Té veel geven, is dat jouw valkuil? Dan wil je dit weten…

Veel geven aan anderen, soms zelfs té veel, dat kan een enorme valkuil zijn. Hoe bescherm je jezelf? Hoe zorg je ervoor dat jij jezelf niet uitput?

In onderstaande TEDTalk legt organisatiepsycholoog Adam Grant uit dat de wereld grofweg uit drie soorten mensen bestaat. Gevers, nemers en een tussenvorm van die twee.

1. Gevers

Vaak zijn dit voor bedrijven ontzettend goede werknemers, ze zijn toegewijd, hebben hart voor hun werk, willen het beste voor alles en iedereen… Enige probleem: zij geven niet zelden meer dan ze hebben. Het zijn vaak de meest gemotiveerde en onzelfzuchtige werknemers van een bedrijf, maar ook degenen die zichzelf het makkelijkst uitputten.

2. Nemers

Nemers stijgen vaak snel op de arbeidsladder, omdat ze precies weten wat ze bij wie moeten halen. Maar, zegt Grant, ze dalen ook snel, omdat de gunfactor op een gegeven moment ‘opdroogt’. Gaat het om zelf geven, nemers helpen vooral mensen helpen die nu bóven hen staat op de carrièreladder, omdat dat goed op hen afstraalt. Ze zijn niet altijd goed te herkennen, omdat ze vaak heel charmant zijn en inderdaad wel degelijk mensen helpen die hen uiteindelijk omhoog kunnen trekken. Ze zijn vooral opportunistisch, zogezegd.

3. Tussenvorm

De tussenvorm, dat zijn de mensen die een balans hebben weten te vinden tussen geven en nemen. Dit is volgens het onderzoek van Grant veruit de meerderheid van de mensen (56%). Mensen in de tussenvorm hebben vaak een goed overzicht over de andere partijen en weten tegelijkertijd duidelijke hun eigen grenzen te bewaken.

Veel te geven? Dan moet je extra op jezelf letten

Ben jij een echte gever (net zoals 25% van de onderzoekspopulatie), dan zul je goed op jezelf moeten blijven letten. Je hebt dan namelijke een grotere kans jezelf volledig uit te putten omdat je anderen wilt helpen en hebt meer kans op een burn out. Nee leren zeggen is geen overbodige luxe. Ook wie je om je heen hebt (in wat voor bedrijfscultuur je werkt) kan invloed hebben op je welzijn. Het bewust zijn van wat voor mensen je in je omgeving hebt, kan daarom ook al enorm helpen. En jezelf leren wat meer te zijn als de tussenvorm mensen. Grant pleit zelfs voor organisaties waar gevers zich veilig kunnen voelen, zodat de hele organisatie omhoog wordt getrokken. Zodat andere gevers/tussenvormers ervoor kunnen zorgen dat er het beste uit iedereen wordt gehaald én mensen hun grenzen bewaakt blijven door de organisatie zelf.

Kortom: filter de ‘nemers’ eruit, neem ze gewoon niet aan. Dat is misschien wat utopisch (vooral ook omdat hij zelf al aangeeft dat ze in eerste instantie vaak charmant zijn), maar het kritisch bekijken van bedrijfsculturen vind ik wel degelijk een goed plan. Het overwaarderen van de ‘nemers’ in deze maatschappij, doordat ze vaak snel stijgen en succes (lijken te) hebben, heeft waarschijnlijk wel zijn langste tijd gehad. Tijd om op een andere manier met de gevers om te gaan (tekst gaat door onder video).

LEES OOK: GRENZEN AANGEVEN, OOK ALS JE DAT MOEILIJK VINDT? DAT KAN JUIST HEEL EMPATHISCH ZIJN, ZEGT BRENE BROWN…

Voor een adequate behandeling van stress (ondersteunend bij burn out) doe je de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’, gebaseerd op de meest recente inzichten uit de psychologie, fysiologie en neurologie. In 7 weken ontdek je wat je kunt doen om stress te herkennen, voorkomen én op te lossen. Met oefeningen die wetenschappelijk bewezen zijn, écht helpen en een handig digitaal werkboek. Meer informatie vind je HIER.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist