigen familie, voor als het nodig mocht zijn en jij op de IC terechtkomt, om welke reden dan ook.

Je wilt niet dat dokters voor de keuze staan of ze jou of iemand anders moeten redden

Je wilt niet dat dokters voor de keuze staan of ze jou of iemand anders moeten redden.

Zoals het er nu voor staat, zal een groot deel van de Nederlanders fysiek te maken krijgen met het corona virus. Berichten dat ze er gelukkig lichamelijk niet zoveel last van hebben, stelt mensen enigszins gerust. Ik merkte dan ook gelaten reacties: gelukkig, de meeste mensen lijken gematigde verschijnselen te krijgen. Let op: ik zeg lijkt. Omdat ik niet wil vooruitlopen op de toekomst.

Niet op de mijne, maar ook niet op de jouwe.

Laat ons onze ogen niet sluiten voor de potentie van corona. We willen geen Italiaanse situaties. En nee, we zijn echt niet zo anders als Italianen. Dat lijkt me een aanname die we nu niet willen testen. Toch?

Deel dit bericht voor bewustzijn, met de hashtag die stressedout.nl hierbij introduceert: #ikblijfvoorjouthuis – hashtag bedacht door Fidessa Doctors van Leeuwen.

Opdat we sámen opletten en voor elkaar en onszelf zorgen.

Alvast bedankt voor je hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *