Stop de chaos, maak dingen af

Chaos! Als je niet afmaakt waar je mee begon, kom je soms in absolute chaos terecht. En dat geeft stress. Hoe dit komt en wat je eraan doet, legt coach Krista uit…

Je kent het wel; je vouwt de was op, legt alle gevouwen kleding in de wasmand en zet de mand in de gang. Straks leg je het wel in de kasten, eerst ga je een kop koffie drinken. Na de koffie besluit je eerst nog even je mail te checken. Iemand stelt een vraag over een weekendje wat je aan het organiseren bent met vrienden. Ja, daar ga je straks op antwoorden, eerst de rest van de mail bekijken. O, wacht! Wat eten we eigenlijk vanavond? Je kijkt in de koelkast en komt tot de conclusie dat je nog wel wat boodschappen moet doen om een fatsoenlijke maaltijd te kunnen bereiden. Ach, het is zulk lekker weer, dan ga je eerst maar naar de supermarkt, ben je gelijk even lekker buiten. In de gang struikel je bijna over die wasmand…

Veel opstarten en weinig afmaken, het is voor veel mensen herkenbaar

Veel opstarten, weinig afmaken. Herkenbaar? Voor velen van jullie wel denk ik. En daardoor raakt je hoofd langzaam maar zeker vol. Want die was opruimen vraagt misschien niet zoveel van je, het staat nog wel ergens geparkeerd. Net als dat mailtje wat je nog wilde beantwoorden, de boodschappen die je wilt halen en de klus op je werkt die je gisteren niet helemaal hebt afgerond omdat je ook nog… enfin… het beeld is denk ik wel helder. We maken dingen vaak niet helemaal af. En daarmee creëren we een heleboel onrust. Onrust in je hoofd. En onrust neemt ruimte in. Ruimte die je heel goed kunt gebruiken voor andere dingen. Dingen die wél nuttig zijn bijvoorbeeld.

Gebruik je tijd om iets te doen wat je kunt afronden

Zorg dat je afrondt waar je aan begint. Dat betekent dus ook dat je goed moet nadenken over welke activiteit je op welk moment oppakt. Als je de vaatwasser wilt uitruimen terwijl je op voorhand al weet dat je het niet af kunt maken omdat het over 2 minuten tijd is om naar je werk te gaan, begin er dan niet aan en gebruik die tijd om iets te doen wat je wel kunt afronden. Je tanden poetsen bijvoorbeeld. Of naar buiten kijken. Dat is overigens ook heel nuttig, maar daarover meer in een ander artikel.

Wees je bewust van jouw excuses om een taak het niet af te maken

Wanneer je ervoor kiest aan een taak te beginnen, wees je dan ook bewust van de excuses die je jezelf soms geeft om het niet af te maken, zoals daar zijn: geen tijd, geen zin, andere prioriteiten, het lukt niet… Als je heel bewuste keuzes maakt, kun je ervan uitgaan dat het de moeite waard is om even door te zetten tot het klaar is. Ook als het even tegenzit; als het bijvoorbeeld moeilijker is dan je dacht. Sta dan kort stil bij waaróm je eraan begonnen bent, en schets voor jezelf een beeld van het resultaat. Dat geeft vaak al voldoende motivatie om het af te maken. En voel je dat je toch geneigd bent het bijltje erbij neer te gooien, bedenk dan wat je zou kunnen helpen om wel naar het einde door te gaan. En als iets gewoon meer tijd kost dan je van tevoren had ingecalculeerd waardoor je het echt niet kúnt afmaken, maak dan een duidelijke afspraak met jezelf over wanneer je de klus wél klaart.

Nu eerst die wasmand legen, en dan lekker naar buiten, voor die frisse neus.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: DIT IS HOE JIJ JE EIGEN CHAOS CREËERT (EN HET WEER KUNT OPLOSSEN!)

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist