Dirk De Wachter: ‘Vergeet de kinderen niet en voel je verbonden met de ander’

 

Eigenlijk wilde ik deze STRESSED OUT, de podcast #19 en bijbehorende video pas later delen. Ik wilde het interview namelijk gewoon ook nog uitschrijven en dat kost tijd. Maar omdat we op dit moment in een heel vreemde situatie zitten, heb ik besloten het artikel níet uit te schrijven, omdat ik denk dat we de onderliggende boodschap nu allemaal hard nodig hebben om onze kinderen te helpen begrijpen wat er nu met de wereld aan de hand is. En dat betekent: niet langer wachten.

Leer kinderen hoe je goed voor jezelf zorgt en lichtpuntjes blijft zien

De aanleiding van het interview was het boek ‘Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal.’* Een sprookje van Sarah Van Wolputte dat mensen kunnen gebruiken om burn out (van bijvoorbeeld mama) uit te leggen aan kinderen én hen te leren om zelf balans te houden. Maar, benadrukt De Wachter, het boek kan in élke crisis gebruikt worden. Om te leren hoe je voor jezelf kunt zorgen, de lichtpuntjes blijft zien als het tegenzit en hoe je het vuurtje in jezelf niet opbrandt. Mede om deze reden schreeft Prof. Dr. Dirk De Wachter het voorwoord, genaamd.

‘Vergeet de kinderen niet’.

Uit het voorwoord:

Dit boek nodigt uit om op een creatieve en kindvriendelijke manier in dialoog te gaan. Ik durf te stellen dat sommige kinderen, als ze hier goed in begeleid worden, zelfs met een grotere draagkracht uit een moeilijke tijd kunnen komen. Dit boek geeft hiertoe een mooie aanzet, het brengt hoop en perspectief, zowel voor ouders als voor kinderen.

Omdat we in een uitzonderlijke situatie zitten in deze tijden van corona, hebben we besloten niet langer te wachten en zowel de video als de podcast nú te delen, omdat we er allemaal iets aan kunnen hebben in de begeleiding van onze kinderen. Oók in een situatie als deze. Zo legt De Wachter bijvoorbeeld uit dat het erg belangrijk is om kinderen wel degelijk te betrekken bij een crisis, maar, op hun eigen niveau:

‘Hen betrekken, op een kindvriendelijke manier, is goed voor iedereen.’

Daarnaast hamert hij in het interview op het voelen van onderlinge verbondenheid tussen mensen. Het is die onderlinge verbondenheid die ons door moeilijke periodes heen kan slepen. Want juist als je je door de ander voelt gezien, en we elkaar steunen, kunnen we ons verbinden en dat maakt pijn en lijden dragelijker:

‘De essentie van het menselijk bestaan is gezien worden door de ander. Wij worden mens door de ander. (…)  Lastigheden kunnen juist heel verbindend zijn.’

Hieronder vind je de podcast en de video.

Liefs, Maaike, en Sarah

* Hier vind je: Viktor en het vuur

STRESSED OUT, de podcast #19: Dirk De Wachter: ‘Vergeet de kinderen niet en voel je verbonden met de ander’

Video STRESSED OUT Interview Dirk De Wachter

LEES OOK: HET EERSTE KINDERBOEK DAT KINDEREN UITLEGT HOE OM TE GAAN MET STRESS EN BALANS…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *