Tarot als nuchter reflectiepunt in je leven gebruiken, zo werkt dat

Wist je dat de Tarotkaarten gezamenlijk een weerspiegeling van het universum vormen? En de 24 Grote Arcana (kaarten) symbool staan voor de cirkel van het leven? Heb je behoefte aan meer richting en sturing in het dagelijkse leven? Dan is de Tarot een ideaal instrument om op een eenvoudige manier inzichten te ontvangen en veranderingen in te zetten. En ja, dat is nuchterder dan je denkt. Fidessa leert je wat je moet weten.

Sommige mensen (misschien jij wel) vinden De Tarot iets ongrijpbaars. ‘Dat is toch zweverig?’ Alles behalve. ‘En het voorspelt de toekomst?’ Nope, dat doet het niet. Het vertelt je alles over het nú. Met het leggen van de kaarten kom je soms tot verbazingwekkende inzichten, simpelweg omdat je jezelf vragen stelt. De Tarot als een goed gesprek met jezelf, als het ware.

De Tarot als reflectiepunt is écht gemakkelijk gezegd en gedaan

De Tarot als reflectiepunt in je leven is écht gemakkelijk gezegd en gedaan. Het enige wat je nodig hebt is een Tarotdeck. Zelf werk ik altijd met het deck van mijn vader Onno Docters van Leeuwen (Onno Docters van Leeuwen was een bekende tekenaar en ontwerper en noemde zichzelf later ook wel metafysisch-realistisch kunstenaar, red.). Hij schreef ook het boek: De Tarot In De Herstelde Orde (nog steeds verkrijgbaar; het deck helaas alleen nog héél duur). Maar het wereldberoemde deck van Rider Waite is ook prima om leggingen mee te doen. Wil je dat het correspondeert aan het deck van mijn vader; dan teken je op de blanco kaarten De Waarheid (+) en De Intuïtie (-). Begin nu eens praktisch met stap één en leg de grote arcana eens op volgorde van nummering uit. Kijk er vervolgens eens op je gemak naar.

We doorlopen de levensweg van de kaarten eigenlik voortdurend

Het zal je misschien opvallen dat kaart 0. de Dwaas staat voor het begin en kaart nummer 21. Het Universum (De wereld) je laat zien dat je alles in het universum één is. Deze levensweg (die de Grote Arcana samen vormen) doorlopen wij mensen voortdurend, alleen steeds op een ander niveau, afhankelijk van onze eigen persoonlijke ontwikkeling. Kortom: van baby groeien we uit tot kind, puber, volwassene tot dat we uiteindelijk sterven. Tijdens deze {leeftijds)reis staan we onderhevig aan voortdurende verandering. Hoe we hier mee omgaan. Hoe we onze talenten in de wereld zetten. Hoe we ons relateren tot anderen. Dat zijn allemaal parameters (indicatoren) van onze persoonlijke ontwikkeling. Merken we dat we wat meer vat willen krijgen op onze geestelijke groei, dan is het slim én leuk om met de Tarot te gaan werken.

Tarot beelden zijn archetypen

Even een stap terug. Feitelijk gezien is de Tarot niets meer dan een verzameling kaarten die op het eerste gezicht misschien wat vreemd lijken. En toch, ergens komen ze ons bekend voor, al hebben we ze mogelijk niet eerder gezien. De Tarot bestaat uit arcana en dit woord stamt af van arcanum, wat geheim betekent. Logisch dus, dat je niet in één oogopslag de kaart begrijpt… Gelukkig kun je toch beroepen op enige herkenning van de afbeeldingen, want die is er ook. De Tarot zijn namelijk archetypen: dit zijn afbeeldingen van een oerbeeld. Voorbeelden van archetypen zijn: de kluizenaar; de wijze oude man, de tovenaar; de magiër, de moeder; de vrouw met kind. Zoals gezegd nu ‘werken’ we alleen met de Grote arcana en hadden we de kleine en koninklijke arcana al even terzijde gelegd. Anders wordt het gewoon teveel in een keer.

Tarot in het bloed

De Tarot zit in mijn bloed, dankzij overerving van mijn vader. Voor mij zijn de Tarotkaarten mijn beste vrienden. Alleen toen ik puber was moest ik er even niets van hebben. Intussen tonen ze mij al bijna dertig jaar wat er in mijn leven speelt en waar ik aandacht aan heb te schenken. Of ze laten me zien hoe ik me voel, voordat ik er zelf woorden aan heb kunnen geven. Een andere dag drukken ze mij met de neus op de feiten dat ik, en alleen ik, verantwoordelijk ben om de kaarten in mijn dagelijks leven te brengen. Want als je een kaart trekt, geeft de kaart je een inzicht; maar vervolgens is het aan jóu hoe je dit inzicht integreert in je bestaan. Dat is dan ook gelijk het reflectiepunt waar ik op doelde aan het begin van dit artikel. 
Een voorbeeld om dit concreet te maken. Je stelt de vraag aan de kaart hoe je verder hebt te gaan met het thema werk nu je burn out bent. Je bent stil (ook van binnen), schudt de kaarten en trekt – alleen wanneer jij eraan toe bent – een kaart.

Wat vertelt de kaart die je trekt jou?

Voor je ligt: 6. De Keizerin. Kijk eerst eens naar de kaart. Laat deze goed op je inwerken, voordat je gaat lezen over de inhoud. Misschien poppen er al woorden in je op. Zoals: overvloed. Natuurlijke energie. Alles gaat vanzelf. De natuur is overvloedig. Leiderschap. 
In het begin, als je aan het oefenen ben met de kaarten, kun je deze kernwoorden opschrijven als je wilt. Het goede hieraan is dat je jezelf dan gelijk traint om de kaarten van binnenuit te leren kennen, in plaats van boekenwijsheid tot je te nemen. 
Mijn duiding van deze kaart zal in dit geval zijn; burn out wil zeggen, op de plaats rust. Maar dit betekent niet dat je voor lethargie hoeft te kiezen.

De Tarot is er niet voor toekomstvoorspellingen

Nee, je kunt volgens het ritme van het leven aan je herstel werken en ontdekken wat er op werkgebied wel vanzelf ging (gaat). Kijk vanuit een nieuw perspectief naar je kwaliteiten en je talenten. Neem vervolgens weer afstand, zoals een Keizerin betaamt, en laat het gebeuren. Die ontwikkeling mag er zijn, in jou en buiten jou. Conclusie: de Tarotkaart de Keizerin geeft jou een waardevol inzicht waar je je voordeel mee kunt doen. Mogelijk neem je om te beginnen één aspect uit de duiding mee, maakt deze concreet en past dit vervolgens op een voor jou prettige manier toe in je leven. Met de Tarot is het verstandig om altijd kleine stapjes te nemen. Anders overweldigt ze je misschien. Oja, als laatste, voor nu, de Tarot is er niet voor toekomstvoorspellingen. De Tarot leert je hoe je er vandaag bij zit. Alle thema’s kun je met haar bespreken; liefde, relaties, familie, geld, werk en dromen. Doe als ik, en keer steeds weer terug naar de kaarten. Als ondersteunend ankerpunt in je leven!

LEES OOK: ZO LEER JE DOOR MEDITATIE JUIST GOED TE AARDEN…

Over Fidessa Docters van Leeuwen (foto: Bullet Models)
: Fidessa is auteur/artist en geeft sinds jaar en dag tarotleggingen én cursussen. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *