Hoe je het hele jáár rust uit je vakantie haalt

Het hele jaar rust ervaren, door die ene fijne vakantie. Dat zouden we allemaal wel willen, toch? Nou, het schijnt te kunnen. En het is verbazingwekkend makkelijk.

Volgens Ian Cole, die er de TEDX talk ‘The science of vacation‘ over gaf, zijn er een aantal ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat je ook na je vakantie nog lange tijd kunt genieten van het stressverlagende gevoel dat een vakantie je geeft.

1. Maak van het verheugen een bewust proces

Vóór je vakantie is het een goed idee je actief te verheugen. Door bijvoorbeeld bezig te zijn met het boeken van je vakantie, maar ook wellicht het praten over waar je je vooral op verheugt (Het zien van de zee! Het lezen van dat boek, op je luie stoel!). Daardoor denken je hersenen éigenlijk dat je er al een beetje bent en dat zorgt ervoor dat je een rustig gevoel krijgt.

2. Zorg voor een echt relaxende vakantie

Dat betekent ook: doe die telefoon eens uit. Niet je mail checken, niet bezig zijn met je werk en niet online gaan zitten surfen. Daarnaast zijn verwachtingen ook killing voor je gevoel van rust. Dus probeer met zo weinig mogelijk verwachtingen op pad te gaan. Laat je verrassen; laat de verrassing onderdeel zijn van het proces.

3. Leg vakantieherinneringen vast

Raak niet geobsedeerd, maar probeer af en toe een foto te maken of maak een mindprint, een foto in je hoofd. Of schrijf op hoe je je voelt op bepaalde, fijne momenten. Dit zijn items die je later, als je weer thuis bent, kunt gebruiken om terug te denken aan die fijne momenten. Als je terugdenkt, zullen je hersenen opnieuw denken dat je een beetje op je vakantiebestemming bent bent.

4. ‘Herhaal’ je vakantie

En… als je vakantie voorbij is, is het belangrijk om het te ‘herbeleven’ in je hoofd. Ook dit versterkt weer dat fijne, rustige gevoel. Dit doe je door de eerder vastgelegde beelden bijvoorbeeld op je computer als screensaver te gebruiken of op de koelkast te hangen. Maar ook erover praten met anderen zorgt ervoor dat je hersenen die periode weer herbeleven en alle positieve emoties die erbij hoorden. En na een tijdje… begin je weer met de volgende vakantie plannen…

Zie hieronder de video waarin Ian Cole het allemaal haarfijn uitlegt (tekst gaat door onder de video):

LEES MEER: WAAROM VAKANTIE NIET DE OPLOSSING IS VOOR JE WERKSTRESS…

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte.

(Foto: Conner Baker/Unsplash)

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist