Stress of burn out zonder het te weten?

Een tijd geleden stelde iemand me de vraag: kun je ook stress of een burn out hebben zonder het te weten? Een intrigerende vraag.

Allereerst vond ik het interessant om te kijken naar de vrouw die de vraag stelde. Ze keek behoorlijk opgewekt, ze had gedurende ons gesprek al enkele interessante, kritische vragen gesteld en een paar van haar eigen ervaringen openhartig gedeeld. Ze kwam behoorlijk relaxed en helder op me over. Vooral de toon waarop ze de vraag stelde, stelde me persoonlijk gerust over haar mentale staat van zijn.

We kunnen stress en burn out signalen goed wegdrukken

En toch. Er is geen simpel antwoord op de vraag. Stress kent natuurlijk symptomen, en burn out ook. Aan de ene kant, wij mensen kunnen stress signalen helaas heel goed wegdrukken. Stel je voor, je krijgt hoofdpijn en een steeds slechter wordende weerstand. De oorzaak is éigenlijk stress. Maar: je wijt je klachten aan het seizoen. Dan kun je, en ik kan dit zeggen uit eigen ervaring, klacht op klacht toeschrijven aan factoren die alles behalve stress of burn out zijn. Totdat je opééns omvalt en dit je enorm overvalt om dat je het totaal niet had zien aankomen. Je bent veel te lang doorgegaan, vaak puur op wilskracht. Een mooi staaltje cognitieve dissonantie.

Als je het je écht afvraagt, duw je waarschijnlijk niet iets weg

Aan de andere kant, de vraag ‘heb ik stress of een burn out zonder het te weten’ is natuurlijk ook wel een beetje een bijzondere vraag. Want: als je je dat écht afvraagt, ben je waarschijnlijk níet bezig om mogelijke signalen die wijzen op stress of een burn out keihard weg te drukken. Het pleit dus eigenlijk voor je situatie dat je deze vraag zo openlijk durft te stellen.

De hele dag had ze afspraken en plannen, maar ‘ze kon echt niks meer’

Ik kan me nog goed een gesprek herinneren met iemand, die aan een kopje thee zat te nippen en me vertelde: ‘Ik ben ervan overtuigd dat ik burn out heb’. Vervolgens ging ze shoppen en daarna had ze nog twee afspraken. O, en in de avond ging ze naar de film. En morgen ook een volle dag, ‘ik ben elke avond kapót.’ Ik ken veel mensen die een burn out hebben gehad, ik ken er echter weinig die een burn out hebben en die een redelijk druk programma zo blijmoedig afhandelen. Ik ben geen arts (laat een burn out diagnose altijd over aan een arts!), maar mij gaf het de indruk dat ze zich nog niet al te veel zorgen hoefde te maken. Zelfdiagnose is dan ook niet iets wat ik zou aanraden.

Mensen met een burn out drukken de signalen niet zelden weg

Toch hoor ik ook vaak van mensen dat hun burn out hen volledig overviel. Mensen die tegen een burn out aanlopen, zijn er namelijk niet zelden heel goed in om de signalen weg te drukken of ze zo lang mogelijk aan andere dingen toe te schrijven. Zo was ik er bijvoorbeeld lange tijd van overtuigd dat er een ‘verkoudheid from hell’ mij steeds opnieuw kwam opzoeken, terwijl de werkelijke oorzaak was, dat ik mijn lichaam zo negeerde, dat mijn immuunsysteem de grootste moeite had om de meest simpele virusjes het hoofd te bieden. Wat je dus echter wél vaak ziet bij mensen die ‘overvallen worden door een burn out’, is dat ze dus alles willen zien behálve dat het mis kan gaan (‘Ik, een burn out? Ben je nou helemaal gek, een burn out kan ik er niet óók nog bij hebben!’). Het je afvragen is dus in elk geval een redelijk goed teken: je bent er in elk geval mee bezig en stopt niks weg.

Misschien is het niet de juiste vraag

Heb ik stress of een burn out zonder het te weten? Misschien is dat niet de juiste vraag. Misschien is de juiste vraag: wat voel ik eigenlijk? Op het moment dat je blijkbaar niet goed met je eigen lichaam en geest en contact staat, zal deze vraag (‘Heb ik een burn out zonder het te weten?’) eerder opdoemen dan als je met beide een liefdevolle en betrokken band hebt. Vraag jezelf dus vooral regelmatig af: hoe gáát het eigenlijk met me?

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte.

LEES OOK: HOE HERKEN JE EEN BURN OUT? DIT ZIJN DE SIGNALEN…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *