Waarom ontspannen niet lukt als het eindelijk eens kán

Héb je vakantie, lukt het niet om te ontspannen! Wat is dat toch? Coach Krista legt het uit…

Eindelijk, je hebt vakantie. Drie weken geen werk, geen sores, geen gedoe. Je gaat zitten in je luie stoel, benen omhoog, het tijdschrift dat je al drie maanden wilde lezen op je schoot. Je slaat het open. En weer dicht. Een kop thee! Dat hoort erbij. Je bent immers aan het ontspannen. Met een glas verse thee binnen handbereik sla je even later je tijdschrift weer open. Al na de eerste twee regels van de openingscolumn dwalen je gedachten af. Naar het gesprek wat je vorige week had met je collega. Voor je het weet zwermen er allemaal twijfels door je hoofd. Heb je het eigenlijk nog wel naar je zin op je werk? Is het geen tijd voor iets anders? Je zucht en probeert je aandacht weer te vestigen op je tijdschrift. Het lukt niet meer. Weg ontspanning. Weg #bliss. Niks #lovemylife. Hoezo #beautifulmoments? Stress. Dat is wat je voelt. Nu heb je eindelijk vakantie, kom je nog niet tot rust! En dat terwijl je je nog wel zo had voorgenomen je nu even nergens druk over te maken.

Wat is het probleem hier: je moet nú ontspannen

Wat is het probleem hier? Je moet nú ontspannen. Je hebt daarvoor drie weken de tijd. Het doel is helder. Over drie weken kom jij fris en fruitig uit je vakantie-bubbel en kun je de wereld weer aan. Je hebt een heel duidelijk omlijnd doel. Waarom lukt het dan niet? Omdat ontspanning zich niet laat afdwingen. Met het stellen van dat doel heb je van dat hele ontspannen een project gemaakt. Een project met een begin, een einde en een middenstuk. Een periode waarin werk verzet moet worden. Ontspannen is werken geworden. En dat is een contradictio in terminis. Om iets gedaan te krijgen moet je immers een bepaalde inspanning leveren. En laat inspanning nu precies het tegenovergestelde van ontspanning zijn.

Ontspannen is niet iets wat je doet, het is wat je bent

Ontspannen is niet iets wat je doet, het is wat je bent. Omdat je er de ruimte aan geeft. Omdat je jezelf toestaat even helemaal niets te hoeven. Even alles te laten gebeuren zoals het komt, zonder daaraan iets te willen veranderen. En dat kan moeilijk zijn als je zonder overgangsperiode vanuit de drukte in je luie stoel gaat zitten. Je hoofd zit dan nog vol met alles wat er om je heen gebeurt en in de voorgaande periode gebeurd is. Het is dus belangrijk om eerst echt goed te landen. Schrijf desnoods alles op wat er nog aan zorgen in je hoofd zit. Dingen waar je later, op een ander moment eens heel rustig over na wilt denken. Maar niet nu. Nu zit je in je luie stoel. Met een tijdschrift. En een glas verse thee.

Sta jezelf toe aanwezig te zijn, niet bij later of vroeger, maar dit moment

Sta jezelf toe daarbij helemaal aanwezig te zijn. Niet bij wat er later op de dag, morgen of over 3 weken kan gebeuren, niet bij wat er al achter je ligt, maar hier, op dit moment. Om je daarbij te helpen heb ik nog een simpele ademhalingsoefening, die trouwens ook goed werkt als je instant stress de kop wilt indrukken. Sluit je ogen en focus op jezelf. Adem nu heel rustig vijf tellen in en zes tellen uit. Herhaal dit zo vaak je wilt. Je zult merken dat je je direct al een stuk rustiger voelt. En mochten zich in de loop van je vakantie weer allerlei drukke gedachten aandienen; schrijf ze dan even van je af en adem. Meer hoef je niet te doen.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: OP DEZE 13 X MANIEREN KUN JE GRATIS EN VOOR NIETS ONTSPANNEN!

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist